Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Guide: Så ska du förvara din E-juice

Guide: Så ska du förvara din E-juice

Guide: Så ska du förvara din E-juice

Har det här kanske också hänt dig någon gång? Du hittar en E-juice som du verkligen, verkligen gillar. Den blir snabbt till din all day, every day vape och du använder den non-stop. Men sedan börjar du tänka: Det finns så många smaker där ute, kanske borde jag ändå testa något annat. Du har lite av din favoritjuice kvar och du bestämmer dig att behålla den, till en annan gång, när du saknar den. Du tänker inte så mycket på var och hur du ska förvara flaskan. Vad skulle hända med den?

Några veckor eller månader senare kommer den stora besvikelsen. Du hittar just denna flaska och kommer ihåg din gamla favoritsmak. Du hade ju nästan glömt bort den! Du fyller på din tank och ser fram emot att smaka den igen. Den fina smaken. Men ingenting händer. Smaken är inte som förr, det finns inte mycket kvar av den och det smakar nästan ingenting. Du börjar undra vad det är du har gjort fel.

Det hade varit lätt att få reda på hur du borde ha lagrat din flaska E-juice. Så klart köper du en ny flaska nu eftersom att du saknar den gamla vännen, men du kunde har undvikit det hela. Men hur? Vad kan man göra för att förvara smaken av det lilla som finns kvar i flaskan.

Lyckligtvis är det faktiskt inte så komplicerat. Vi har samlat några goda råd här i artikeln och om du följer dessa så borde det vi precis har beskrivit inte hända dig!

Sol - E-juicens största fiende - SolenE-juicens största fiender: Värme, ljus och luft

Det viktigaste med förvaring av E-juice är att du förstår vad du inte borde utsätta vätskan för. Nikotinexperten Dr. Jacques Le Houezec hänvisar till att ljus och luft leder till oxidation i nikotin vilket förändrar dess färg (men inte dess egenskaper). Han säger dessutom att man borde oroa sig mer om smaken än nikotinen då smaken degraderas snabbare. Smaken kan alltså förändras men effekten borde stanna kvar. Dessutom så kan några smaker, speciellt tobak, choklad eller kaffe också ändra färg över tiden vilket antagligen också beror på ljus- eller luftoxidation. Detta är ingenting man borde oroa sig över men experter rekommenderar ändå att man borde lagra E-juice helst kyligt och mörkt.

Säkerhetsdatablad och generella hänvisningar som E-juice producenter ger instämmer med dessa råd.

 

Värme - Illustration på värmeHur påverkas E-juice av värme? 

Problemet med värme är på vilket sätt kemiska interaktioner generellt fungerar. Om någonting är varmare så har molekylerna mer energi. Denna energi kan räcka till för att tillåta molekylerna att reagera med andra innehåll eller till att bryta ned till mindre delar. Detta hade inte varit något problem i sig men smaknoterna i din E-juice skapas på grund av dess specifika kemiska komponenter. Om komponenterna förändras, förändras även smaken av E-juicen.

 

Hur påverkas E-juice av ljus och luft?

Anledningen till att man rekommenderar att undvika ljus och luft är effekten som UV-ljus och syre har på nikotin.

Syret reagerar med nikotinen och det produceras cotinin (en ”oxidations”-process som innefattar förlusten av två hydrogenatomer och vinsten av en syreatom). UV-ljuset hjälper till med denna process genom att tillföra energi på ett liknande sätt som värme gör (fast inte på precis samma sätt). Ju oftare denna reaktion förekommer desto mindre nikotin finns kvar i vätskan. I de flesta fallen märks detta dock inte, om du inte är extremt slarvig med förvaringen av din E-juice. 

Problemet med syret kan man inte undvika helt och hållet. Din E-juice kommer alltid att ha åtminstone lite kontakt med luft, även om du har en full flaska. Om du dock inte utsätter din flaska för ljus utöver det så är effekten minimal. Meddelandet är alltså rätt så simpelt: Undvik värme, ljus och om möjligt också luft.

 

Kylskåp - Smegkylskåp, bra för lagring av E-juice

Hur lagras E-juice långfristigt? Plast vs. glas, och frysning

Ändras läget om man ska förvara sin E-juice under en längre period? Kan man frysa E-juice för att lagra den?

Samma grundregler gäller även här men långfristig lagring av E-juice kommer med några problem. För det första så är plastflaskor väldigt bra till kort förvaring av din E-juice men om du ska lagra den längre så är de inte perfekta (vi pratar om mer än några månader). Om du vill lagra din vätska under en längre period borde du byta till glasflaskor, i alla fall till de eventuellt förbjuds av EU. 

Anledningen är att plast kan reagera med vätskan och som vi redan har förklarat med hänsyn till värme så har alla kemiska förändringar inflytande på smaken av din E-juice. Utöver det finns det inte mycket som kan komma igenom plasten, däremot kan lite luft tränga sig in(med andra, lite mer fackspråkliga, ord: Plast är permeabel för några typer av gas) och eftersom att luft bryter ned E-juice så är detta så klart en negativ egenskap av plast.

Hur mycket luft som kan komma igenom beror på typen av plast som används. Ju högre kvalité plasten har desto mindre permeabel är den vanligtvis. Glas är dock en mycket bättre lösning för att utesluta att luft kommer in, och även för att reducera möjligheten till reaktioner av behållaren.

