Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Att använda E-cigaretter i offentliga rum

Att använda E-cigaretter i offentliga rum

Att använda E-cigaretter i offentliga rum

De senaste åren har E-cigaretter vunnit enormt mycket popularitet. Många människor njutar väldigt mycket av en ”rökupplevelse” utan tjära och dålig lukt. Det har dock också konsekvensen att regeringar och hälsomyndigheter i världens olika länder har börjat ta ställning till vilka regler som skulle gäller för E-cigaretter, hur de får konsumeras och så vidare. Därför har vi satt oss ner för att undersöka hur man får använda E-cigaretter i offentliga rum i Sverige.


Får man brukar E-cigaretten i offentliga rum?

E-cigaretter har bara funnits i ganska få år. Därför ingår de också inte i den svenska tobakslagen, som exempelvis förbjuder att man röker i restauranger, caféer och så vidare. Det är därför upp till varje verksamhet och institution själv att sätta regler för bruket av E-cigaretter. 
Vi har försökt att få informationer från några centrala institutioner i Sverige så att du har en överblick över var E-cigaretter är tillåtna och var du måste nöja dig med att E-röka ute på gatan som de vanliga rökarna. 
Helt konkret ville vi veta de olika verksamheternas politik vad gäller E-cigaretter, hur man få bruka dem, vilka restriktioner det finns och så vidare.


E-cigaretter förbjudna


Skånetrafiken
På Skånetrafikens bussar och tåg gäller de samma reglerna för både cigaretter och E-cigaretter. Det vill säga att det inte är tillåtet att använda en E-cigarett på deras fordon. 

Västtrafik
I offentlig trafik i Göteborg är det också förbjudit att använda E-cigaretter. Det står även tydligt i deras resevillkor. Överallt där man inte får röka får man inte använda E-cigaretter heller.

SL - Storstockholms Lokaltrafik
Lika som hos Skånetrafiken och Västtrafik ingår E-cigaretter hos SL i det vanliga rökförbudet för vanliga cigaretter. E-cigaretter är alltså förbjudet på bussar, tåg, på stationer under jord och inhomhus.

SJ
SJ är en av de riktigt stora sällskapar och tusentals passagerare reser på SJ tåg omkring Sverige. SJ förbjuder E-cigaretter på grund av säkerhetsskäl och för att undvika förvirring angående rökförbudet. Här har man alltså också bestämt sig att göra samma regler gällande för E-cigaretter och vanliga cigaretter.

UL – Upplands Lokaltrafik
På UL’s hemsida finns ett klart förbud av E-cigaretter på alla deras bussar och tåg.

Jernhusen tågstationer
Även Jernhusen som äger ett flertal tågstationer i Sverige har bestämt sig att införa ett allmänt rökförbud vilket gäller både E-cigaretter och cigaretter.

Sveriges flygplatser
Swedavia som bedriver flygplatserna i Sveriga har i 2014 infört ett generellt förbud av E-cigaretter. Förbjudet gäller för alla flygplatser och för alla Swedavias lokaler och alla platser utomhus där det gäller rökförbud. Förbjudet gäller medarbetare, resenärer och kunder. Det är alltså en till verksamhet där samma regler gör sig gällande för cigaretter och E-cigaretter. Mer information om E-cigaretter och flygresor hittar du här.

 

Konklusionen på detta är...

E-cigaretter är inte accepterade i offentliga rum. Vi har tyvärr inte hittat något undantag. Trots att E-cigaretterna inte ingår i lagen kring cigaretter och trots att de inte har de många negativa konsekvenserna för människorna omkring en som cigaretter har, ser man E-cigaretter precis lika som vanliga cigaretter.
Argumentet som många verksamheter frambringar är att man inte riktigt kan se skillnaden. För de flesta institutioner är lösningen att förbjuda E-cigaretter med trots att cigaretter och E-cigaretter är två helt olika produkter. De samma reglerna gäller för båda två.


Var är det tillåtet att använda en E-cigarett?

Det kan vara lite frustrerande att det finns så många ställen där man inte får använda en E-cigarett även om man trodde att det inte borde vara något problem. Det är dock lyckligtvis så att det också finns många ställen där man får använda E-cigaretten så mycket man vill. 
Du får alltså gärna bruka din E-cigarett på offentliga gator, på stranden, i parker och överallt annat där det är tillåtet att röka vanliga cigaretter. Det finns ibland diskussioner om att totalt förbjuder cigaretter i offentliga rum men realistiskt sett kommer det tar länge innan ett sådant förbjud kan införas. Ett exempel på ett land som har haft diskussionen är Kanada där man på många ställen inte för röka i parker, på stranden (ja, de finns i Kanada) och på andra offentliga ställen.

 

E-cigarett på arbetsplatsen

 

På din arbetsplats

Lika som hos SJ, UL, Skånetrafiken och de andra företag har varje verksamhet rätten att bestämma över sin egen policies vad gäller E-cigaretter. Det är självklart inte möjligt för oss att ge dig en översikt över reglerna av alla Sveriges företag. 
Det finns dock många verksamheter som inte har något emot E-cigaretter och där man gärna få använda dem inomhus. Omvänt finns det också verksamheter som har samma regler för cigaretter och E-cigaretter och där får man alltså stå ute med E-cigaretten.
Därtill kommer att det finns enstaka arbetsplatser där det finns ett totalt förbud av både cigaretter och E-cigaretter under arbetstiden.
Det är bäst är att prata med den som är ansvarig i verksamheten och be om att man ta ställning till frågan. På så sätt får man ett svar och undgår missförståelser.


Restauranger, caféer, klubbar och annat

Det hade varit så enkelt om det fanns en klar regel på området men det finns inte. Här är det också upp till varje verksamhet själv att bestämma reglerna gällande E-cigaretter. Du får alltså fråga på varje individuellt ställe för att veta vad som gäller. Det är alltid bra att vara beredd att förklara vad en E-cigarett är och att det inte är samma sak som en vanlig cigarett.
Om du själv bedriva en verksamhet kan du göra dina egna regler. Det kan vara en fördel att tillåta E-cigaretter, speciellt när du har en skylt eller liknande som visar det. E-cigaretter blir bara mer populära och du fångar kanske fler kunder.

 

Dialog

 

Dialog, dialog, dialog

Varje verksamhet har rätten att förbjuda E-cigaretten och när de inte önskar att du använder din E-cigarett borde du acceptera det. Självklart är det riktigt bra om du kan använda din E-cigarett som du vill, till exempel efter en måltid. Det viktigaste är att du alltid skapar en bra dialog med andra människor och förklarar vad det är du gör. På så sätt finns det inga missförståelser och alla vet vad som gäller angående E-cigaretter. Om du behöver argument så har vi här 35 anledningar till at E-cigaretter är bättre än vanliga cigaretter.Posted in: E-Cigaretter
2017-07-18