Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Biverkningar av vaping och e-cigaretter: Hur allvarliga är de?

Biverkningar av vaping och e-cigaretter: Hur allvarliga är de?

Biverkningar av vaping och e-cigaretter: Hur allvarliga är de?

Vapingens biverkningar har diskuterats av vejpare under lång tid. En snabb sökning av ämnet på ECF resulterade i 207 trådar som sträckte sig tillbaka till mars 2008 – alltså nästan till tiden när den organiserade diskussionen om vaping startade – och totalt 374 omnämnanden.

Ämnet är ärligt talat urvattnat, och nästan varje diskussion på olika forum, varje artikel eller råd på försäljningssidor går igenom samma potentiella biverkningar. Här är en spoilervarning: vapingens vanligaste biverkningar orsakas av antingen nikotin eller uttorkning. Andra så kallade biverkningar har inget att göra med vaping, utan är symptom av nikotinabstinens eller av att sluta röka.

Vi kommer också att gå igenom dessa biverkningar av vaping, men vi har också grävt fram ytterligare några biverkningar som kan vara intressanta för dig.

Det som vi inte kommer att täcka är saker som inte bevisats eller inte kan betecknas som biverkningar - som obevisade risker och faror med vaping eller batteriexplosioner. Dessa biverkningar är saker vi vet finns, eller åtminstone pratar vejpare mycket om dem.

Biverkningar

Uttorkning som biverkning

Du behöver vatten för att fungera. Utan det kan du drabbas av en rad olika hemska besvär, allt från kramper, värmeslag, anfall och till och med njursvikt. Men innan dessa extrema tillstånd uppstår, kommer du att ha vissa mindre symptom på uttorkning.

De mindre symptomen är vad vejpare vanligtvis stöter på. Det kan förklaras med att basen i e-vätskan vi vejpar är gjord av propylenglykol (PG) eller vegetabilisk glycerin (VG) — eller en kombination av dessa två. PG och VG är hygroskopiska. Det innebär att de absorberar vatten.

När du andas in ånga gör den inte munnen, halsen och matstrupen fuktiga. Snarare tar den fukt från dina slemhinnor och skickar ut den i det majestätiska moln som du andas ut. Enkelt uttryckt torkar vaping ut dig. Och en uttorkad vejpare kan drabbas av vissa besvär.

 • Torr hud – ibland med utslag eller akne

 • Torr mun

 • Torra ögon

 • Kli eller ont i halsen

 • Hosta

 • Huvudvärk

 • Näsblödning

Jag har personligen träffat många vejpare som har haft en kombination av dessa symptom, och de erbjöd alla samma behandling: drick mer vatten. Och de har rätt. Att förse kroppen med vatten är det enda sättet att motverka följderna av att kroppen förlorar vätska. Så drick mycket vatten, te, läsk, juice eller vad som helst du gillar.

Fast inte öl eller kaffe! Det stämmer att fukten i alkoholdrycker hydrerar dig, men alkoholen hämmar faktiskt din kropps förmåga att behålla vätska, så i huvudsak kommer du inte att kunna kompensera för vätskan du förlorar genom att vejpa. Koffein har en annan men liknande effekt. Det kan få dig att urinera oftare, vilket också kan bidra till uttorkning. Så om du är på väg till kafé eller bar, ta med dig ett glas vatten.

Man som röker E-cigarett

Vejparens Tunga

Detta är ett välkänt tillstånd som förmodligen är kopplat till uttorkning. Vejparens tunga brukar beskrivas så här: "Alla mina vätskor smakar likadant!"

Vejparens tunga orsakas mest sannolikt av för mycket vejpande med för lite vätskeintag. Munnen och tungan blir torra, och smaklökarna avtrubbade.

 

PG, VG, och känslighet och allergier mot aromer

Något som regelbundet diskuteras bland vejpare är möjligheten av allergi mot PG. Även om en äkta allergisk reaktion på PG är möjligt, är det som vejpare upplever oftast resultaten av en mild känslighet mot PG. Symptomen liknar ofta de av uttorkning — och det är faktiskt svårt att skilja de två från varandra.

Vid misstanke om en verklig allergi kan en hudläkare testa för den och ge råd (som att sluta vejpa PG). Det är verkligen ett fascinerande ämne i sig, och det finns massor av fall av känslighet eller allergi mot PG som inte har något att göra med vaping, eftersom smakämnen i våra favorit-vejparomer används också i nästan alla livsmedel, läkemedel och skönhetsmedel i världen. Faktum är att de flesta vuxna med verklig allergi mot PG skulle förmodligen ha varit medvetna om den långt innan de provar e-cigaretter, helt enkelt för att PG är så allestädes närvarande.

Allergier mot aromer kan vara ett mycket allvarligare – och eventuellt till och med dödligt – besvär.