Utöver det så är kylskåpet den ideala platsen till långfristig förvaring. Anledningen är samma som man ger för att lagra mat i kylskåp eller frys: Kemiska reaktioner är mindre sannolika då molekylerna har mindre energi i kylan och bakterier inte gillar låga temperaturer (även om PG ändå är antibakteriell).

Experten Dr. Le Houezec instämmer att frysning eller kall förvaring av E-juice är helt okej. Det är sannolikt att din E-juice inte faktiskt komma frysa i frysen, det är dock så att experiment med vissa smaker har lett till lite smakförlust.

Vad du måste tänka på är att förvaring av E-juice i kylskåp eller frys gör juicen lite tjockare. Du borde alltså ge vätskan tid att värmas upp till rumstemperatur igen innan du använder den i en tank. E-juice kommer inte att frysa eftersom att både PG och VG har en ganska låg fryspunkt (VG fryser vid vanliga frystemperaturer men din E-juice kommer endast frysa om den innehåller 80% eller mer av det).

 

Barn och hund - Glatt barn och SchäferSkydda dina barn och husdjur

Det finns en sak till du absolut borde tänka på när det gäller förvaring av E-juice: Nyfikna barn och husdjur. Nikotin(likt många andra hushållsvaror) är giftigt och det kan leda till tragiska olyckor om du inte hanterar nikotinvätskor med försikt.

Du tror kanske att dina barn inte utsätts för någon fara i och med att din E-juice har ett barnsäkert lock men i realiteten så betyder ”barnsäker” inte mycket mer än ”barnresistent” och det är inte en perfekt lösning. Ett lock får gälla som ”barnresistent” om de flesta barn inte kan öppna det inom ett kort tidsfönster.

Med andra ord: Om du lämnar ditt barn själv med en sådan flaska i mer än fem minuter så har barnet en ganska bra chans att öppna flaskan. Detta gäller inte bara E-juicer utan också läkemedel och andra substanser. De flesta barn är dessutom även snabbare med att öppna saker. Du bör alltså aldrig lita på ett barnsäkert lock till 100%. 

Lösningen är simpel: Förvara din E-juice på en plats som barn och djur inte kan komma åt. En hög hylla eller skåp, en låst box eller överallt annars där barn och husdjur inte har någon tillgång.

 

 

Kort sammanfattning: Hur lagras E-juice?

Ljus, värme och luft är alltså E-juicens fiender och det är bäst att förvara den långt bort från alla barn och djur i din omgivning. Detta är egentligen redan tillräckligt för att säkerställa att du lagrar din E-juice effektivt och säkert.

 

Korttidsförvaring av E-juice

Den ideala platsen att förvara E-juice under kortare tid är ett skåp som befinner sig ganska högt upp. Varför?

Ett sådant skåp ligger inte bara utom barnens räckhåll, det är också mörkt och antagligen tillräckligt långt bort från alla värmekällor. Om du har ett högt skåp som inte ligger direkt i solen och som dessutom inte sitter över någon ugn eller element, har du hittat den perfekta platsen. Du kan såklart också använda en förvaringsbox. Kan denna låsas så behöver du inte oroa dig speciellt mycket över vart den står(vilket du naturligtvis kan göra även då – för att vara helt säker).

För att minimera kontakten med luft så ska du säkerställa att flaskan är stängd ordentligt. Har du en plastflaska så kan du trycka ihop den lite innan du skruvar på locket för att få ut en stor del av luften. Har du en stor flaska som nästan är tom så är det bra att fylla om vätskan i mindre flaskor så att det mesta av juicen befinner sig i fulla flaskor (som erbjuder lite plats för luft).

 

Långtidsförvaring av E-juice 

Vid långfristig lagring av E-juice finns det några fler saker att tänka på men generellt så gäller samma sak. Här är det dock ännu viktigare att minimera mängden av luft i flaskan och du borde satsa på glasflaskor (tills de kanske blir reglerade av EU). Glaset bör helst vara mörkt eller i alla fall färgat.

Sist så kan förvaring av din E-juice i kylskåpet eller, ännu bättre, i frysen maximera vätskans livstid. Det enda problemet är att det är svårt att hålla barn borta från kylskåp och frys, och du borde därför använda en låst box, de högra hyllorna eller ett vaksamt öga.

 

Slutsats: Varför E-juice går miste om sin smak 

Om du följer våra råd så kommer du inte förlora din E-juice såsom i beskrivingen i inledningen. Man kan göra en del fel som leder till en sådan smakförlust. Om flaskan kanske har utsatts för solljus (kanske bara några timmar om dagen) och det fanns mycket plats till luft i den halvtomma flaskan. I värsta fall har det stått det så i flera månader.

Hade man följt råden i detta blogginlägg så hade man även kunnat använda E-juicen från vår historia när man hittade den gamla favoriten igen. Man hade kunnat njuta av den från 6 till 18 månader senare (kanske även ännu längre). Så klart är det inte så illa om man nu får kasta en halv flaska E-juice, men om det händer en någon gång och man får reda på varför smaken försvann så får man lära sig vart det gick fel för att sedan inte upprepa misstaget. Så sprid vad du har lärt dig till andra vejpare så att ingen förlorar sina favoritsmaker på grund av dålig förvaring!#E-Vätskor
Posted in: E-Vätskor
2017-08-09