Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Vad är vaping? Här är alla svaren!

Vad är vaping? Här är alla svaren!

Vad är vaping? Här är alla svaren!

Vad är vaping? Betydelsen och definitionen av "vaping"

Definition/betydelse av "vaping": handlingen av att inhalera ånga producerad av någon form av e-cigarett eller egen förångare. E-cigaretter är batteridrivna anordningar som värmer upp en coil inuti en atomizer vilket förvandlar "e-vätska" (eller e-juice) till ånga. E-vätskan (eller e-juice) som hamnar i atomizern är en blandning av propylenglykol och vegetabiliskt glycerin, vanligtvis med vattenlösliga livsmedelsaromer. Nikotin finns som tillval och kan tillsättas i önskad mängd.

Vaping är ett hett ämne idag. Den har satt igång en av de största folkhälsodebatterna någonsin och diskuteras i nästan alla tidningar och TV-nyheter. För närvarande finns det minst 10 miljoner amerikaner som vejpar, och mer än två miljoner av dem har helt och hållet slutat röka cigaretter. Det globala antalet är svårt att uppskatta, men det finns troligen 30 miljoner eller fler vejpare.

Vaping har en intressant historia. Ett perfekt exempel på sann fri marknadskapitalism, eller konsumentens respons på en hälsokris som inte kunnat lösas genom statligt ingripande, eller en teknisk revolution som drivs framåt av användare. Det kan vara alla tre sakerna!

I takt med att vapingens popularitet har skjutit i höjden, har rökning minskat snabbare än någon kunde ha föreställt sig. Men med mer synlighet kommer också offentliga tvivel och rädsla. Det är ett enkelt mål för alla som vill dra nytta av god, gammaldags moralpanik.

Vad är vaping?

 

Vaping, vejpare och e-cigaretter

Vissa vapingprodukter ser ut som cigaretter (vanligtvis kallade "cigalikes") och vissa är större. Många väljer först en cigalike eftersom de ofta finns i samma butiker där cigaretter säljs, de ser bekanta ut och de har en ganska låg initial kostnad.

Termen elektronisk cigarett (även kallad e-cigarett, elektrisk cigarett eller elcigarett) syftar inte nödvändigtvis specifikt på små cigalikes, även om vissa använder den på detta vis. E-cigarett kan syfta på vilket vejpdon som helst. Andra vanliga namn är personal vaporizer (engelska för egen förångare, ibland förkortat till PV), vejp eller mod. Termen mod härstammar från de tidiga användarna som modifierade sina primitiva e-cigaretter så de skulle fungera bättre eller gjorde om andra produkter (som ficklampor och laserpekare) till vejpdon. Oavsett om de är stora eller små, avsedda för engångsbruk eller påfyllningsbara, så gör e-cigaretter i huvudsak samma sak.

Vaping betyder olika saker för olika människor. För rökare som under många år gjort desperata försök att hitta ett sätt att sluta röka kan vaping bli ett mirakel som förbättrar eller till och med räddar deras liv. För vissa inom folkhälsovården - särskilt för anti-nikotin-fanatikerna inom tobakskontrollområdet - är e-cigaretter ett hot mot status quo som de så ihärdigt upprättat. Att njuta av nikotin utan hälsoföljder är för dem som att synda utan hot om helvetet.

Vi kallar användarna av e-cigaretter för vejpare. Vejpare upptäckte tidigt att användning av söta smaker som godis och frukt var perfekt för att komma bort från upplevelsen av brinnande tobak. Så trots att politikerna skriker om att vapingaromer är tobaksindustrins verk för att göra barn beroende, är sanningen den att alla vejpare gillar goda aromer. Jag är 57 och jag vejpar citronkaka just nu. Det smakar dessutom gott!

Användare av E-Cigaretter

 

Vem är vaping till för?

De flesta vejpare är före detta eller nuvarande rökare - vissa försöker fortfarande att sluta röka och andra använder e-cigaretter för att få nikotinet de gillar när det är olägligt att röka. Det finns vissa vejpare som aldrig har rökt, men de utgör en liten del av vapingvärlden.

