Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

E-cigg på film och tv

E-cigg på film och tv

E-cigg på film och tv

Rökning har alltid porträtterats mystiskt och sofistikerat i filmer och annan fiktion. Exempelvis; Hur många gånger röker inte James Bond under hela sin tid på bioduken?

Detta ändrades när vanliga studier började visa att tobak kan vara allvarligt skadligt för din hälsa. Men lyckligtvis uppfann Herbert A. Gilbert det första rökfria e-cigg-patentet 1963 (läs mer om det här) och vaping har sedan e ciggens intåg på marknaden tagit sig tillbaka till bioduken.

Oxford Dictionaries valde "vape" till årets internationella ord 2014 - vilket inte är överraskande när man hittar referenser till vapes överallt och kändisar som visar sin kärlek till det nya vapefenomenet. År 2014 ångade skådespelerska och före detta modellen Katherine Heigl med David Letterman som en del av hans show för att fördjupa och visa de många fördelar som E-cigaretter har.


 

Vaping i tv-serier

2 Broke Girls hade premiär 2011. I showen, fick man följa Max och Caroline; två evigt olyckliga ägare av en cupcake butik, som tvingas bygga upp sina liv från scratch.

Säsong 4 i avsnitt 11 visas ett gäng 'hipsters' när de röker sina e-cigaretter i den lokala restaurangen - något som får dem att sparkas ut från restaurangen. Det är också värt att notera att Sofie vapear vid en tidpunkt i restaurangen där ingen verkar bry sig överhuvudtaget. Till mångas besvikelse stoppades serien att visas i april 2017.

House of Cards (hade premiär 2013) är en Hollywood-anpassning av BBC-serien; denna version har skådespelare som Kevin Spacey, Robin Wright och Kate Mara.

Frank, spelad av Kevin Spacey, röker e-cigaretter för att bli av med sitt tobaksberoende. Enligt honom är det inte alls samma sak - det är bara ånga.

 

 

Humans hade premiär på AMC 2015, och om du inte har sett det, är serien bäst beskriven som Bicentennial Man på steroider...

Långt fram i tiden, började man använda den så kallade "Synth" som är en hybrid mellan en robot och mänsklig artificiell intelligens. Ångandet i denna serien står detektiv Drummond (spelad av Neil Maskell) för och det startade en hel del positiva diskussioner om vaping och e-cigaretter i olika online-forum. AMC har 2017 bekräftade en tredje säsong av serien.

HBO: s True Detective med skådespelarna Matthew McConaghey (som Rustin Cohle) och Woody Harrelson (som Martin Hart) är en av de mest populära tv-drama-serierna någonsin.

De spelar två erfarna detektiver som arbetar på en av de mest ohyggliga brott de någonsin jobbat med. Om du gillar polisdrama eller noir genre i allmänhet, kommer du antagligen gilla True Detective.

Under säsong två, åker Paul Woodrugh ut tillsammans med sin kollega i serien Ani Bezzerides och, när han ser hennes e-cigaretter, säger hon: "Är det en jä..-e-cigarett?" Det finns rykten om att en tredje säsong är på g, men i och med att den andra säsongen mottogs så dåligt är det många som ställer sig mot detta.

 

 

Billions hade premiär 2016 och det ser just nu ut att bli en säsong 3 av serien. Karaktärerna Bobby och Lara Axelrod delar en e-cigarett i det andra avsnittet och enligt rapporter har produkten Pax 2 fått stor uppståndelse tack vare framträdandet i tv-programmet och tack vare att den använts i andra tv-serier. Produkten har bland annat synts i serierna Benders, Entourage, Broad City och Looking.

Matador var en kortvarig tv-serie från 2014 med fotbollsspelaren Tony "Matador" Bravo (spelad av Gabriel Luna) som arbetar som en undercover CIA-agent på sin fritid.

