Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Studie: Fler rökare slutar med hjälp av E-Cigaretter än NRT och mediciner kombinerat

Studie: Fler rökare slutar med hjälp av E-Cigaretter än NRT och mediciner kombinerat

Studie: Fler rökare slutar med hjälp av E-Cigaretter än NRT och mediciner kombinerat

En ny studie från CDC-forskare har visat att vaping används av fler rökare som försöker sluta än FDA-godkända metoder som plåster, tandkött och läkemedel. Det som är förvånande är att det behandlas som om det är dåliga nyheter. Författarna till studien skriver:

Det finns inga avgörande vetenskapliga bevis på att e-cigaretter är effektiva för långvarigt upphörande av cigarettrökning. E-cigaretter godkänns inte av FDA som ett rökningstopphjälpmedel. FDA-godkända läkemedel har hjälpt rökare att sluta, i många fall fördubblas sannolikheten för framgång. Slutligen fann vi att de flesta rökare som byter till e-cigaretter eller "milda" cigaretter inte byter helt. Dessa rökare stoppar inte sin cigarettrökning.

Det finns mycket att prata om här, men implikationen är mycket tydlig: de är inte glada att rökare byter till vaping oftare än de använder en av de förordnade metoderna. Efter att ha tydligt hängivet sig för att skicka ut det oinformativa och felaktiga budskapet om att vaping "inte är säkert", är det uppenbart varför de inte är helt nöjda.

Deras tillvägagångssätt fungerar inte helt enkelt.

Om du är i folkhälsoskolan, där människors val och preferenser är mindre viktiga än om de fattar val du godkänner, är rökarnas beslut att ignorera anti-vaping felinformation djupt oroande. "Hur kan vi få dem att sluta vapa?" Du kanske tror. "Vad kan vi göra för att uppmuntra dem att använda FDA-godkända metoder?".

Men låt oss gå utanför folkhälsans värld och ta en titt på frågan objektivt. Låt oss vara beroende av bevis snarare än magkänslan när vi försöker bestämma om det här är nyheter som ska firas eller fruktas.

Författarna kanske inte är nöjda med slutsatsen, men alla som vill det bästa för rökare borde verkligen vara det.

 

Tobaksrökare 

Studien: Vilka är de mest populära metoderna för att sluta röka?

Studien (tillgänglig i sin helhet gratis) hade en ganska enkel utformning. Människor undersöktes online mellan april 2014 och juni 2016.I slutändan fokuserade författarna på de 15 943 nuvarande rökarna (vilket innebär att de hade rökt minst 100 cigaretter i sina liv och fortfarande rökt regelbundet) som hade försökt att sluta under de tre månaderna före undersökningen. Om de hade försökt sluta frågade forskarna vilken metod eller metoder de använde.

Cirka tre fjärdedelar av rökare använde flera tillvägagångssätt i sitt senaste försök att sluta, och kvarvarande fjärdedel använde bara ett tillvägagångssätt.

Det vanligaste tillvägagångssättet för att försöka sluta var att försökte sluta alla på en gång (65%) och att försöka minska gradvis (62%).

För de återstående metoderna: 

 • 35,3% av rökarna försökte skära ner med hjälp av e-cigaretter

 • 25,4% använda nikotinplåster eller tuggummi.

 • 24,7% försökte byta till vaping helt.

 • 20,4% av rökarna försökte byta till "milda" cigaretter, som inte minskar skador i praktiken.

 • 15% fick hjälp av en läkare eller annan hälsovårdspersonal

 • 12,2% använde mediciner som Zyban eller Chantix

 • 7,1% använde en sluta-röka webbplats

 • 5,4% ringde en sluta-röka-linje

 

Hur rökare som använde ett enda tillvägagångssätt försökte sluta

För dem som bara använde en metod i sitt försök att sluta var bilden väldigt mycket densamm. 4,3% av rökarna försökte sluta genom vaping, och ytterligare 4,3% försökte sluta helt genom vaping. Plåster, tuggummi, mediciner, milda cigaretter och råd (från läkare, webbplatser eller quitlines) var mindre populära, listade i fallande popularitetsordning.

