Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Förståelsen av Styrkor och Procentsatser för Nikotin

Förståelsen av Styrkor och Procentsatser för Nikotin

Förståelsen av Styrkor och Procentsatser för Nikotin

Alla nya vejpare känner till förvirringen. När du ska handla till din vanliga 12 mg/ml nikotinnivå hittar du inte detta alternativ där. I stället kommer e-juice med antingen 0%, 0,3%, 0,6%, 1,2% och 1,8% nikotin. Så vad ska man göra? Vad är skillnaden mellan nikotinstyrkor angivna i mg/ml och de som är angivna i procent? Hur omvandlar man från en enhet till en annan?

Nikotinstyrka i mg/ml

Mestadels anges nikotinstyrkor i mg/ml, vilket står för milligram per milliliter. Det betyder att till varje milliliter av e-vätska i flaskan tillkommer den angivna mängden nikotin.

I fallet med en 6 mg/ml e-juice innebär det att varje milliliter innehåller 6 mg nikotin. Om du behöver räkna ut den totala mängden nikotin i en flaska eller i en tank, multiplicera helt enkelt styrkan i mg/ml med antalet milliliter du har.

Om du till exempel fyller en behållare på 5 ml med 6 mg/ml e-vätska, har du 5 ml × 6 mg/ml = 30 mg nikotin i din behållare. På samma sätt innehåller en flaska på 10 ml med 6 mg/ml e-vätska totalt 60 mg nikotin.

Nikotinstyrkor i procent

Nikotinstyrkor i procent

Nikotinstyrkor i procent är mycket snarlika, men lite lättare att förstå. I stället för att kombinera en massa (i mg) och en volym (i ml), använder procentsatser volymerna på båda. I enkla termer talar siffror som 0,3% eller 1,8% bara om hur mycket av vätskan i flaskan är nikotin.

Detta innebär att om du har någon e-vätska innehållande 1,2% nikotin, kommer varje önskad mängd att bestå av 1,2% nikotin och 98,8% PG, VG och aromer.

Tekniskt kallas denna mätning för "nicotine by volume", på samma sätt som procentsatserna på en flaska spritdryck kallas för "alcohol by volume", förkortat ABV. "Nicotine by volume" förkortas ibland även NBV.

Du skulle också kunna räkna ut procenten baserat på massa, om du vill, men e-juice-tillverkare brukar inte göra på det sättet. Vi använder ml, så det gör de också.

 

Omvandla från mg/ml till procent och tillbaka

Att omvandla från en nikotinstyrka i mg/ml till en procentsats är väldigt lätt. Man behöver bara dela mängden i mg/ml med 10. Så om du har 6 mg/ml e-juice, motsvarar detta 0,6% e-juice. 18 mg/ml e-juice motsvarar 1,8% e-juice. Och om du har 72 mg/ml nikotinbas med hög styrka, blir det 7,2%.

Omvandlingen kunde inte vara enklare än så här. För att omvandla tillbaka från procentsats till mg/ml, multiplicerar du den bara med 10.

 

Mer detaljer om att kombinera vikter och volymer.

Praktiskt taget är det här allt du behöver veta för att med säkerhet byta mellan procentsatser och mg/ml-värden. Men om du är intresserad av att veta exakt varför det fungerar så här är lite mer information.

Problemet är lite komplicerat eftersom värdena i mg/ml kombinerar massa och volym. Bruket härstammar från Kina, där de första e-cigaretterna tillverkades. Det skulle inte utgöra något problem, men för att räkna ut en procentsats behöver man använda två volymer, inte en volym och en massa.

För att räkna ut det själv måste man veta hur mycket volym varje mg av nikotin upptar i flytande form. Nikotin har en densitet på 1,01 gram per kubikcentimeter, vilket innebär att 1,010 mg av rent nikotin upptar en milliliter. Vi kan använda detta för att omvandla mg av nikotin till ml av nikotin.

Först måste vi hitta den totala mängden nikotin, som vi överväger, i mg. Som tidigare sagt så ska man alltså bara multiplicera nikotinstyrkan – exempelvis 6 mg/ml – med flaskans storlek – exempelvis 10 ml. Så i detta fall har vi 60 mg nikotin. Med tanke på nikotinets densitet blir detta ca 0,059 ml rent nikotin.

Så för att räkna ut procentsatsen delar du nikotinets volym med den totala volymen av e-vätskan och multiplicerar sedan resultatet med 100. Detta innebär att 10 ml flaska med 6 mg/ml e-vätska har (0,59 ml/10 ml) x 100% = 0,59% nikotin. Eftersom vi inte behöver vara så exakta, skulle det anges på flaskan som 0,6%.

Du kommer i själva verket inte behöva göra det här, men det förklarar varför allt du behöver göra är att dela med 10 för att gå över från mg/ml till procent. Nikotin har en liknande densitet som vatten, alltså egentligen 1g per ml, och detta gör beräkningen verkligen enkel.

E-juicer - du kommer aldrig beställa fel

Grattis: Du kommer aldrig att beställa fel e-juice igen

Om du inte är så traumatiserad av den improviserade matten kan du nu med säkerhet förklara vad mg/ml betyder, vad procentvärdena för e-vätskor betyder och omvandla enkelt mellan dem. Oavsett var du beställer ifrån, vet du exakt vad du får.

#E-Vätskor
Posted in: E-Vätskor
2018-02-04