Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

E-Juice på din hud: Borde du vara orolig?

E-Juice på din hud: Borde du vara orolig?

E-Juice på din hud: Borde du vara orolig?

Det är lätt att förstå varför nya vejpare grips av panik när de av misstag får lite e-juice på huden. Man kan knappt hitta en e-juiceflaska utan en massa varningar på om att undvika kontakt med vätskan, hålla den borta från barn och husdjur och till och med information om att man ska ringa giftkontrollcenter om man får lite e-juice på huden eller råkar svälja lite av den.

När man ser allt detta är det helt förståeligt att man är orolig för att få e-juice spilld över sig.

Men varningar handlar ofta mer om företagens försök att försäkra sig juridiskt än om att verkligen informera konsumenterna. Frågan är: kommer det verkligen orsaka någon skada att få en droppe eller två av e-juice på huden? Borde vejpare verkligen oroa sig för att få e-juice på huden?

Här är allt du behöver veta!

 

Nikotin kan absorberas genom huden

Det finns viss sanning i alla de där varningarna på dina e-juiceflaskor. Nikotin används i plåsterform eftersom det kan absorberas genom huden. På samma sätt drabbas ibland folk som skördar tobak av det som kallas "green tobacco sickness" när nikotin från växterna absorberas genom deras händer. Så det är ingen överraskning att det står varning på e-vätskor som innehåller nikotin. Frågan är om det är ett allvarligt besvär.

Vilka är riskerna med för mycket nikotin?

Du kommer sannolikt inte att märka av några symptom efter att ha fått kommersiell e-vätska på din hud. Till och med e-juice med hög styrka som 24 eller 36 mg/ml innehåller inte tillräckligt med nikotin för att absorberas tillräckligt snabbt för att kunna orsaka märkbara effekter. Om du på ett eller annat sätt verkligen skulle blöta händerna och armarna i e-juice och inte torka eller tvätta bort den, kanske du skulle uppleva vissa av de klassiska nikotinförgiftningssymptomen:

 • Illamående

 • Kräkning

 • Magkramper

 • Huvudvärk

 • Hjärtklappning

 • Snabb andning

 • Krampryckningar

 • Andningsuppehåll

 • Koma

Vid mild förgiftning är illamående, magbesvär och huvudvärk de mest troliga följderna. Det är därför illamående är en av de första sakerna man märker av om man har vejpat för mycket nikotin. Men som de flesta vejpare som handskas med e-juice eller "öppna system" kommer att erkänna, är det långt ifrån en sällsynt händelse att man får e-juice på händerna och långt ifrån ett bekymmer. Bortsett från varningsetiketter så har man nästan aldrig hört talas om nikotinförgiftning från e-juice på huden.

Nikotin farligt? 

Hur mycket nikotin är farligt?

Den stora frågan är: hur mycket nikotin är farligt? Svaret på denna fråga från många källor – även CDC (Centers for Disease Control and Prevention) – är att cirka 60 mg kan vara dödligt för en medelstor vuxen. Detta skulle göra några milliliter av 24 mg/ml e-vätska potentiellt dödligt. Om det vore fallet skulle det innebära en risk att ta på allvar om man skulle få e-vätska från detaljhandeln på huden.

Problemet är att uppskattningen 60 mg är helt fel! Forskaren Bernd Mayer försökte hitta den ursprungliga källan till siffran, och efter en hel del detektivarbete och referenskontroll visar det sig att siffran 60 mg faktiskt var en gissning från för över hundra år sedan, baserad på en uppenbarligen opålitlig uppsättning självexperiment från den tiden. Du kan kolla in studien för mer detaljer, men sammanfattningsvis är den verkliga siffran sannolikt i stil med 500 till 1000 mg, eller till och med högre.

Detta är dock en siffra som gäller den dödliga dosen. Det kan förekomma negativa reaktioner med mycket lägre mängder än så här. Men en genomsnittlig vejpare, som intar för mycket nikotin, känner snarare av milda symptom som liknar de av att dricka för mycket kaffe. Och det orsakas vanligtvis bara av att vejpa för mycket, inte av att få lite spill på huden.
 

