Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Allt du borde veta när du reser med din E-cigarett

Allt du borde veta när du reser med din E-cigarett

Allt du borde veta när du reser med din E-cigarett

Är du en av de lyckliga människorna som snart ska resa utomlands? Och skulle du vilja ta med din E-cigarett också? Denna lilla guide innehåller vad du borde veta innan du resar. Det gäller allt från förberedningarna till specifika destinationer. 
Föreställ dig detta: du anländer i fantastiska Singapore. Du går igenom de fina gatorna och njuter av de många sevärdheterna. Du har inte använt E-cigaretten i ett tag så du tar fram den för att ånga lite. 
Du inhalerar och njuter av det härliga rivet i halsen innan du blåser ut en fint, fylligt moln av ånga. Plötsligt känner du en hård hand på axeln. Du vänder om dig och ser en irriterad polis.  Innan du fattar vad händer har din resa blivit nästan 2000 kronor dyrare på grund av böter. Oi…

Eftersom att regler och lag för E-cigaretter varierar mycket från land till land är det viktigt att du känner till reglerna som gäller i ditt resland innan du åker. Du riskerar annars att du får din E-cigarett konfiskerad, att du får böter eller att du i värsta fall hamnar i fängelse. Det sistnämnda händer dock nästan aldrig.

Denna guide finns så att du slipper irriterande situationer och böter. Lägg dock märke till att regler och lag kan bli ändrade över tiden och du borde därför hålla dig up-to-date med de lokala reglerna i ditt destinationsland. Du kan dock börja med denna guide innan din resa.

 

Får jag ta med min E-cigarett på ett flyg?

Det korta svaret är ”oftast ja”. De flesta flygbolag tillåter att du har din E-cigarett i handbaggagen på ett flyg men det är bäst att kolla med ditt flygbolag innan du reser. 
Därtill kommer att det vanligtvis inte är något problem att ta med små flaskor E-juice ombord på ett flyg. Dess ingår i den berömda 100 ml regeln. Du måste dock ha de i en genomskinlig, låsbar plastpåse med en volym på högst 1 liter lika som dina andra vätskor. Observera att bara en påse per person är tillåtet. Vill du ta med större behållare för vätska får de inte vara i handbagaget. 

Därtill kommer att flera flygresenärer har upplevt att deras vätskebehållare började läcka på ett flyg på grund av trycket i kabinen. Ta alltså gärna med några servetter. Tanken skulle sluta läcka så snart du landar.

Får jag ha min E-cigarett i mitt check-in bagage?
E-cigarettbatterier är nu förbjudna i allt check-in bagage i hela världen. Batterier måste alltså placeras i handbagaget. 

Att använda E-cigaretter på flygplan
Det kan du direkt glömma. Nästan inget flygbolag tillåter att du använder din E-cigarett ombord och du kan också glömma att försöka ånga i smyg på toaletten. Röklarm ombord på ett flygplan märker allt och du vill inte att flygplanet nödlandar på grund av dig.
Qatar Airways är ett av de värsta bolag. Här har folk blivit kastat i fängelse för att bruka E-cigaretter på flyg. 
British Airways har nyligen förbjudit försäljningen av E-cigaretter på flyg till Qatar, Oman, Saudi Arabien och Dubai på grund av de lokala förordningarna.  

På flygplatsenKan jag använda min E-cigarett på flygplatsen? 
Här kan det vara lite lättar men bara lite. Att använder en E-cigarett är förbjudet på alla flygplatser i Sverige och de flesta i resten av världen och man hanterar de precis lika cigaretter.  Några flygplatser har dock lounges eller områden där man får ånga och så finns det ju faktiskt rökområden på många flygplatser. På flygplatser gäller för det mesta att man får ånga överallt där man också får röka.

Genom säkerhetskontrollen med en E-cigarett 
Som nämnt tidigare är det värt att lägga märke till att det gäller samma regler för E-vätskor som för alla andra vätskor. 
Annars borde de inte finnas några restriktioner och du kan i lugn och ro ta med din E-cigarett genom flygplatsens säkerhetskontroll. Se till att batteriet är laddat och att den kan sättas på. På några ställen finns det krav för det.

Kan jag ta med E-cigaretten i transit genom ett land med förbud? 
Oftast går det bra att ta med E-cigaretten i transit i ett land där det annars finns ett förbud. Det kan till exempel händer ifall du mellanlandar i Qatar på vägen till Australien. Det är dock alltid bra att kolla med ditt flygbolag för att vara helt säker.

E-cigarettes permitted

Var kan ja lagligt ånga?

E-cigaretter är förbjudna i en rad länder men i många av dessa länder riktar sig förbjudet mest mot säljare och inte så mycket mot förbrukare. 
Om man reser till Indonesien till exempel träffar man en massa ångare som berättar att de får importera produkter för deras egen användning men att återförsäljningen är förbjudit på grund av den stora tobaklobbyn. 

Det finns dock också länder där det är mer extremt. I Singapore, exempelvis får man böter på 200$ om man använder en E-cigarett. Därtill kommer att flera stater i USA har förbjudit användningen av E-cigaretter i parker och på offentliga platser – ett exempel är New York.