 

E-cigaretter 

Varför Vapings popularitet är viktigt

Studien i sig verkar kanske inte vara särskilt viktig, men det är ett tecken på något mycket viktigt: rökare gillar vaping. Över en tredjedel av dem skar ner på sin rökning gjorde det genom att vapea, eller åtminstone försökte, och nästan en fjärdedel försökte byta helt till E-Cigaretter. Tyvärr finns det inte tillräckligt med information för att utarbeta procentandelen som använde sig av vaping totalt sätt, men det måste vara mer än 35%, kanske 40% eller mer.

Jämför detta med Zyban eller Chantix, som används av endast 12,2% av rökare som försöker sluta. Vaping är över tre gånger mer populär än FDA-godkända läkemedel.

Nikotinutbytesbehandlingar (så kallade NRT) ökar också din chans att sluta, men endast 25,4% av rökarna använder sig av dem. Sammantaget tyder bevisen på NRT att de är effektiva ca 8% av tiden - det är inte mycket, men fortfarande bättre än ingenting.

I båda dessa fall är det säkert att säga att vi har mycket mer bevis som bekräftar att de är användbara för att sluta än vad vi har med vaping. Det är nog säkrare att använda ett nikotinplåster eller tuggummi än att vape. Det är förståeligt varför man föredrar ett försiktigt tillvägagångssätt och en metod som är godkänd och beprövad.

Men de flesta väljer att ignorera vad man säger och väljer ändå helt själv vilken väg man vill gå och hur man vill göra. Oavsett hur mycket man försöker ändra människors beteende, gör man fortfarande sina egna val. Man kan inte tvinga någon att sluta med något. Studien visar just det: de flesta väljer att sluta utan stöd och väldigt få använder de mest bevisade metoderna.

 

Gör matematiken: E-Cigaretter gör att fler slutar röka än NRT och medikament

Säg att det finns 10 000 rökare som försöker sluta. Studien berättar för oss vad som är mest troliga att dessa 10 000 gör när de vill försöka sluta röka.. För enkelhets skull använder vi siffrorna för rökare som bara försökte med en metod. Även om det skulle vara svårare att passa in i ett snyggt exempel eller att faktiskt använda studiens resultat, kommer samma grundläggande slutsatser att gälla för dem som använder mer än ett tillvägagångssätt också.

Så här blev resultatet av de 10 000 rökare som försökte sluta med ett enda tillvägagångssätt:

 • 435 kommer att börja med vaping med avsikt för att sluta röka helt och hållet
 • 435 kommer att börja vaping för att minska sin rökning
 • 316 kommer att prova nikotinplåster eller tuggummi
 • 158 kommer att försöka med mediciner


Så med denna data kan vi uppskatta ungefär hur många som kommer att sluta med framgång.

Uppskattningar av effektiviteten av vaping varierar, men vi kan använda en orealistiskt konservativt resultat på 8% (samma som NRT). Du kan förvänta dig att slutkursen skulle vara lägre för rökare som bara avser att minska i stället för att sluta, men det finns inte mycket att basera detta på. Eftersom det här är en försiktig uppskattning, kan vi bara sänka framgången till hälften (till 4%) för dem som bara avser att minska. Undersökningen ger dig bara uppskattningar på siffror och man får ej ett definitivt resultat.

Baserat på bevis som tidigare nämnts är rökare som försöker sluta med mediciner framgångsrika ungefär 15% av tiden.

Att lägga samman detta ger en konservativ uppskattning av ett resulat att:

 • 52 vapers slutade framgångsrikt
 • 25 tuggummianvändare slutar med framgång
 • 24 medicinanvändare slutade framgångsrikt


Detta berättar alltså att E-Cigaretter kommer att bidra till fler som slutar än med nikotintuggummi och mediciner tillsammans. 

Om vi använder en mer optimistisk uppskattning ser sakerna ännu bättre ut för vaping. Royal College of Physicians 'rapport om E-cigaretter' föreslår (på sidan 116) att vaping i kombination med stöd från att sluta röka tjänster är ungefär lika effektiv som medicinering.

