Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Kan E-cigaretter orsaka lipidpneumoni?

Kan E-cigaretter orsaka lipidpneumoni?

Kan E-cigaretter orsaka lipidpneumoni?

Antalet av människorna i världen som vejpar är nuförtiden rätt högt. I Storbritannien finns det 2,5 miljoner som använder E-cigaretter. I USA uppskattar man att 10 miljoner människor har provat E-cigaretter. Även i Sverige och hela Skandinavien ökar antalet kraftigt och i hela världen finns det några miljoner till som brukar E-cigaretter.

Två av dessa E-cigarett brukare fick diagnosen lipidpneumoni, en allvarlig form av lunginflammation. Båda två hade rökt innan. Trots att statistiken inte riktigt antyder det så finns det nu ryktet att E-cigaretter kan orsaka lipidpneumoni.

Som vi vet ökar cigaretter risken att dö i förtid. E-cigaretter på andra sidan är signifikant mindre skadliga än vanliga cigaretter säger många experter. Men: Specialister vad gäller E-cigaretter är nu oroade att många rökare stannar vid sina cigaretter på grund av sådana rykten.

Professor Riccardo Polosa

En av dessa specialister är Professor Riccardo Polosa, ledare av Instituten för inremedicin och klinisk immunologi vid Catanias Universitet (Italien). Polosa är dessutom ansvarig för Universitetscentret för tobaksforskning (Catanias Universitet) och titulärprofessor för medicin vid Southamptons Universitet i Storbritannien. Polosa och hans team har publicerat en rad studier angående E-cigaretter. Nu har Polosa också pratat om lipidpneumoni. 

 

Vad är lipidpneumoni or hur orsakas den?

Enligt Polosa är lipidpneumoni en sällsynt respiratorisk sjukdom som orsakas av att andas in eller inhalera fettämneslika materialen in i lungan. Detta händer till exempel när äldre människor oavsiktligt ta in oljebaserade laxermedel. 

Polosa ser ingen möjlighet att man riskerar att få lipidpneumoni genom att använda E-cigaretter. E-juicerna som finns att köpa innehåller vanligtvis inga fettämneslika substanser. Det finns dock dessa två fall av lipidpneumoni där läkarna först i USA och senare i Spanien ansåg att E-cigaretter kunde ha orsakat sjukdomen. 

Genom att titta noggrant på båda fall kunde Polosa hitta andra orsaker för sjukdomen som är sannolikare. Han tror att läkarna i USA och Spanien antog att inhaleringen av vegetabilisk glycerin orsakade sjukdomen. Vad de inte beaktade är att glycerin inte är ett fettämne utan en alkohol. Alkoholer kan per definition inte orsaka lipidpneumoni. 

 

 

Oljor i E-cigaretter?

Måste E-cigarett brukare alltså vara oroade över oljor i E-cigaretter? Enligt Polosa är det inte sällan att det finns eteriska oljor i smakämnen av E-juicer, speciellt vad gäller mentol och citrusfrukter. Eteriska oljor är dock inga riktiga oljor, alltså inga lipider. Olja är en felbeteckning i detta fall och därför kan eteriska oljor också inte orsaka lipidpneumoni. Eteriska oljor är inte samma sak som aroma oljor vilka är eteriska oljor löst upp i ett fettämne.

Man kan lägga till att eteriska oljor kan leda till irritationer och överkänslighet i några människor. Det har dock ingenting med lungsjukdomen att göra. Oljebaserade smakämnen som orsakar lipidpneumoni känner Polosa inga.

 

Eterisk olja

 

Är det farligt att blanda själv?

När man frågar Professor Polosa efter självblandade E-juicer så säger han ändå att han inte rekommenderar att man blandar själv för att det kan komma till fel och kontaminering. För att undvika oavsiktlig kontakt men fettämneslika material måsta självblandare se till att aromerna är fri från fettämneslika substanser såsom vegetabilisk olja.

Polosa hänvisar också till berättelser om eteriska oljor sålda på apotek för massage som är löst upp i oljiga vätskor (vanligtvis i vegetabilisk olja). Detta kan vara problematiskt eftersom att kronisk inhalation av sådana självblandade mixturer teoretiskt kan leda till lipidpneumoni.

 

Konsekvensen av ryktena

Och konsekvenserna? Tyvärr har lipidpneumoni fallet i Spanien blivit rapporterat om i medierna så mycket och så emotionellt att spanska E-cigarett brukare blev väldigt oroade över möjligheten att E-cigaretter kunde orsaka sådana allvarliga lungsjukdomar. 

Spanska lungspecialister har dessutom aggressivt kämpat emot E-cigaretten. Enligt Polosa har dessa två faktorer ledd till att den positiva bilden av E-cigaretten förstördes och den anses av konsumenter mer som en fara än en fördel. En hel marknad har förstörts i konsekvensen. #E-cigaretter , #Hälsa , #Undersökningar & Forskning
Posted in: E-CigaretterHälsaUndersökningar & Forskning
2017-07-03