Innan du reser

Skulle jag ta av batteriet innan jag reser?
Ja, det är en bra idé att ta av batteriet från vätskebehållaren. Stäng också av batteriet.

Skulle jag ta med min egen E-juice?
Det är en bra idé att ta med egen E-juice. I många länder är det nämligen antigen omöjligt eller väldigt svårt att handla E-vätska. Därtill kommer att utländska säljare kanske inte lever upp till samma kvalitetsstandarder som man har i Skandinavien. 

At hantera attityder 
Tänk på att E-cigaretter inte är lika utbredda i hela världen. Därtill kommer att många människor i andra länder inte är lika bra informerade om produkten. Det kan betyda att man stöter på fördomar eller falska anklagelser. 
Du borde därför alltid känna till dina fakta och vara tålmodig. De flesta människor säger dock inte något emot E-cigaretter och du kommer faktiskt också uppleva att många är positivt inställda och intresserade eftersom att de aldrig har sett en E-cigarett förut. 

Resmål rund världen

Destinationer

I introduktionen lovade vi att vi kommer ge er en guide som berättar om eventuella restriktioner i olika länder.
Därför kommer nu en lista där vi berättar om restriktionerna i några länder svenskar brukar resa till. Vi vill påminna igen om att reglerna kan ändras över tiden och att du själv måste få reda på hur det aktuella läget ser ut innan du resa. Vi vill inte att du får problem på din resa om informationerna i listan är gamla eller om ditt resland inte är med i listan. 

Canada
Det borde inte vara ett problem att ta med E-juice genom tullen. I Canada är det tillåtet att ha E-juice till egen förbrukning.

Cypern
På Cypern är det lagligt att använder en E-cigarett och det finns inga restriktioner vad gäller E-cigaretter. Du skulle dock ta med dina egna batterier eftersom att batterier är väldigt dyra och av låg kvalitet på Cypern.

Egypten
Även om E-cigaretter är olagliga i landet är det dock lagligt att ånga. Du kan alltså göra det när du är i landet.

England
I England och i övriga Storbritannien är det helt lagligt att ånga.

Frankrike
I Frankrike är E-cigaretter också lagliga men det kan förekomma restriktioner på offentliga platser. Ibland finns det skyltar och liknande som hänvisar till det. I parker, på stranden och så vidare finns det rätt ofta förbjud.

Grekland
Att ånga är laglig i Grekland. Det finns inga restriktioner och du kan ånga utan problem.

Holland
Det är säkert nästan självklart för många. I Holland är E-cigaretter naturligtvis lagliga. Här behöver man inte oroa sig. 

Italien
Det finns inte så många i Italien som använder E-cigaretter men det finns inga restriktioner på dem heller.

Kroatien
I Kroatien är det förbjudit att använda E-cigaretter i det offentliga rummet. Om du vill ånga i Kroatien får du alltså göra det privat. Det finns dock många som berättar att laget inte alltid följas.

Malta
E-cigaretter är lagliga på den lilla ön. De behandlas dock lika som alla andra tobaksprodukter och det är därför inte tillåtet an använder dem restauranger och liknande.

Marocko
Lagstiftningen är ganska oklar vad angår E-cigaretter i Marocko men många som reser ditt berättar att det inte är något problem att bruka en E-cigarett i landet. Det skulle alltså också vara möjligt att ta med E-cigaretten genom flygplatsen.

Norge
E-cigaretter och tillbehör är laglig i Norge. Det är dock så att försäljning av E-juice med nikotin är olaglig och därför skulle du ta med din egen ifall du önskar ånga E-juice med nikotin medans du är i Norge.

Sydafrika
Det samma gäller i Sydafrika. E-cigaretter är lagliga men försäljning av E-juice med nikotin är olaglig. Ta alltså med din egen E-juice när du reser till Sydafrika även om E-juice med nikotin blir olagligt såld i landet ändå.

Spanien
I Spanien är det lagligt att använda en E-cigarett. Det finns dock många offentliga ställen där man inte får ånga. Du skulle alltså informerar dig i staden du reser till.

Thailand
I Thailand är det förbjudet att importera E-juice eller E-cigaretter. 

Tunisien
Lagen ör oklar i Tunisien vad gäller E-cigaretter. Tyvärr kan vi alltså inte ge informationer om det.

Tyskland
E-cigaretter är helt lagliga nere i Tyskland.

USA
Om man ser på hela USA så är E-cigaretter lagliga. Varje kommun och varje stat har dock möjligheten att göra sina egna regler kring det. Du skulle alltså få redo på informationen från den stat du ska reser till innan du åker.

Vietnam
I Vietnam är E-cigaretter och E-juice lagliga. Man är dock inte speciellt van vid E-cigaretter i landet, det kunde alltså blir svårt att hitta reservdelar och E-juice i landet. 

Österrike
Tidigare var det förbjudit att använda E-cigaretter i Österrike men man har nyligen ändrat lagen. Du kan alltså nu använda din E-cigarett även i Österrike. 

#E-cigaretter , #E-Vätskor
Posted in: E-Cigaretter
2018-07-26