Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

35 anledningar till att E-cigaretter är bättre än vanliga cigaretter

35 anledningar till att E-cigaretter är bättre än vanliga cigaretter

35 anledningar till att E-cigaretter är bättre än vanliga cigaretter

E-cigaretter har nu varit tillgängliga i några år. Trots detta har ännu inte alla rökande svenskar blivit informerade om E-cigaretter. Detta betyder att man riskerar att bli mött med skepsis och fördomar när man tar ut sin E-cigarett för första gången. Vem har inte hört meningar som ”det är jo inte samma sak” eller ”E-cigaretter är inte mindre farliga än vanliga cigaretter”.

Det kan vara jobbigt att alltid försvara och förklara valet att använda E-cigaretter istället för vanliga cigaretter. Vi vill därför ge dig 35 goda argument för E-cigaretter, många av vilka är fördelar som E-cigaretter har jämförda med vanliga cigaretter.


De första 10 fördelar med E-cigaretter

Jag står utanför kontoret och njuter av rökpausen. Och trots att pausen precis har börjat har Bettina från kreditavdelningen redan börjat med att berätta för mig att E-cigaretter inte alls är bättre än vanliga cigaretter. Själv tar hon ett bloss från hennes mentolcigarett som hon har gjort det i nästan 40 år. 

Bettina är såklart bara en fiktiv person men det finns många personer som henne där ute som tar varje chans att kritisera E-cigaretter. Oftast händer det eftersom att de har läst någon artikel som en så kallad journalist har skrivit efter dålig research eller eftersom att han behövde en snabb idé för en artikel som hjälper sälja nästa dags utgåva. Vi vill dock inte slå tillbaka mot dessa människor. I stället vill vi vara sakliga och objektiva när vi tar fram 35 fördelar av E-cigaretter.
Vi vet såklart att E-cigaretter inte är speciellt hälsosamma. Om man vill ha något helt hälsosamt så skulle man ta in vitaminer och fiskolja. Påståendet är bara att E-cigaretter i jämförelse med vanliga cigaretter är det mindre skadliga alternativet och ett bättre val. Det är ju det som hela diskussionen handlar om. Men låt oss nu titta på de första 10 av de lovade 35 fördelarna.  

1) Fri från tobak
2) Fri från rök
3) Fri från dålig lukt
4) Fri från tjära
5) Fri från att få står ute
6) Fri från passiv rökning (Varsågod Mamma!)
7) Fri från nikotin 
8) Fri från tobakslagen 
9) Fri från dålig andedräkt (Varsågod, älskling!)
10) Fri från gula väggar

 

Cigarett och E-cigarett

 

Här fick du en rad ”fri från”-argument. Du slipper nämligen en hel del av de negativa följderna som allmän rökning har. I E-cigaretter finns det ingen tobak, vilket gör att du slipper kemiska stoff och tjära. 
Därtill kommer att E-rökning faktiskt inte innehåller någon form av rök. Man bränna nämligen ingenting. Detta är positivt eftersom att röken kan vara speciellt farlig. Istället finns det vegetabilisk glycerin i E-cigaretter som ändå ger dig en känsla av rök. 
Sedan är det också så att många E-vätskor inte innehåller någon nikotin. Såklart kan du vanligtvis också köpa dessa med nikotin om det är vad du vill. 

 


Vi tar 10 till!

Okay. Nu fick du 10 fördelar av E-cigaretter men vi lovade jo 35 från början. Därför borde du nu vara redo för de nästa 10 slagkraftiga argumenten.

11) Fri från fimpar
12) Fri från aska
13) Fri från illa luktande gardiner
14) Fri från morgonhosta
15) Fri från möjligheten att bli mordbrännare
16) Fri från förbränning av cigaretten
17) Fri från abstinens 
18) Bättre för miljön
19) Bättre smaklökar
20) Bättre möjlighet att sluta röka 

Här har vi det att göra med fördelar som verkligen distanserar E-cigaretten från vanliga cigaretter.
Vem kan inte tänka sig gatorna som är fria från äckliga cigarettfimpar? Vem kunde inte tänka sig att slippa tömma askkoppen? Och vem är inte bekant med den hungriga lusten efter en cigarett som kan förstöra en hel dag.


Do not litter

 

Låt oss titta på cigarettfimparna, de tar faktiskt upp till 5 år för att bli nedbrutna i naturen. Cigarettfimpar innehåller en massa giftstoff och dessa skickas direkt tillbaka till naturen när fimparna brytas ned. Detta skadar smådjur, den biologiska mångfalden och små organismer. 
E-cigaretter kan potientiellt också skada miljön men deras batterierna kan du lämna in till recycling och korrekt hantering. Cigarettfimpar kastar man istället oftast bara där man går vilket förorenar skogen, gator och stadsmiljön. I 2008 räknade man fimparna på 10 stora gator i Köpenhamn och man kom upp till hela 12.600 fimpar. Det betyder i genomsnitt över 1.200 fimpar per gata.
I Sverige är antalet cigaretter per vuxen per år bara hälften av vad det är i Danmark. Men 600 fimpar per gata är fortfarande väldigt mycket och man vill inte ens föreställa sig hur många fimpar som ligger på alla Sveriges gator sammanlagt. 

