Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Expertutlåtande: E-cigaretter hjälper många med rökstopp

Expertutlåtande: E-cigaretter hjälper många med rökstopp

Expertutlåtande: E-cigaretter hjälper många med rökstopp

En ledande dansk rökstopp-expert, överläkare Med. Dr. Philip Tønnesen, har idag gått ut i en artikel att e-cigaretter hjälper många med att sluta röka. Han går därmed emot Kræftens Bekæmpelse och Världshälsoorganisationen WHO, som båda vill att e-cigaretter förbjuds till det finns vetenskapliga bevis för deras hälsomässiga fördelar.

E-cigaretter har enligt artikeln många fördelar; bland annat får den 11% av rökarna i en undersökning att sluta inom ett år, vilket kanske inte låter som mycket men kan jämföras med placebo-gruppens resultat på 4%. Det har dessutom inte kommit flera rökare under 25 år sedan e-cigaretten introducerades på marknaden, så Tønnesen menar heller inte att Kræftens Bekæmpelses oro över att flera unga ska börja röka på grund av den är realistisk - dock med förbehåll.

Tønnensen säger också att det dock ska införas lagstiftning och kvalitetskontroll som rör e-cigaretter så att produkten blir “så ren som möjligt”. Tills dess ska läkare inte rekommendera e-cigaretter till rökande patienter, men ska istället rekommendera de vanliga medicinska rökstoppmedel som är testade och som man vet fungerar.

 

Han tillägger dock:

“Men tobaksrökning är så farligt. Det skär i genomsnitt bort 12 år från ditt liv, och varannan dör av en rökningsrelaterad sjukdom. Och oavsett vad man kan säga för dåligt om e-cigaretter, är det ingen vid deras sinnens fulla bruk som kan tro att de skulle kunna medföra samma skadliga effekter.”

#Undersökningar & Forskning , #Hälsa
Posted in: HälsaUndersökningar & Forskning
2018-08-03