Borde du vara rädd för att hantera e-juice?

Det sista avsnittet gör klart att du behöver få mycket nikotin i din kropp innan du är i allvarlig fara. Detta borde lindra din rädsla för att få e-juice med nikotin på huden, men det är inte ens hela berättelsen.

Nikotin kan absorberas genom huden, men det gör det inte så snabbt. Bonus information om ämnet kan du hitta här där en studie (beskrivs här i detta blogginlägg) upptäckte att det tog två timmar för nikotin från en 8 mg/ml e-juice att ens börja överföras genom ett hudprov. När det väl gjorde det gick inte nikotin så snabbt heller genom huden: Om du hade din handflata helt täckt i e-juice, skulle du bara absorbera cirka 0,5 mg per timme. 

Slutsatsen är oundviklig. E-vätskor med högre nikotinhalt kan absorberas lite snabbare, men även då är risken väldigt liten att du kommer att drabbas av allvarliga följder. Du måste stoppa hela armen i ett kärl med e-juice och lämna kvar den där sittandes där nästan hela dagen för att sätta dig i verklig fara.

I verkligheten krävs det mer omtanke när man arbetar med nikotinbas med hög styrka till självblandad e-juice. Om du använder nikotin med hög styrka — såsom 70-100 mg/ml eller högre — borde du nog bära gummi- eller latexhandskar och eventuellt skyddsglasögon i händelse av stänk.

 

Vad man ska göra vid spill

Om du råkar spilla e-juice på din hud, behöver du inte gripas av panik. Det finns dock några enkla steg som du kan följa för att se till att hålla dig absolut säker:

 • Bedöm läget: Ett litet spill på huden är helt annorlunda från att spilla en hel flaska över sig själv, bordet och golvet. Om du har spillt mycket, kom ihåg att barn och husdjur är mest utsatta, så få bort dem omedelbart från platsen.

 • Få bort all e-juice från huden: Tvätta din hand, arm eller andra ställen som drabbats under varmt vatten för att få bort all e-vätska. Om ett barn eller husdjur har fått lite e-juice på huden, bör du självklart se till att omedelbart tvätta bort den från deras hud också.

 • Rengör de drabbade ytorna: Om du har spillt på ett bord eller golvet, torka av det med pappershanddukar. Vid större spill använder många vejpare sågspån eller kattsand för att suga upp det innan rengöring. Torka sedan av ytorna noga med såpvatten.

 • Vid stora spill byt alla drabbade kläder: Om du har spillt e-juice över hela din tröja, låt den inte bara torka medan du bär den. Nikotinet från e-vätskan kan fortfarande absorberas av din hud. Om möjligt byt alla drabbade kläder och skölj av dem.

 • Håll utkik efter symptom på nikotinförgiftning: Även om du tror att du hanterat klart situationen, finns det en risk att du missat lite e-juice eller blivit exponerad för mer än vad du trodde. Håll utkik efter symptom som illamående, magbesvär och huvudvärk så att du vet om du ska söka ytterligare hjälp ifall det behövs.

Även om det är osannolikt att det skulle hända, men skulle du känna av allvarliga symptom efter ett spill, ring till giftkontrollcenter, beskriv din situation och få lite handledning om vad du ska göra. Du kommer förmodligen att må bra om ett par timmar, men det är bättre att vara försiktig och få hjälp om du skulle behöva det.

 

Vaper lugn 

E-juice på huden: Håll dig lugn

Alla varningar om "farorna med flytande nikotin" till trots är de flesta vejpare verkligen inte i fara på grund av lite spilld e-juice. Den största risken för de flesta av oss är att förlora några milliliter av vår favorit-e-vätska.

#E-Vätskor , #Hälsa
Posted in: E-Vätskor
2018-04-10