Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

E-cigarett biverkningar - Vad alla ångare borde veta

E-cigarett biverkningar - Vad alla ångare borde veta

E-cigarett biverkningar - Vad alla ångare borde veta

Många forskare tror att E-cigaretter är ett fantastiskt alternativ för rökare som inte kan eller vill sluta med nikotin. E-cigaretter är dock inte perfekta. När du byter från vanliga cigaretter till el-cigaretter kunde du uppleva några biverkningar. Som tur är, så är dessa biverkningar välkända och de flesta är lindriga och temporära. Det hjälper dock att veta vilka biverkningar som orsakas av E-cigaretter och vad man i vissa fall kan göra emot dem.

Forskare säger att de flesta biverkningar har att göra med irritationer i halsen och hosta. Detta är inte allvarligt och dessutom temporärt. Många E-cigarett studier hittade inga allvarliga biverkningar och resultatet är oftast att hälsofördelarna är stora. Många ångare själva berättar om både fysiska förbättringar och lindriga besvär.

 

Vanliga biverkningar

Hosta

Hosta är speciellt vanlig när du använder E-cigaretter för första gången, speciellt om du har en väldigt kraftfulla modell. Hosta har också blivit observerad som en mindre biverkning i några studier.

Uttorkning/Ont i halsen/Torr hals/Torr näsa

Dessa biverkningar är antagligen orsakade av E-juice ingrediensen propylenglykol. De kan också orsakas av nikotin, det är dock osannolikt att nikotin är anledningen till dessa besvär eftersom att 99 % av alla ångare har rökt innan och skulle vara vana vid nikotinbruk.

Begränsad syreupptagningsförmåga

En studie påstod att E-cigaretter kan temporärt orsaka en begränsad syreupptagningsförmåga. Många forskare har bestridit detta, viktigt är dock att man inte skulle missta det för lungskador. (Många saker kan orsaka begränsad syreupptagningsförmåga, hög luftfuktighet är ett exempel).

Ont i magen 

Några ångare har haft problem med ont i magen efter att de bytte till E-cigaretter, det finns dock inga studier som lyfter fram detta. Det verkar också vara ett tillfälligt problem i vanliga fall.

Astma

Det finns människor som berättar att deras astma förvärrades av E-cigarett bruk. Det finns dock också ångare som påstår att deras astma har blivit bättre från att byta till E-cigaretter. Forskning med astma verkar faktiskt indikera att de flesta rökarnas astma förbättras efter byte till E-cigaretter. Läs mer här. 

 

E-cigarett och vanlig cigarett

Kommer biverkningarna från att sluta röka eller från E-cigaretten?

Har du haft problem med andra biverkningar? Det är faktiskt möjligt att de inte kommer från E-cigaretten utan från att du slutade
röka vanliga cigaretter.

Det finns till exempel ångare som har klagat över munsår, en typisk biverkning av att sluta röka.

Propylenglykol

Propylenglycol, ett ämne som absorberar vatten verkar vara orsaken till de flesta biverkningar (uttorkning, ont i halsen, torr mun). Lyckligtvis finns det rätt mycket man kan göra för att undvika dessa biverkningar. 

Lösningar:

Det finns ett par saker du kan göra:

 1. Drick en massa vatten för att undvika uttorkning och torr mun.
 2. Ta reda på hur mycket PG och VG som finns i dina E-juicer. Om du tar en E-juice med mycket VG så skulle du kunna minska biverkningar.
 3. Köp en E-juice med enbart VG.

Det är inte en perfekt lösning att använda en 100 % VG juice. E-juicer med mycket VG kan täppa till clearomizern, stressa coilen och ge en mindre ”throat-hit”. Allt det är dock fortfarande bättre än att börja röka igen. Clearomizers och tankar med stora lufthål såsom Aspires Atlantis tank kan klara en E-juice med mycket VG bättre än en vanlig tank. På Elekcig.se hittar du en rad E-juicer med 70 % VG. Dessa är lämpade för ångare som har problem med PG.

 

nikotin

Nikotinbiverkningar

Även om nikotin har några biverkningar så är rund 99 % av alla ångare tidigare rökare. Det betyder att de är vana vid nikotin så att den inte skulle orsaka nya biverkningar.

Nikotinberoende 

Nikotin är välkänd som en beroendeframkallande substans. Det är dock så att E-cigaretter levererar mindre nikotin än vanliga cigaretter och att andra ämnen som framkallar beroende av cigaretter inte finns i E-cigaretter. Det är alltså möjligt att E-cigaretter är mindre beroendeframkallande än vanliga cigaretter.

Blodtryck

Nikotin kan leda till en tillfällig ökning av blodtrycket. Det är dock oklart varken det ser likadant ut i längden eller inte. Några studier visade faktiskt att rökning leder till en långfristig minskning av blodtrycket och att en rökstopp orsakar en ökning. Andra studier visade precis motsatsen. 

Cancer

Många tror att nikotin orsakar cancer, det är dock inte sant. Cancer orsakas av att man andas in rök. Det finns olika åsikter om varken nikotin snabbar på utvecklingen av cancern eller inte. 

Andra biverkningar av nikotin

Andra vanliga biverkningar av nikotin är t.ex.:

 • Irritationer rund munnen
 • Rapning
 • Huvudvärk
 • Ökad hunger (även om nikotin vanligtvis minskar aptiten)
 • Ökad produktion av saliv
 • Smärtor i käkpartiet
 • Ont i halsen

Nikotin överdos

Nikotin överdoser är sällsynta under rökare och ångare. Anledningen till det är nikotinbrukare reglerar sig själva. De intar bara hur mycket nikotin som de behöver och inte mer. Om du dock överdriver med din E-cigarett kunde du uppleva de följande symptom:

 • Svindel
 • Ökat hjärtslag
 • Illamående eller kräkning
 • Svaghet

Skulle du uppleva ett eller fler av symptomen skulle du sluta ånga direkt och lägga dig. Symptomen går vanligtvis förbi ganska snabbt.

 

 

 

Obevisade biverkningar av att ånga E-cigaretter

E-cigaretter har kopplats ihop med lipoid lunginflammation. Det fanns ett isolerat fall i Storbritannien där en ångare dog av lipoid lunginflammation men det finns två anledningar för att vara skeptisk:

 1. En isolerat fall av lipoid lunginflammation i en population av över två miljoner ångare bevisar inte att E-cigaretten orsakade sjukdomen.
 2. Forskare har påpekat at E-juicen som patienten använde var baserad på glycerin. Det är därför omöjligt att den orsakade en lipoid lunginflammation.

 

Positiva biverkningar

Det finns såklart inte bara negative biverkningar. Annars hade inte miljoner av rökare bytt till E-cigaretter. Här är några av de förbättrade förmåga att tränapositiva effekterna som folk har upplevt:

 • Överlag bättre fysisk hälsa
 • Förbättrad andning
 • Förbättrad förmåga att träna (uthållighet)
 • Förbättrat luktsinne
 • Förbättrat smaksinne
 • Förbättrad sexuell prestationsförmåga
 • Mindre hosta
 • Förbättring vid astma och andra sjukdomar 

Några av dessa positiva effekter har också angetts i enkätundersökningar. Man kan alltså till slutet säga att det är möjligt att du komma uppleva några biverkningar. De flesta av de negativa effekterna är dock tillfälliga och lindriga. Forskare som gör undersökningar kring E-cigaretter tror också att alla positiva effekter kommer till slutet väga mer än de negativa när man byter från vanliga cigaretter till E-cigaretter.

 

 

  #E-cigaretter , #Hälsa
Posted in: Hälsa
2018-09-05