Serien avbröts efter första säsongen på grund av brist på internationellt erkännande. Samuel (spelad av Louis Ozawa Changchien) har visat sig röka en E-cigarett-liknande produkt (åtminstone enligt medlemmar på e-cigarett-forum).

The Simpsons har gjort mer än en referens till vaping de senaste åren: I ett avsnitt 2015 med titeln "Let's Go Fly A Coot" presenteras Bart för vaping av Annika, en kusin till Milhouse, och börjar köpa sina e-cigarett-produkter från Kwik-E Mart. Episoden lockade mer än en bit av kontroverser efter att ha visat att Maggie - ja, barnet - också vapar. Även trädgårdsmästaren Willie visas vapea i ett klipp - med sin säckpipa, förstås.

 

Vaping i filmer

The Tourist släpptes 2010 med Angelina Jolie och Johnny Depp, med uppskattningsvis 278 miljoner dollar i intäkter från biobiljetter på en budget för filmen på 100 miljoner dollar. 

Medan den inte blev så bra mottagen av filmkritiker, nominerades den fortfarande för tre Golden Globes efter det att den släpptes.

Frank Tupelo, som spelas av Johnny Depp, visar sig vara en ivrig vaper och syns med en e-cigarett i sina händer under scenen där han först introduceras till Elise, som spelas av Jolie, på en tågresa till Venedig.

 

 

 

Sex Tape släpptes år 2014 med skådespelarna Jack Black, Jason Segel och Cameron Diaz.

Medan "Jack Black Sex Tape" inte nödvändigtvis är något man söker på varje dag och vill söka på, är den här scenen värt att titta på, bara för att se Jack Black röka på en e-cigarett för hans roll som ägaren till internetsidan YouPorn.

Jack Black röker till och med under hans ledighet och det finns även en Reddit-användare där ute som hävdar att Black besökte sin butik för flera år sedan för att köpa sig en e-cigarett - sant eller inte? Du bestämmer.

 

 

Utan att ge bort för mycket av filmens handling, The Lazarus Effect (2014) är en helt ny tanke på old school Frankensteins monster-stil filmer och är troligtvis något som skräckfans skulle älska att se.

Clay (spelad av Evan Peters) visas vaping i flera scener i hela filmen, och du kommer så småningom att se en av de bästa skräckfilmsscenerna som involverar en vape som någonsin gjorts. Det har till och med varit en hälsosam debatt om precis vad det är för produkt som använts - vissa användare tror att han röker en V2 penna - även om andra debattörer tror att det är en cigalike.

Drive Hard-stjärnan John Cusack som är en pensionerad racer kidnappas av en hänsynslös tjuv som tvingar honom att bli hans personliga chaufför. Cusack är redan känd som en ivrig rökare av e-cigaretter och han syns vapea i flera av hans filmer, även om Drive Hard (som av någon anledning ursprungligen skulle kallas Hard Drive) är speciellt anmärkningsvärt för Cusacks användning av e-cigaretten hela tiden. Enligt de flesta internetdebbatörer puffar han på en eGo C-Twist i filmen.

Hangover är en film där du inte ska förvänta dig för mycket och det kommer samtidigt inte att svika dig. Alla tre filmer i trilogin faller under din typiska killarkomedi, med den förväntade mängden slapstick, stoned humor och svordomar som blandas in för att nå rätt nivå av underhållning. Glöm inte heller att boxaren Mike Tyson fick professionella sånglektioner för att förbereda sig för sin roll som bröllopsångare. Hangover är med på denna lista då Marshall, den främsta antagonisten i den här delen, visas vapea i den tredje filmen.

Stjärnorna i Map to the stars Julianne Moore, Mia Wasikowska, Robert Pattinson och - som vi redan vet är en massiv vapeentusiast - John Cusack. Stafford Weiss, spelad av Cusack, visas med en vape i hela filmen.

