Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

E-Cigarettens historia

E-Cigarettens historia

E-Cigarettens historia

Den första E-cigaretten uppfanns 1963 av Herbert A. Gilbert

Den tidigaste e-cigaretten kan spåras till amerikanska Herbert A. Gilbert, som 1963 patenterade "en rökfri cigarett utan tobak" som innebar "byte av brinnande tobak och papper med uppvärmd, fuktig, smaksatt luft". Denna enhet producerade smaksatt ånga utan nikotin. Herbert A. Gilberts patent på världens första E-cigarett beviljades 1965. Gilberts uppfinning var före sin tid. Det fanns prototyper, men det fick lite uppmärksamhet och blev aldrig kommersialiserad eftersom rökning fortfarande var modern på den tiden. Gilbert sade 2013 att dagens elektriska cigaretter följer den grundläggande designen som framgår av hans ursprungliga patent. 

Här är några rader om hur Herbert A. Gilbert ser på E-cigaretten idag och om hans uppfinning.

“För över 50 år sedan uppfann och patenterade jag den allra första elektroniska cigaretten, den enda i sitt slag i hela världen. När John Cameron gick ut och bad mig att gå ihop med sitt team av uppfinnare och forskare, var jag glad att kunna fullt ut förverkliga min vision att hjälpa rökare som tvingades hålla sig till tobakscigaretter.

Nu är jag stolt över att vara en del av Human Health Organization-teamet när de lanserar deras främsta elektroniska cigarettmärke: 1963®, namngiven till ära av året enligt min uppfinning. Mitt patent beskrev "en rökfri cigarett som inte består av tobak" som involverade "byte av brinnande tobak och papper med uppvärmd, fuktig, smaksatt luft." Även om tekniken har utvecklats sedan dess är grundprincipen fortfarande densamma, en rökliknande ånga som kan inandas och en språngbräda för att få ut nikotin i blodomloppet via lungorna.

Därefter var min önskan att få ett alternativ till cigaretterna. Nu när e-cigarettmarknaden börjat explodera återuppstår min dröm om en värld med fler E-cigaretter som är uppbyggda på ett liknande sätt som mitt patent. Av detta skäl tror jag att mitt partnerskap med Human Health Organization kommer att rädda miljontals liv varje år från cancer och andra tobaksrelaterade sjukdomar, precis som jag ursprungligen hoppades.” - Herbert A. Gilbert

Herbert A. Gilberts ritning - världens första E-cigarett

Den ritning som Herbert A. Gilberts uppfinning är baserad på och som patentet beviljades till.

Vägen till den moderna E-cigaretten

Från och med 1979 arbetade Phil Ray, en av pionjärerna av datorer, med sin personliga läkare Norman Jacobson för att skapa den första kommersialiserade variationen på e-cigaretten (som inte var faktiskt elektronisk, utan istället förångning av nikotin). De utförde den första kända formella forskningen inom området för nikotinleverans. Kommersialiseringen av produkten nådde stora återförsäljare. Men enheten var aldrig en lovande teknik för leverans av nikotin; Jacobson tillkännager sitt misslyckande och sa att den faktiskt var felaktigt konstruerad. 

Många patent för niktotinhalerande produkter lämnades in i början av 1980-talet av både tobaksföretag och enskilda uppfinnare. Många av dessa produkter fokuserade på förångning eller fysisk framdrivning, men några liknade faktiskt moderna e-cigaretter. Reynolds släppte Eclipse "heat-burn”, vars funktion faller någonstans mellan en ren nikotininhalator och en förbränd cigarett. Produkter som börjar likna moderna e-cigaretter rörde sig mot kommersialisering på 1990-talet. Ett stort amerikanskt tobaksföretag begärde tillstånd från FDA (som inte reglerar tobaksprodukter, men reglerar läkemedelsleveransapparater) för att få en version av en e-cigarett till marknaden c.1998. FDA nekade förfrågan på grund av att den var en icke godkänd läkemedelsleveransanordning. Detta kan förklara varför det inte gjordes speciellt många försök att få en e-cigarett till marknaden.

Hon Lik - Världens första moderna e-cigarett

Den moderna E-cigaretten uppfanns av Hon Lik 2003

Hon Lik, en kinesisk apotekare och uppfinnare som arbetade som forskare för ett företag som producerar ginsengprodukter, har tagit äran som den personen som uppfann den moderna e-cigaretten. Lik slutade att röka efter att hans far, som också var en stor rökare, dog av lungcancer. 2001 tänkte han på att använda ett högfrekvent, piezoelektriskt ultraljudsemitterande element för att förånga en tryckstråle av flytande vätska innehållande nikotin. Denna design skapar en rökliknande ånga. Lik sa att användandet av resistansuppvärmning fick bättre resultat och svårigheten var att skala ner enheten till en liten storlek. Liks moderna e-cigarett var avsedd att vara ett alternativ till rökning.

