Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Perfekt E-cigarett guide för nybörjaren

Perfekt E-cigarett guide för nybörjaren

Om du nyss börjat med e-cigaretter kan det hela verka förvirrande. En googlesökning kan ge dig många svar, men ofta lika många följdfrågor. Vi har därför skrivit ihop denna guiden som går in på djupet och ger dig en enkel överblick för hur e-cigaretter fungerar. Fördelar med att “vejpa”.

Det finns många fördelar med att ersätta cigaretterna du röker med en e-cigarett. Den tydligaste skillnaden är att du slipper all den tjära som bildas vid förbränningen av tobak och som sätter sig i lungorna. Andra fördelar inkluderar färre kemikalier, ingen aska och ingen lukt som sätter sig i kläder och dylikt. Den hälsoeffekt du kommer märka först är en förbättrad vardagskondition. Du kommer även märka ett bättre smaksinne, mindre hosta, ingen dålig andedräkt eller missfärgade tänder. Det är även en ekonomisk faktor då det för många blir billigare i längden att använda sig av e-cigaretter.

Så är en e-cigaret uppbygd

E-cigaretter skiljer sig från modell till modell. Men generellt sett består det av ett batteri, en tank och en coil(brännare). Batteriet är själva strömkällan. Tanken är den del som håller e-juicen och coilen är den del inuti tanken som förångar e-juicen. Coilen består av en spole som hettas upp när du sluter kretsen från batteriet och när spolen hettas upp förångas den e-juice som absorberats i bomullen som omringar spolen.

Batteri

Batteriet är själva strömkällan till e-cigaretten. De finns i flera olika typer. Antingen har din e-cigarett ett internt batteri som inte går att byta ut och som du laddar direkt genom ett uttag i själva moden. Vissa modeller använder sig utav externa och därmed utbytbara batterier som kan laddas antingen direkt i moden eller genom en extern laddare.

Vad är 510 och eGo?

Detta är benämningarna på två av de vanligaste gängorna som används mellan tank och batteri i e-cigaretter. Försäkra dig om att den tank du vill köpa passar ihop med den mod(batteridel) du har.

Vad betyder mAh?

mAh står för milliamperetimmar och är ett mått för kapaciteten på ditt batteri. Högre mAh betyder länge batteritid.

Hur ofta ska batteriet laddas?

Det är nästan omöjligt att säga exakt hur länge ditt batteri kommer hålla och hur ofta du behöver ladda det. Det hela beror på hur mycket du använder det, vad batteriet har för mAh, vilken effekt du kör ditt batteri på m.m.

Tank (atomizer, clearomizer, cartomizer, glassomizer, vätskebehållare):

Den del av e-cigaretten som håller e-juicen och coilen. Det är här du fyller på e-juice. Det finns både tanks som är integrerade med själva batteridelen och separata tankar som du kan skruva av och på olika mods.

Vad är en coil/brännare?

Coilen är den utbytbara delen av din tank som står för själv förångningen av e-juicen som skapar den ånga du andas in. Coilen består av en spole som hettas upp när du sluter kretsen från batteriet och när spolen hettas upp förångas den e-juice som absorberats i bomullen som omringar spolen.

Olika tankar har olika coils och det är viktigt att du kollar upp vilka coils just din tank använder. Det finns också ofta olika versioner, med olika egenskaper och ohm av de coils som passar till din tank.

Vad betyder Ohm?

Ohm är ett mått på motståndet i själva spolen i din coil. Lägre ohm betyder att spolen hettas upp snabbare och generarar en högre rökutveckling. Tankar som använder coils med lägre ohm kallas för “sub-ohm tanks” och är lite mer avancerade tankar som generar mycket ånga och passar för folk vejpar “DL”(Direct Lung) dvs bloss som du drar direkt ner i lungorna, likt en inhalator. Coils med lite högre ohm, ofta 1.0 och uppåt passar bättre för “MTL”(Mouth to lung) vilket är samma sätt som du röker en vanlig cigarett.

E-juice

E-juice är själva vätskan du fyller på din e-cigarett med och som förångas när du vejpar. Den består av PG och VG. Det finns allt från färdigblandad e-juice med eller utan nikotin, till satser du använder för att göra din egen e-juice. Du kan också köpa “shortfills” där man köper en behållare nikotinfri e-juice, men med utrymme i flaskan för att tillsätta en såkallad “nicshot” för att få en nikotinhaltig e-juice.

Vad är PG/VG?

E-juice består av PG (Propylen Glykol) och VG (Vegetabiliskt Glycerin). Olika juicer har olika förhållanden mellan PG och VG vilket även påverkar egenskaperna på e-juicen. En juice med hög PG kommer ha en tydligare smak och även vara mer lättflytande. Den passar bra i podsystem och simplare MTL-tankar. En juice med hög VG kommer skapa mer ånga och vara mer trögflytande i konsistensen. Den passar bra till sub-ohm tankar, stora coils i allmänhet och RDA:

Vilken nikotinstyrka skall jag välja?

När du väljer nikotinstyrka bör du gå efter hur många cigaretter du röker i dagsläget:

6mg - Om du röker mindre än 10 cigaretter om dagen.

12mg - Om du röker ca 10-15 cigaretter om dagen.

18mg - Om du röker 20+ cigaretter om dagen.

Det är viktigt att börja på en nikotinnivå som stillar ditt röksug för att göra övergången från cigaretter så smärtfri som möjligt.

Shortfills

Du har kanske hört uttrycket “shortfill” eller “shake n vape” förut, då det är ett koncept som blivit mycket populärt bland e-juicer. En shortfill är en större flaska med nikotinfri e-juice, men som inte är fylld hela vägen och därmed har plats för en eller flera “nicshots” som är en smaklös vätska innehållandes nikotin. När du blandar i nicshoten och skakar om flaskan får du en e-juice med nikotin. Shortfills blir ofta billigare och passar perfekt om du inte känner för att blanda din e-juice helt från grunden.

Vilken e-cigaret ska jag välja?

Det finns många olika modeller och typer av e-cigaretter. Därför kan det vara mycket svårt att bestämma vilken modell man ska välja som nybörjare. I allmänhet skulle det vara en bra idé att börja med en enkel modell, liksom en typ av e-cigarett som ger känslan nästan som en vanlig cigarett. Vi har valt några av modellerna som våra kunder är särskilt förtjust i och har satt ihop rökupphörande paket med bara dessa modeller.

Det finns som sagt många olika modeller av e-cigaretter. Därför kan det vara lite klurigt att veta vad som hade passat dig.

Det finns massor av olika e-cigaretter och kan därför vara svårt att veta vilken man ska välja. Som nybörjare rekommenderar vi en e-cigarett som efterliknar en vanlig cigarett för att göra övergången så enkel om möjligt. Skulle du senare känna att du vill ha något mer avancerat med mer rökutveckling eller större tank, kan du alltid uppgradera dig.

Vad kostar det att vejpa?

När du överkommit den initiala kostnaden av att köpa en e-cigarett, blir driftskostnaden för e-juice och coils generellt sett ganska mycket lägre än priset för cigaretter.

Underhåll

Det går inte att förneka att coils och simplare tankar är en förbrukningsvara, du måste helt enkelt byta ut dessa efter en tids användning. Batteridelarna håller generellt sett betydligt längre om du tar bra hand om dom. Det är viktigt för batteriets livslängd att du använder en laddare som inte har för hög output. Försök använda en adapter som är anpassad för e-cigaretter.

2020-05-15