Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Är E-cigaretter en genväg till rökning?

Är E-cigaretter en genväg till rökning?

Är E-cigaretter en genväg till rökning?

Över tiden har man hittat fler och fler bevis för det att E-cigaretter är mindre skadliga än vanliga cigaretter. Det är kanske delvist därför att några anti E-cigg aktivister har ändrat taktiken: Man säger att användningen av E-cigaretter som har hjälpt flera miljoner människor med att sluta röka eller minska deras cigarettförbrukning leder till att barn och vuxna ens börja med att röka cigaretter.

Vår infografik nedan visar däremot att det finns många bevis som tyder på att E-cigaretter fungerar som en utväg och inte som en genväg till tobakscigaretter.

 Infografik - Genväg till rökning del 1Infografik - Genväg till rökning del 2Infografik - Genväg till rökning del 3

 

Action on Smoking and Health undersökning

De viktigaste uppgifterna kommer från Action on Smoking and Health (ASH). Här har man funnit att

  • endast 0.1% av alla som använder E-cigaretter aldrig har rökt.
  • endast få barn konsumerar E-cigaretter regelbundet (mer än en gång i veckan) och att de som gör det också har använt vanliga cigaretter tidigare.

 

American Cancer Society’s cyniska knep

Självklart ser vi inga problem med att göra någonting emot att barn och minderåriga får tillgång till E-cigaretter. (Tyvärr så kommer det aldrig riktigt vara möjligt, då det alltid kommer finnas barn och minderåriga som hittar en väg rund reglerna, lika som det sker med cigaretter.) 

Därför har den största instansen i industrin, Electronic Cigarette Industry Association (ECITA), redan för många år sedan förbjudit försäljning av E-cigaretter till minderåriga. Tyvärr finns det dock några anti-nikotin grupper som riktar sig emot ett sådant förbjud – på ett ganska cyniskt sätt. American Cancer Society’n till exempel har offentligt uttalat sig emot ett förbjud för minderåriga då ett uteblivet hot mot unga gör det svårare att komma fram till ett totalt förbjud av E-cigaretter.

 

Smaker

Och så finns det problemet med de många olika smakerna. Många är emot idén att erbjuda många smaker till E-cigaretter som inte är tobak, då detta kan locka barn att vilja prova E-cigaretter. Forskning av Peppar et al har dock visat att smakutbudet inte har någonting att göra med varken barn får lust att prova E-cigaretter eller inte. För en helt annan aspekt spelar smakerna däremot en stor roll. När du byter till E-cigaretter och börjar använda en annan smak än tobak, så blir det svårare att byta tillbaka till cigaretter. På det hela så gör E-cigarett smakerna alltså rökningen mindre normal.

 

Experimentera vs. Använda

Vår erfarenhet med alkohol och tobak visar att minderåriga alltid hittar en väg att experimentera, oavsett hur försiktiga vi förhandlare och andra vejpare är. Historien visar oss att folk röker och dricker oavsett vad det kan ha för konsekvenser. (Man har nog provat tortyr och avrättning som straff i dåtiden och ändå röker människorna fortfarande.)

Lyckligtvis så visar siffrorna att experimentering med E-cigaretter inte ledar till rökning. Samtidigt så får man inte heller se experimentering och användning som likvärdiga.

 

En utväg och inte en genväg till rökning

Som du kan se i vår infografik har en studie med vejpare visat att E-cigaretter är effektivare för rökstoppet än nikotinersättningsmedel (nikotintuggummi, nikotinplåster etc.). En studie i Nya Zeeland har kommit till att E-cigaretter bara är lika effektiva som nikotinersättningsterapi men denna studie har också kritiserats av forskare på E-cigarette Summit eftersom att man genomförde den med oerfarna vejpare. Det är väldigt viktigt att veta precis hur E-cigaretterna ska användas.

Av dem som börjar använda E-cigaretter slutar 1/3 att röka tobakscigaretter. 2/3 minskar sin cigarettförbrukning (och kommer förhoppningsvist också sluta helt). Ett okänt antal människor har använt E-cigaretter till att totalt sluta med konsumeringen av nikotin. Vi måste försäkra oss att rökare blir motiverade att använda mindre skadliga alternativ, de får inte demotiveras istället.

Och om folk har lust till att experimentera med dåliga vanor fastän all information visar att det inte är en bra idé, så är det ändå bättre att använda sig av E-cigaretter än vanliga cigaretter.

#E-cigaretter
Posted in: E-CigaretterHälsa
2017-11-06