Vi vet från resultaten av undersökningar att vaping har ökat de senaste åren, medan rökning har minskat till rekordlåga nivåer. Och trots påståendena om att vaping är en inkörsport till rökning för tonåringar, har antalet ungdomar som röker minskat ännu snabbare än antalet vuxna sedan vaping gjorde sitt inträde.

Dr. Michael Siegel, professor vid Bostons Universitet, uppger att "I takt med att vaping har blivit alltmer populär bland ungdomar, har den trängt undan cigarettrökning och bidragit till avnormalisering av cigarettrökning."

Tonåringar experimenterar med saker. De har alltid gjort det och de kommer alltid att göra det.

Ingen föreslår att barn ska börja med vaping, men faktum är att nästan alla tonåringar som använder e-cigaretter redan är rökare eller har slutat röka. Bland tonåringar som regelbundet vejpar är det färre än en procent som aldrig rökt.

När man ser en skräckhistoria om ungdomsvaping, borde man ta en närmare titt för att se om författarna tittar på "totalt bruk" eller "senaste 30 dagars bruk". Att göra undersökning om något som tonåringar kan ha gjort en gång under de senaste 30 dagarna, eller en gång i livet, säger inte någonting om deras vanliga vanor. Tonåringar experimenterar med saker. De har alltid gjort det och de kommer alltid att göra det. Men antalet under 18 år som regelbundet vejpar är faktiskt litet.

 

Är vaping lika farligt som rökning?

 

Är vaping lika farligt som att röka?

Vaping orsakar inte samma fysiska skador som rökning eftersom den inte innebär förbränning. Oavsett hur icke-rökare möjligtvis ser det så är rökning och vaping väldigt olika. När man röker en cigarett tänder man dött växtmaterial och inhalerar röken. Att andas in rök - alla former av rök - är farligt.

Förbränningsprodukter är förödande för lungorna och kardiovaskulära systemet. Tusentals kemikalier och sammansatta ämnen inandas, inklusive över 70 ämnen som är kända cancerframkallande ämnen. Förutom cancerrisk kan rökning orsaka stora skador på hjärtat och cirkulationssystemet, vilket leder till hjärtsjukdomar och kan orsaka hjärtattack och stroke. Det skadar även lungorna, vilket kan orsaka emfysem och kronisk bronkit.

Såvitt vi kan säga så orsakar vaping inte någon av dessa saker. Det kan finnas vissa risker med vaping (som vi tidigare tittat på i mer detalj), men hittills har man inte hittat bevis för allvarliga hälsorisker. Efter att ha granskat all tillgänglig vetenskaplig litteratur om vaping, kunde Royal College of Physicians förra året dra slutsatsen att det är "osannolikt att vaping skulle överstiga 5% av skador av att röka tobak."

Merparten av debatten om vaping har sitt ursprung i en enkel meningsskiljaktighet. Ska man döma vaping efter dess obevisade risker eller efter dess bevisade fördelar? Amerikanska hälsovårdsmyndigheter är benägna att betrakta absolut risk som måttstocken. De är oroliga att det kan finnas någon hälsorisk som kommer att dyka upp från ingenstans. Brittiska hälsoorganisationer stöder däremot tanken om skademinskning – genom att erbjuda användare av farliga produkter säkrare (men inte nödvändigtvis absolut säkra) val. Vaping är säkrare än rökning. Den minskar skador orsakade av rökning.

Om du inte är vejpare eller rökare, kanske du inte har någon riktig åsikt om hälsoriskerna och fördelarna med e-cigaretter och vaping. Du kanske borde. När allt kommer omkring så har alla vänner eller familjemedlemmar som trots allt vi vet om cigarettens verkliga skador fortsätter att röka.

Cirka hälften av de långvariga rökarna dör tidigt av att röka cigaretter. Världshälsoorganisationen uppskattar att en miljard människor kommer att dö av rökning under det här århundradet. Vad skulle hända om vi kunde få de flesta av dessa rökare att byta ut cigaretter mot en produkt som bara medför en mycket liten del av risken - eller kanske ingen risk alls?