Neighbors släpptes som bonus 2014 med Seth Rogan, Kelly Radner, Zac Efron och Dave Franco (Ja, han är bror till James Franco om du undrade) i huvudrollen. Filmen släpptes i vissa länder som "Bad Neighbours" istället och nådde cirka 270,7 miljoner dollar i totala biljettintäkter. Här är många scener med e-cigaretter i fokus.

 

 

Dirty Granpa (från 2013) är med Robert de Niro och Zac Efron (igen), som spelar sonson till en ihärdig veteran. De två motsatserna tvingas ut på en resa på grund av konstnärens mormors död. I filmen ser vi flerar scener där Efron puffar på en E-cigarett.

 

 

Harold och Kumar Escape from Guantanamo Bay släpptes 2008 som den andra filmen i Harold & Kumar-franchisen. Kumar strular till det ganska ordentligt för dem båda ganska tidigt i filmen när han tar sin egen uppfinning - den rökfria bongen - på ett flygplan. Ja, det är i grunden sin egen version av en vape några år innan vaping blev vanligt förekommande.

Cymbeline är en film från 2014/15 med Ethan Hawke, Ed Harris, John Leguizamo och ångaren Milla Jovovich, som är en modern återberättelse av Shakespeares pjäs med samma namn. Tydligen hade företaget SmokeStik betalat ett sexsiffrigt belopp för att få ha med sin E-cigarett som en produktplacering - var det värt det?

Beneath the Darkness (2011) är en Hollywoodskräckfilm med Dennis Quaid, Tony Oller och Aimee Teegarden. Quaid spelar Vaughn Ely, en psykopatisk mördare som ångar flera gånger under filmen.

Sons of Anarchy, dock inte om Vaping, har inspirerat ett team av unga entusiaster att skapa ett E-vätskevarumärke med Sons of Anarchy som tema och det heter Sons of Vapor. Vi kan bara gissa vad det smakar; cigaretter, skinnjackor, motorolja och brände däck?

 

Vaping i videospel och musikvideor

Men hur är det med fiktion och underhållning som inte omfattas av kategorierna filmer, tv-program och böcker? Vapingfenomenet är givetvis inte bara begränsat till filmer och TV.

Ångandet har bland annat varit en del av det populära tv-spelet Metal Gear Solid V: The Phantom Pain från 2015. Snake, spelets huvudperson, som alltid har varit känd för sin rökning, byter från sina traditionella cigarrer till att istället röka sin Phantom cigarr en E-cigarett-liknande produkt.

The Sims är ett av de mest populära spelserien som någonsin gjorts, eftersom spelet bland andra erbjuder de så kallade expansionspaket, tillåter spelaren att ändra och spela nästan obegränsad.

The Sims 4, kan du låsa upp en enhet som kallas The Bubble Tower: Enkelt uttryckt, det är en vattenpipa/E-cigarett i hybridform, som din sim kan få smaker som Cosmic Encounter, Plum Fairy Fizz och andra antidepressiva möjligheter.

Ser du ett nöje i att att se Dave Grohl utlösa en fest på ett vårdhem? Det är precis vad som händer i musikvideon till deras one-take-video, som släpptes den 1 juni 2017. Självklart har vi bara nämnt videon här eftersom Dave röker en e-cigarett i videon. Och som du kanske redan vet så är Foo Fighters på väg att släppa sitt nionde album, så om du gillar Foo Fighters håll ögonen öppna ;).

 

 

Pittsburgh skribenten Ron Gavalic har även skrivit ett inlägg som heter "Skriva karaktärer som vapear" under 2014 för mer författare att engagera ångande och dess egenskaper i sina berättelser. I och med att E-cigaretter blir mer och mer en del av vårt samhälle kommer givetvis även detta att speglas mer i all fiktion som tillverkas.

Är det någon film, serie eller tv-spel som du saknar? Vapear någon av dina andra favoritkaraktärer? Berätta mer om det i kommentaren nedan... 

#E-cigaretter
Posted in: E-Cigaretter
2017-08-16