Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Allt du borde veta om flygresor och E-cigaretter

Allt du borde veta om flygresor och E-cigaretter

Allt du borde veta om flygresor och E-cigaretter

Varje år reser hundratals av svenskar till utlandet. Sommarsemester på Gran Canaria, nyårsfest i New York eller London, åka skidor i Wagrain och mycket mer. Oavsett om resan går österrikiska alper eller till varmare regioner och karibiska ön, de flesta E-cigarett brukare vill ha med E-cigaretten. Vanligtvis är det också inget problem så att man kan njuta av E-cigaretten även utomlands. Man borde dock vara uppmärksam på de reglerna som gäller på en flygresa så att man inte blir stoppad och får ens E-juice konfiskerad på flygplatsen.
Vi vill gärna hjälpa dig på vägen till den perfekta semestern med detta blogginlägg i vilket vi förklara de viktigaste reglerna för hur du säkert och enkelt kan ta med din E-cigarett och E-juice genom flygplatsen och på flyget.


E-cigaretten med i luften

Du ska flyga snart och vill gärna ha med din E-cigarett och din E-juice. Men hur funkar det nu med flyget och vad måste man tänka på? Reglerna för flygplatssäkerhet är lyckligtvis ganska universella och generella så att de flesta riktlinjer gäller mer eller mindre i alla svenska och europeiska flygplatser. Det går också för reglerna angående E-cigaretter och tillhörande utrustning.
Vi har tagit kontakt med Köpenhamns flygplats i Danmark för att få svar på många av de frågorna du kanske också har. Måste E-juicen vara i en genomskinlig plastpåse? Kan man överhuvudtaget ta den ombord? Kan jag använda min E-cigarett på flygplatsen?

 

Att använda E-cigaretten på flygplatsen

I Köpenhamn är det inte tillåtit att använda E-cigaretten på flygplatsen. Detta beror på att det kan vara svårt att se skillnaden mellan ånga från en E-cigarett och rök från en vanlig cigarett. Man har alltså bestämt sig att förbjuda både och. Det gäller också för de flesta andra flygplatser. Det kan finnas undantag men du borde alltid fråga innan du använder din E-cigarett. Försök helst att stilla din lust på E-cigaretten innan du går igenom check-in. 
På några flygplatser finns det dock också områden där man får använda allmänna cigaretter. Där får man också använder E-cigaretten. Man är dock tvungen att stå med vanliga rökare och är utsatt för deras rök.

 

Att använda E-cigaretten på flyget

Vi har såklart inte varit i kontakt med samtliga flygbolag som finns i världen för att svara på frågan om E-cigaretter på flygplanet. Det finns helt enkelt för många flygbolag.
Vi känner dock inte till en enda flygbolag som tillåter att du använder din E-cigarett på flygplanet. Orsaken till detta är samma som på flygplatsen. Man kan inte se skillnaden direkt. 
Observera dock att det – kanske – finns något enkelt flygbolag eller två som har andra regler. Du kan alltid kontakta ditt flygbolag för att få redo på vad som gäller på ditt flyg. Det är dock ganska sannolikt att det inte kommer vara tillåtet.
Flygplatsen och flygplanet är därför nästan alltid E-cigarettfri. Du måste alltså leva med att du inte kan stilla din lust eller trång när du än vill när du är på väg till ditt resmål. Detsamma fäller såklart när du reser hem.


Kom genom säkerhetskontrollen utan problem med ditt handbagage

Det kan vara svårt att veta om får ha sin E-juice och sin E-cigarett med uppe i kabinen. Många är därför lite rädda för säkerhetskontrollen där deras fickor och handbagage blir kollade innan de går ombord ett flyg.

Det är viktigt att betona att säkerhetskontrollen har etablerats för att undvika att det kommer farliga objekt med ombord på ett flyg, exempelvis knivar, vapen, bomber eller liknande.
E-cigaretter och E-juicer är inga farliga objekt och därför är det såklart lagligt att ta med dem ombord på ett flyg och genom säkerhetskontrollen. De blir inte konfiskerade. 
Det gäller dock de samma reglerna för E-juice som också gäller för alla andra vätskor såsom parfym, hårprodukter och liknande. E-vätskan måste därför förvaras i en genomskinlig och låsbar plastpåse som rymmer maximalt 1 liter. Påsarna kan man köpa i många butiker eller direkt på flygplatsen.  Det är också viktigt att ingen E-juice flaska har mer än 100 ml i den. 
På så sätt finns det såklart en gräns för hur mycket E-vätska du kan ha i ditt handbagage, påsens volym sätter en gräns och varje passagerare får bara ha en påse. Det skulle dock vara tillräckligt plats till din egen förbrukning även om semestern är lite längre.
Behöver du mer E-juice kan du ta med större flaskor i check-in bagaget eller fördelar dina lilla flaskor på dina medresenärer.

Det är också värt att titta på själva E-cigaretten. Den liknar nämligen på många sätt andra elektroniska enheter eftersom att den också har ett litiumbatteri såsom rakapparater, datorer m.m.
Därför behöver du inte vara rädd att du inte får ta med din E-cigarett på flygresan. Den är tillåtet lika som andra elektroniska enheter. Därtill kommer att du inte ens behöver ta ut din E-cigarett ur väskan som exempelvis en bärbar dator eller en iPad. Viktigt är dock att du verkligen också måste ha dina batterier i handbagaget för att det är förbjudet att ha batterier i din check-in bagage.


 

Informera dig om ditt resmål på förhand

Nu vet du att det inte är något problem att ta med en E-cigarett och E-juice på en flygresa och genom säkerhetskontrollen eftersom att vi inte pratar om något farligt objekt som kan skadar andra.

Du borde dock informera dig om landet du ska till innan du reser eftersom att det kan finnas speciella regler och lagar vad gäller E-cigaretter.
I enstaka länder är det i motsatsen till Sverige eller Danmark olagligt att använda E-cigaretter i det offentliga rummet. Det finns dessutom några länder där E-cigaretter är helt olagliga.
I de flesta länderna behöver man inte oroa sig om det men man borde ändå informera sig på förhand. Man vill inte hamna i en situation där man har brukat sin E-cigarett olagligt och får problem på grund av detta. Mer information om resor med E-cigaretter och en lista av reglerna i några länder hittar du här.

Det enda vi har kvar nu är att önska dig en trevlig resa.

#E-cigaretter
Posted in: E-Cigaretter
2018-01-21