Hon Lik registrerade ett patent för den moderna e-cigarettdesignen 2003. E-cigaretten introducerades första gången på den kinesiska hemmamarknaden 2004. Många versioner levererades till USA och såldes mestadels via Internet av små marknadsföringsföretag. E-cigaretter gick in på den europeiska och den amerikanska marknaden 2006 och 2007. Företaget som Lik arbetade för, Golden Dragon Holdings, registrerade ett internationellt patent i november 2007. Företaget bytte då namn till Ruyan (vilket betyder “Resembling Smoking”) senare samma månad började företaget exportera sina produkter. Många amerikanska och kinesiska e-ciggarett-tillverkare kopierade Liks produkt illegalt, så Lik har inte fått mycket ekonomisk belöning för sin uppfinning (även om vissa amerikanska tillverkare har kompenserat honom genom domstolsförlikningar). Ruyan ändrade senare sitt företagsnamn till Dragonite International Limited. De flesta e-cigaretter använder idag ett batteridriven värmeelement i stället för den tidigare ultraljudstekniska konstruktionen.

Ruyan - E-cigar lanserades i Kina 2004

Ruyan e-cigar lanserades först i Kina 2004 

E-cigaretter tar sig in på den internationella marknaden

När e-cigaretter gick in på den internationella marknaden var vissa användare missnöjda med prestandan, och e-cigaretten har fortsatt att utvecklats sedan den först kom till marknaden. År 2007 uppfann brittiska företagare Umer och Tariq Sheikh cartomizern. Detta är en mekanism som integrerar uppvärmningsspolen i vätskekammaren. De lanserade den nya produkten i Storbritannien under 2008 under deras Gamucci-märke, och designen är nu allmänt antagen av de flesta "cigalike"-varumärkena. Andra användare växlade mellan olika delar för att producera mer tillfredsställande hemlagade enheter, och hobbyen av "modding" föddes. Den första moden som rymmer ett längre hållbart batteri, kallad "screwdriver", utvecklades av Ted och Matt Rogers 2008. Övriga entusiaster byggde sina egna mods för att förbättra funktionalitet eller estetik. När bilder av mods lades ut på vapingforum runt om i världen föddes ett stort intresse och många människor ville ha dem.

Efterfrågan på anpassningsbara e-cigaretter börjar växa fram

Efterfrågan på anpassningsbara e-cigaretter fick vissa tillverkare att producera enheter med utbytbara komponenter som kunderna själva kunde välja. Under 2009 utvecklade Joyetech eGo-serien som erbjöd kraften i skruvmejselmodellen och en användaraktiverad strömbrytare till en bred marknad. Clearomizer uppfanns år 2009. Ursprung från cartomizerdesignen innehöll det wicking materialet, en e-vätskekammare och en förstärkningsspole inom en enda klar komponent. Clearomizer gör det möjligt för användaren att kontrollera vätskenivån i enheten. Sedan efter att clearomizern nådde marknaden infördes utbytbara atomiseringsspolar och variabelspänningsbatterier. Clearomizers och eGo-batterier blev de mest sålda anpassningsbara e-cigarettkomponenterna i början av 2012. 

E-cigarettbranschen börjar bli stora affärer

Internationella tobaksföretag såg e-cigaretter som en fluga först. Genom att erkänna utvecklingen av en potentiell ny marknadssektor som skulle kunna göra traditionella tobaksprodukter föråldrade började de producera och marknadsföra egna märken av e-cigaretter och förvärva befintliga e-cigarettföretag. Blu eCigs, en framstående amerikansk e-cigarettproducent, förvärvades av Lorillard Inc. under 2012. British American Tobacco var det första tobaksbolaget att sälja e-cigaretter i Storbritannien. De lanserade Vype 2013, medan Imperial Tobaccos Fontem Ventures förvärvade den intellektuella äganderätten som ägdes av Hon Lik genom Dragonite International Limited för 75 miljoner US $ 2013.

Den 1 oktober 2013 förvärvade Lorillard Inc. ett annat e-cigarettföretag, den här gången det brittiska företaget SKYCIG. SKY var sedemera rebranded som blu. Den 3 februari 2014 förvärvade Altria Group, Inc. det populära E-cigarettmärket Green Smoke för 110 miljoner dollar. Altria marknadsför också sin egen e-cigarett, MarkTen, medan Reynolds American har gått in i sektorn med sin Vuse-produkt. Philip Morris, världens största tobaksföretag, köpte Storbritanniens Nicocigs i juni 2014. Japan Tobacco köpte den 30 april 2015 varumärket US Logic e-cigarette. Japan Tobacco köpte också det brittiska varumärket E-Lites i juni 2014. Lorillard sålde den 15 juli 2014 blu till Imperial Tobacco som en del av en affär för 7,1 miljarder dollar.

E-Cigaretter börjar bli stora pengar - E-cigarettens Historia

#E-cigaretter
Posted in: E-Cigaretter
2018-01-03