Att minska eller eliminera skadorna som orsakas av brinnande tobak skulle inte bara rädda många liv, det skulle också göra det möjligt att använda miljarder dollar som nu spenderas på behandling av förebyggbara rökningsrelaterade sjukdomar på annat håll. Att minska rökning skulle spara både pengar och liv.

 

Hon Lik - Världens första moderna e-cigarett

 

Hur började vaping?

Allt började i Kina

2003 utvecklade en kinesisk farmaceut som hette Hon Lik en anordning för att göra det möjligt för rökare att ha en "rökning"-upplevelse utan att faktiskt andas in förbränd tobak. Hons fader hade dött av lungcancer och han själv var en rökare som ville sluta röka. Han patenterade sin anordning och företaget han arbetade för ändrade sitt namn till Ruyan (vilket betyder "som rök"). Du kan läsa mer om E-cigarettens historia här.

Det hade tidigare gjorts försök av andra uppfinnare och till och med tobaksbolag att utveckla en "rökfri cigarett", men av olika anledningar nådde ingen så långt som att faktiskt tillverka och sälja en kommersiell produkt. Efter att Hon Lik lanserat Ruyan-anordningen dröjde det ungefär tre år innan e-cigaretter gjorde sitt inträde i Europa och USA.

Vid 2007 fanns det flera webbutiker i USA och ett växande antal kiosker på köpcentra där förbipasserande rökare kunde köpa startkit med laddningsbara batterier och påfyllningsbara kapslar som skruvades på batterierna. För $150 eller så kunde man köpa vad som nu kostar mindre än $30.

De tidiga produkterna fungerade inte så bra, men för många rökare som ville ha en utväg fungerade de tillräckligt bra. Andra såg potentialen men var fast beslutna att hitta nya sätt för att förbättra upplevelsen. Batterierna varade inte tillräckligt länge, rivet var inte tillräckligt starkt, kapslarna försedde inte coilen med vätska så bra. Kunde dessa problem lösas genom… att mixtra?

Möt mig på forumet

De första vejparna hittade varandra på nätet. Till de första mötesplatserna hörde även E-Cigarette Forum (ECF), skapad av en ung brittisk vejpare som hette Oliver Kershaw. De entusiastiska nya "e-rökarna" (ett av många tidiga namn som inte överlevde) pratade om vad som fungerade, vad som inte gjorde det och vad de hade velat ändra på. ECF var inte heller det enda forumet. Vapingvärlden fortsatte att växa.

Utan internet är det svårt att se hur e-cigaretten skulle ha kunnat klara sig. Produkterna distribuerades inte brett och användarna var utspridda. Nätforumen skapade en riktig gemenskap där varje ny medlem firades och fick råd och uppmuntran. Alla hade varit rökare. Alla var glada över att sluta röka. Alla visste att det var svårt att göra. Alla var medvetna om att de var en del av ett slags revolution.

Vejpare bidrog stort till utformningen av produkterna de använde.

2008 fördömde Världshälsoorganisationen e-cigaretter och regeringar runt om i världen följde efter. 2009 gav USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) order om att beslagta sändningar från Kina med förklaringen att e-cigaretter var en olaglig medicinsk utrustning. Två amerikanska företag, inklusive Sottera (som tillverkade e-cigaretterna NJoy), stämde FDA och 2010 gav domare Richard Leon order som hindrar FDA från att reglementera produkterna som medicinsk utrustning. En appellationsdomstol stödde Leons beslut och FDA beslutade att ändra sin strategi och reglementera e-cigaretter som tobaksprodukter.

Under tiden utvecklades nya typer av produkter och innovationen tog en ovanlig väg. Det fanns många kinesiska tillverkare, men med få lokala vejpare att få feedback från, vände de sig till amerikanska och europeiska vejpare för hjälp. Det som användare på forum som ECF eller UK Vapers diskuterade införlivades i de efterföljande generationerna av kinesiska produkter. Och det kom hela tiden nya generationer, ibland efter bara några månader - eller till och med veckor. Vejpare bidrog stort till utformningen av produkterna de använde.

