En ledande dansk rökstopp-expert, överläkare Med. Dr. Philip Tønnesen, har idag gått ut i en artikel att e-cigaretter hjälper många med att sluta röka. Han går därmed emot Kræftens Bekæmpelse och Världshälsoorganisationen WHO, som båda vill att e-cigaretter förbjuds till det finns vetenskapliga bevis för deras hälsomässiga fördelar.

E-cigaretter har enligt artikeln många fördelar; bland annat får den 11% av rökarna i en undersökning att sluta inom ett år, vilket kanske inte låter som mycket men kan jämföras med placebo-gruppens resultat på 4%. Det har dessutom inte kommit flera rökare under 25 år sedan e-cigaretten introducerades på marknaden, så Tønnesen menar heller inte att Kræftens Bekæmpelses oro över att flera unga ska börja röka på grund av den är realistisk - dock med förbehåll.

Tønnensen säger också att det dock ska införas lagstiftning och kvalitetskontroll som rör e-cigaretter så att produkten blir “så ren som möjligt”. Tills dess ska läkare inte rekommendera e-cigaretter till rökande patienter, men ska istället rekommendera de vanliga medicinska rökstoppmedel som är testade och som man vet fungerar.

Inzoomad E-cigarett - E-cigaretter hjälper många med rökstopp

 

Han tillägger dock:

“Men tobaksrökning är så farligt. Det skär i genomsnitt bort 12 år från ditt liv, och varannan dör av en rökningsrelaterad sjukdom. Och oavsett vad man kan säga för dåligt om e-cigaretter, är det ingen vid deras sinnens fulla bruk som kan tro att de skulle kunna medföra samma skadliga effekter.”

Eleaf iStick TC 60W Sub Ohm Kit
Eleaf iStick TC 60W Sub Ohm Kit

Slut i lager