Så vi kan lägga vaping på samma 15% succé, för en mindre konservativ uppskattning, och hålla fast med halva denna siffra (7,5%) för dem som bara avser att minska.

I detta mer optimistiska fall:

 • 98 vapers slutar framgångsrikt
 • 25 tuggummianvändare slutar med framgång
 • 24 medicinanvändare slutade framgångsrikt


Detta visar alltså att dubbelt så många rökare slutar med hjälp av vaping än genom att använda medicinering och andra med konservativa metoder i kombination.

Naturligtvis är dessa siffror fortfarande väldigt små när vi endast tittar på en utvald grupp med 10 000 rökare. Anledningen till detta är att många väljer en mer drastiskt metod att sluta direkt. Av de ursprungliga 10 000 skulle hela 8419 abrupt försöka sluta, och även med en metod med en långsammare hastighet skulle detta leda till att 421 personer framgångsrikt slutar röka.

Den övergripande lektionen är väldigt enkel: oavsett hur effektiv din insats är; den hjälper inte många människor om det inte är så populärt. Omvänt kan även något mindre effektivt hjälpa fler människor om det används av fler människor.

 

Hur forskarna spelade ner vikten av att vapa

Den verkliga rubriken från denna studie är att vaping är ansvarig till att hjälpa fler människor att sluta röka jämfört med NRT och mediciner tillsammans. Det här är bra nyheter. Att sluta abrupt kan fortfarande vara en bättre metod hos vissa människor, men desto fler rökare som bestämmer sig för att vapea i stället för att sluta abrupt, ju bättre.

Så hur tolkar forskarna resultaten? De behandlar vaping som en ovälkommen distraktion från de godkända läkemedelsmetoderna. De var inte oroade över det betydande antalet kallkalkon-quitters; de var oroade över att antalet gör något som utan tvekan är mer effektivt än det.

Det finns inga avgörande vetenskapliga bevis på att e-cigaretter är effektiva för långvarigt upphörande av cigarettrökning.

Detta är ett mycket noggrant formulerat uttalande. "Det finns inga avgörande vetenskapliga bevis," inte "det finns inga vetenskapliga bevis." Den senare versionen skulle vara falsk, för det bästa beviset vi har föreslagit att e-cigaretter verkligen hjälper rökare att sluta

Det stora problemet är att det inte finns särskilt många kliniska prövningar och de studier som har gjorts har varit för små. Så när forskarna säger att det inte är "avgörande", är de inte helt fel, men det är ett avgörande missvisande sätt att förklara bevisen på frågan.

E-cigaretter är inte godkända av FDA som ett hjälpmedel till rökningstopp. FDA-godkända läkemedel har hjälpt rökare att sluta, i många fall fördubblas sannolikheten för framgång.

Som nämnts ovan hjälper vaping människor att sluta röka och varje rimlig uppskattning gör det minst lika effektivt som FDA-godkända nikotinplåster och tuggummi. Att porträttera E-cigaretter underl "inte FDA-godkända" -linjen gör att det verkar som e-cigaretter inte är effektiva, vilket är fel.

 Sluta röka

Vad undersökningen verkligen betyder

Varje realistisk tolkning av denna studie är enormt positiv för vaping. Med ökande popularitet bland rökare som försöker sluta, har det nästan en större inverkan på rökning än mediciner och NRT. För närvarande är ett abrupt slut fortfarande det mest populära sättet att sluta, men om något kommer att förändra det till det bättre, är E-Cigaretter det.

Med resultat som det här visar på den enorma potential som vapningen har och antyder hur stor effekt den redan har. Tänk dig hur saker kan förbättras om den kontinuerliga strömmen av vilseledande meddelanden och sensationella rubriker ersattes med en välbehövlig dos av sanningen. Hur många rökare som försöker sluta abrupt istället skulle ge E-Cigaretter ett försök i stället om de var noggrant informerade om att det är över 95% säkrare än att röka och ett ganska effektivt sätt för att sluta? Hur snabbt skulle rökningstakten minska då?

Att bara vara ärlig om vaping kan rädda liv.

#Hälsa , #Undersökningar & Forskning
Posted in: Undersökningar & Forskning
2018-01-15