Moddare och YouTubers

Samtidigt började vissa vejpare i väst tillverka egna anordningar. Dessa halvprofessionella "moddare" skapade designer som ibland användes av masstillverkare i Kina men såldes ofta direkt till vejpare som letade efter nya saker. Oftast kända endast under sina alias, uppfann de tidiga moddarna som Trog, Cisco, Zen och Raidy produkter som fortfarande används, eller presenterade idéer som spred sig snabbt och fick fotfäste. Vissa av dem håller fortfarande på med det.

En annan viktig samlingsplats på nätet för den växande armén av vejpare runt om i världen var YouTube. Tidiga vejpare delade sina åsikter om produkter och belyste med hjälp av dåtidens undermåliga webbkameror allt som var bra, dåligt och fult. Vissa av första vejpande YouTubers är fortfarande aktiva. Scott Bonner (igetcha69), Nick "GrimmGreen" Green och Phil Busardo (PBusardo) gör fortfarande videor och har hundratusentals fans.

Förutom på forum och YouTube sker idag en stor del av snacket om vaping på sociala medier. Med hjälp av FacebookTwitter och Instagram hittar vejpare runt om i världen nya sätt att komma i kontakt, snacka om prylar, tips och tekniker och organisera kamp mot myndigheter och lagstiftare.

Den inhemska marknaden blomstrar: e-juice- och vejpbutiker

Efter att FDA hade förlorat mot NJoy i domstolen, började många vejpare starta sina egna företag. De hade ju fått hjälp av detta otroliga mirakel – så varför inte dela det med andra rökare? Det hände två saker som drev den snabba ökningen av vaping framåt efter 2010. För det första började många webbutiker sälja amerikansktillverkad e-vätska. De erbjöd ett stort utbud av olika smaker och kvalitetsnivåer. Vissa var enkla blandningar med en smak, medan andra var avancerade och konstnärligt gjorda. Vejpare som köpte på nätet fick dock chansa på att de skulle gilla smaken, eftersom de inte kunde prova först.

E-juice-boomen ledde naturligt nog till en explosion av vejpbutiker. Innan ökningen av utbudet av e-vätskor och vejpdon som skedde efter 2010 handlade vejpare nästan uteslutande på nätet. Men när gruppen blev för stor för den virtuella världen, började vejpare ta ut sina pensionspengar, sluta på sina jobb och öppna butiker som blev till äkta mötesplatser för vejpare.

Den juridiska kampen för att vapingprodukter ska förbli tillgängliga för den amerikanska vuxna befolkningen fortsätter.

Vissa vejpbutiker skapade egna produktlinjer av e-vätskor. Andra sålde hundratals nya märken som dök upp över hela landet. Med möjligheten att prova smaker i en butik innan man åtar sig att köpa, växte sig vapingen starkare. Men med tillväxten kom också synlighet och juridiska utmaningar. Städer och stater ville beskatta vapingprodukter, förbjuda "barnsmaker" och reglera var vejpare kunde vejpa.

 

E-cigarett

 

Vaping kan förändra ditt liv -- om du ger den en chans

Ibland när jag är pessimistisk över vapingens framtid kastar jag en blick på CASAAs sida för vittnesmål. Där berättar tusentals vejpare sina egna historier om hur de slutade röka. De är vanliga människor som du och jag. De rökte och de kämpade för att hitta ett sätt att sluta röka.

Sedan hittade de ett sätt.

"Jag har rökt sedan 13 års ålder. Är nu 42 år. Försökte sluta röka många gånger med hjälp av Zyban, Champix etc. Återgick alltid till att röka. Har vejpat de senaste 3 månaderna och kommer aldrig att gå tillbaka till att röka vanliga cigaretter igen. Jag hostar inte längre, sover bättre och min ihärdiga halsbränna har försvunnit. Mina barn är glada eftersom jag inte luktar som en askkopp. Men jag måste säga att jag aldrig rökte i mina barns närvaro eller i hemmet. Vaping har haft en stor påverkan på min hälsa och livskvalitet."