Mycket mindre vanligt är känslighet mot VG. Verkliga allergiska reaktioner på glycerin är extremt sällsynt, och som med PG är det svårt att föreställa sig att någon inte skulle ha upptäckt detta innan han/hon börjar vejpa. Glycerin används i en mängd olika produkter, däribland tvål.

Men vissa människor – och jag är en av dem – rapporterar att e-vätskor med hög VG-halt orsakar blodstockning, andningssvårigheter eller tjockt slem i halsen. I mitt fall är det bara slem i halsen, men jag får den biverkningen endast om jag vejpar e-juice med mer än 80% VG. Så lösningen är enkel: Jag vejpar vätskor blandade 50/50 – PG/VG. Om du är känslig mot antingen PG eller VG, kan du förmodligen undvika de besvärliga effekterna genom att leka med blandningen av vätskan du vejpar.

Allergier mot aromer kan vara ett mycket allvarligare – och eventuellt till och med dödligt – besvär. Vissa e-vätskor använder smakämnen som har spår av livsmedel som exempelvis jordnötter som kan orsaka livshotande reaktioner hos dem som är allergiska mot dem. Om du har tvivel om en viss e-vätska, bör du fråga tillverkaren om aromerna innehåller spår av problemämnet. Om du inte kan få ett tydligt svar, välj något annat.

 

Biverkningar av vaping

Nikotinets biverkningar

De flesta vejpare upplever då och då att effekterna av att vejpa för mycket påminner om nikotin. Eftersom vi självtitrerar — vilket innebär att vi vejpar nikotin tills vi får effekten vi vill ha och sedan slutar — kan det vara lätt att missbedöma, särskilt om du provar e-vätska med en starkare koncentration än vad du är van vid, eller använder en förångare som ger mer ånga än vad du är van vid.

Vi behöver inte gå in på effekterna av en nikotinöverdos här, eftersom den lätt kan undvikas genom att inte dricka nikotin i höga koncentrationer. En vuxen skulle behöva inta 500 mg eller mer nikotin för att dö, enligt professor Bernd Mayer. Men du hade väl inga planer på att göra det ändå, eller hur?

Du känner förmodligen redan till de typiska effekterna av att vejpa för mycket nikotin:

 • Yrsel

 • Huvudvärk

 • Illamående

 • Kalla svettningar

 • Sömnlöshet

 • Rusande hjärta

 • Ångest

 • Tinnutus

Om du börjar känna av någon av dessa saker, sluta vejpa ett tag. De kommer att försvinna. Om du ständigt lider av dessa biverkningar, antingen vejpa mindre eller minska din nikotinnivå.

Om du vill läsa fler intressanta fakta om nikotin har Elekcig massor av artiklar om detta, inklusive en sammanfattning av vad vi vet om detta milda stimulerande medel som är så populärt.

 

Undvika viktuppgång

En biverkning av nikotin som många vejpare gillar är att det kan hjälpa till att gå ner i vikt eller att hålla vikten. Det är aptitdämpande, och det har varit ett besvärligt faktum i många rökares liv att man går upp i vikt när man slutar röka. Vissa rökare har till och med fortsatt att röka på grund av oron över att gå upp i vikt.

Men enligt forskaren Linda Bauld vid Stirling University i Storbritannien kan vaping bidra till att ändra på det. "Människor kan ändra nikotinhalterna i kroppen, så för att sluta röka kan de börja med e-vätska med högre styrka och sedan minska styrkan gradvis på ett mycket mer sofistikerat sätt än vad de kan göra med nikotinavvänjningsprodukter, vilket förmodligen är bra för att hålla vikten och för att gå ner i vikt", sa hon till The Guardian.

 

Positiva effekter av Vaping

Andra positiva biverkningar

De flesta vejpar för att undvika att röka. Andra har aldrig rökt men gillar nikotin. Ytterligare andra vejpar utan nikotin eftersom de gillar själva handlingen av att vejpa. När vejpare frågar om biverkningar letar de vanligtvis efter saker att undvika eller se upp för.

Men det finns biverkningar av vaping som dessutom är bra. Har du tänkt på det här förut?

 • Spara pengar

 • Träffa nya vänner

 • Hjälpa andra

 • Lära sig saker

 • Leva längre

Eftersom de faktiska medicinska biverkningarna av vaping mestadels är små och lätt att undvika, kanske vi borde koncentrera mer på dessa biverkningar. De är trots allt anledningen till att du fortsätter vejpa. Och det är dessa saker du förmodligen först tänker på när du tänker på hur vaping har påverkat dig.

Så nästa gång någon frågar dig vilka biverkningarna av vaping är, tala om för dem vad som verkligen har betydelse. De största biverkningarna av vaping är alla bra!  #E-cigaretter , #Hälsa
Posted in: Hälsa
2017-11-06