Det är dock inte bara miljön som blir glad varje gång en person byter från traditionella cigaretter till E-cigaretter. Du slipper också den äckliga morgonhostan och får samtidigt ett bättre luktsinne. Du kommer snabbt uppleva att du börjar smaka saker som du inte har kunnat smaka i jättelänge. Ett restaurangbesök kan bli en helt ny upplevelse. Om du gärna vill informera dig lite mer om E-cigaretternas biverkningar kan du göra det här.
Därtill kommer att du kan använda din E-cigarett på flera ställen, till exempel i några barer, biografer och andra ställen där du kan lätt tänka dig att njuta av din E-cigarett.


Vill du ha några fler?

Okej, vi har nu gått igenom 20 fördelar av att använda en E-cigarett istället för en vanlig cigarett men du behöver kanske ännu flera. Här har vi fördelarna 21-30, varsågod.

Ekonomiska fördelar

 

21) Luktsinnet är tillbaka
22) En käring som är glad för att inte få kyssa någon som luktar som en askkopp längre 
23) E-röka i smyg
24) Du slipper tändare och tändstickor
25) Du slipper att köpa camouflage när du smygröker
26) Du slipper brandmärken i möbler och kläder
27) Inga gula tapeter
28) Du tar mer hänsyn till icke-rökare 
29) Ekonomiska fördelar
30) Behålla dina vita tänder


Många rökare upplever att de inte får röka när de egentligen vill. Detta är dock lyckligtvis mer okomplicerat med E-cigaretter för att de är mycket enklare att använda i smyg. Man borde självklart ta hänsyn till andra men om du ändå smygröker så blir det mycket enklare med en E-cigarett. Du undgår lukten – både på dig själv och din omgivning – det är alltså inte nödvändigt att köpa tuggummi, luftfräschare och liknandet.

På detta har vi ett av de bästa argumenten: den ekonomiska aspekten. Du kommer nästan garanterat spara ganska mycket pengar varje månad. Priset på cigaretter ökar hela tiden medan E-cigarett rökare bara blir gladare att de slutade. Vill du gärna spara lite pengar är det alltså en bra tid att börja med det. 

Ett sista argument vi vill framhålla är din relation med icke-rökare. Vanliga cigaretter är helt enkelt ett problem för icke-rökare och därför har många av dem också en ganska spänd relation till rökare.
Det är ju verkligen ganska jobbigt att sitta ute och njuta av maten medan någon röker vid bordet bredvid.
När du använder en E-cigarett utsätter du inte andra för denna lukt. Om du inte vill störa människorna omkring dig så är det en väldigt bra idé att använda en E-cigarett istället för illa luktande cigaretter. 


De allra sista argumenten – den stora finalen

Wow! Vi är nu uppe på 30 fördelar. Det borde nu vara möjligt att övertyga de flesta om att E-cigaretter faktiskt är en del bättre än vanliga cigaretter. Vi har ändå 5 argument till så att du verkligen har allt du behöver för nästa diskussion omkring E-cigaretter. 

31) Inga mer abstinensbesvär och humörstörningar
32) Justerbar nikotinstyrka
33) E-cigaretten som vägen till rökstopp 
34) Undvik att gå upp i vikt när du slutar röka 
35) Ett stort urval av smakvarianter

Många smaksvarianterE-cigaretter är inte officiellt godkända som hjälpmedel för rökstopp men de borde kanska vara det. 
Många som använder E-cigaretter uppleva att det är ganska lätt att sluta röka med dem. Här kan du nämligen variera en massa faktorer som exempelvis nikotinmängden så att du långsamt kan gå ner med den. Det kan alltså verkligen vara en bra möjlighet att sluta med cigaretter och till slutet kanske även med E-cigaretter. För mer information om nikotin i E-cigaretter rekommenderar vi dessa inlägg: "Allt du borde veta om nikotin i E-cigaretter" och "Vilken nikotinstyrka passar till dig?

Det sista argumentet, argument 35 vill vi också framhålla. Allmänna cigaretter smakar nämligen alla ganska lika – lika tråkiga. Den tunga tobakssmaken kan man fräscha upp med lite mentol då och då men det är också allt man kan göra. 
Med E-cigaretter har du möjligheten att välja mellan hundrade (eller även tusende?) olika smaker. På så sätt blir man aldrig trött på att smaka samma sak igen och igen. 
Med en E-cigarett kan du ha en smak som du använder på vardagar, en som du njuter av hemma, en för fest och så vidare. Du kan till exempel ha E-vätskor med smak av cola, lakrits, tuggummi, whisky, Nutella och mycket, mycket mer. Det är faktiskt fantasin som sätter gränserna här. Vårt stort urval av E-vätskor hittar du här.

Du har nu fått 35 goda, hållbara, dokumenterade, sanna fördelar. Nästa gång du möter skepsis eller höjda ögonbryn över din E-cigarett hoppas vi att du är beredd för att berätter för alla varför en E-cigarett faktiskt är en bra idé. Behöver du fler argument? Här har vi 20 undersökningar som visar att E-cigaretter är mindre skadliga än vanliga cigaretter.

#E-cigaretter
Posted in: E-Cigaretter
2017-08-15