"Jag rökte sedan jag var 14. De flesta i min familj var rökare och min man var också en rökare. Vi har båda slutat röka tack vare vaping. Det var en guds gåva. Vi provade så många andra saker och ingenting fungerade. Plåster, tabletter, Chantix, cold turkey, INGENTING. Tack vare vaping har vi inte rökt i nästan 3 år!"

CASAA är en konsumentorganisation som kämpar för vår rätt till att vejpa. De är beroende av donationer för att kunna göra sitt arbete, men alla kan bli medlem gratis. När du har blivit medlem, berätta din historia, du också. Över 200 000 CASAA-medlemmars röster är en kraftfull påminnelse för motståndare att vaping räddar liv.

 

Vad är vaping...för dig?

Vaping betyder olika saker för olika människor. Det finns människor som aldrig kommer att se något som liknar rökning som något att fira. För dem är nikotin ett beroende och inandning av ånga (eller rök) är en svaghet som tyder på en fruktansvärd moralbrist. De kanske till och med föredrar att vi fortsätter att röka, för att det står i överensstämmelse med den puritanska övertygelsen om att all njutning bör ha konsekvenser. Dessa människor verkar vara ganska olyckliga.

De flesta människor som aldrig rökt eller vejpat hatar inte nödvändigtvis det; de förstår bara inte varför vi gör det. Rimligt nog. För mig, efter att ha rökt i många år och önskat att jag kunde sluta röka under alla dessa år, har vaping varit det enda som hjälpte mig. Det fungerade för att det härmade rökning tillräckligt bra för att jag kunde lura mig till att använda det som en ersättning. Men snart kom jag att faktiskt föredra det! Jag vill inte röka längre.

De olika typerna av anordningar, de tusentals smakerna, vejparna som var så hjälpsamma mot mig, önskan att hålla vaping levande och hälsosam så att andra rökare kan göra vad jag gjorde - det är dessa saker som definierar vaping för mig.

Hur är det med dig? Vi skulle gärna höra dina kommentarer. Vad är vaping?

 

OK, jag vill prova vaping. Var ska jag börja?

Vad ska jag köpa?

Om du vill ge vaping ett försök, kan du börja med att köpa en cigalike på en mack eller närbutik. Många vejpare har börjat på det sättet, och vissa fortsätter att använda e-cigaretter avsedda för engångsbruk. Men det blir dyrt att spendera fem dollar på något som förmodligen ger färre puffar än vad en cigarett ger (oavsett vad deras förpackning påstår).

Om du gillar tanken på ett don i cigarettstorlek finns det påfyllningsbara och laddningsbara cigalike-don som blir mer kostnadseffektiva över tiden än att köpa de som är avsedda för engångsbruk.

Det är där vejppennor eller mods kommer in i bilden. De erbjuder större batterier, som håller längre och kan leverera mer ström. Reglerade anordningar, som de där som beskrivs i vår guide till vejp-startkit, erbjuder justerbar ström och har inbyggda säkerhetsfunktioner för att förhindra den typen av batteriolyckor som nyligen rapporterats om i nyheterna. Och med påfyllningsbara tankar blir det lätt att välja smaker du gillar bäst.

Kom ihåg att det inte är nikotinet som är det farliga i cigaretter!

Ett annat alternativ är en pod-anordning (kallas även podmod). Pods erbjuder något av en korsning mellan cigalikes och större vejppennor eller mods. De är kraftfullare och ger ett starkare riv än cigalikes men erbjuder mindre möjligheter till att anpassa upplevelsen än vanliga mods och tankar.

Prova olika märken och smaker av e-vätska tills du hittar en kombination du gillar. En vejpares smakpreferenser kan ändras då smaklökarna läker efter att man slutat röka, men vi har lyckligtvis en nästan oändlig variation att välja på i takt med att våra preferenser ändras. Det är också bäst att börja med en ganska hög nikotinstyrka, som 18 eller till och med 24 mg/ml. Du kommer inte att vejpa mer än du behöver, men det är möjligt att du får vätska som har för låg nikotinhalt - vilket innebär att du måste vejpa ständigt för att få det du längtar efter. Kom ihåg att det inte är nikotinet som är det farliga i cigaretter!


#E-cigaretter
Posted in: E-Cigaretter
2018-03-02