Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Varför du hostar när du vejpar och hur du kan lösa problemet

Varför du hostar när du vejpar och hur du kan lösa problemet

Varför du hostar när du vejpar och hur du kan lösa problemet

Många rökare får ganska starka hostanfall när de provar E-cigaretter för första gången och det finns många som därför ger upp det innan de börjar på riktigt. Om du är en av dem så är du inte ensam. Det finns enkätundersökningar som visar att över 50% av alla E-cigarett användare som blev frågade hade problem med hosta när de först började med E-cigaretten. Forskningen stödjer detta. Hosta och ont i halsen är de vanligaste biverkningar när man börjar med E-cigaretter.

 

En temporär effekt

För de flesta är hostandet bara en temporär bieffekt. Det är över 50% av alla i undersökningen som har haft problem med hosta i början men över 90% säger att det slutade efter ett tag. Mer om E-cigarettens biverkningar kan du läsa här.

 

Varför hostar man när man använder E-cigaretten? 

Irriterande substanser i ångan

Varför hostar vi? De flesta som vejpar kommer antagligen säga att det är propylenglykolen som är ansvarig. Ca. 10% av befolkningen är känsliga mot propylenglykol (andelen av de som är allergiska är mindre). Dessutom finns det möjligheten att det är okända ingredienser, smittämnen och biprodukter i ångan som orsakar hosta. Det leder dock till en fråga.

 

Varför hostar man i början men inte när man är van vid E-cigaretter? 

Det verkar som det inte finns något konkret svar på detta i nuläget. En möjlighet är såklart att kroppen vänjer sig vid substanserna i ångan. 

Inga bedövningsmedel

Därtill kommer att några experter tror att tobaksrök innehåller stoff som är speciellt tillsatta för att undvika att rökare måste hosta. Chris Price från ECigarette Politics menar att det är anledningen till att man kan inhalera tobaksrök men har svårt att andas när man står i röken av en lägereld även om det brännas plantmaterial vid båda tillfällen. Några av de 9600 innehållsstoff i cigarettrök som vi har identifierat hittills är till att röken inte verkar lika irriterande och till att man inte hosta. Sådana bedövnings- och hostmedel finns inte i E-cigaretter vilket kunde vara anledningen till att man hostar när man börjar med E-cigaretter. 

Tekniken du använder 

Sedan finns det också din blossteknik. Många rökare drar cigarettröken direkt in i lungan. Många som använder E-cigaretter drar ångan däremot först in i munnen och sedan ner till lungan. Det händer ganska ofta att man upplever att man måsta hosta när man använder samma teknik med E-cigaretten som man tidigare använde med den vanliga cigaretten.

Kunde tekniken vara anledningen till att vi hosta så mycket när vi börjar använda E-cigaretten men inte när vi är vana vi den? Undersökningar hänvisar till det att tekniken gör en skillnad, i alla fall för några som använder E-cigaretter. Nästan hälften av dem som blev frågade visste inte riktigt om det hjälpte dem att byta teknik men det finns också över 30% som säger att det gjorde det. Det verkar dock variera från person till person vilken teknik som funkar bättre. Det beror förmodligen på det att alla har olika enheter och vätskor.

Cilier i luftvägarna

Återväxten av cilierna

När du röker förstår du långsamt lilla, hårlika växter i dina luftvägar. Dessa kallar man för cilier. När du sluter röka återväxer dem så småningom. En biverkning av återväxten är hosta. Det är förresten bara en av biverkningarna som du kan uppleva när du slutar röka. Här kan du läsa mer om E-cigaretten biverkningar också i förbindelse med rökstopp.

Några tror att återväxten av cilierna är det som orsakar hostan i E-cigarett nybörjare. Det kunde också förklara varför nybörjare fortfarande hostar efter att de har använt E-cigaretten ett tag efter att de har slutat röka. Det förklarar dock inte varför en rökare som använder en E-cigarett för första gången hostar.

Nikotinstyrka och ”throat-hit”

Om du är en erfaren vejpare och har provat E-juice utan nikotin någon gång så vet du att nikotinfria vätskor producerar mycket mindre ”throat hit”. En högre nikotinstyrka leder till en ånga som river mer och därför är det också mer sannolikt att man hostar. På andra sidan behöver några vejpare en starkare E-juice för att lyckas med bytet till E-cigaretter. 

E-cigaretterDin E-cigarett 

E-cigaretten du använder kan också vara en del av orsaken att du hostar. Många hostar till exempel när de för första gången prova på Sub Ohm.

Om hostan är ett problem för dig är det kanske en bra idé att börja med en helt ”vanlig” E-cigarett. Du borde dock ändå ha i bakhuvudet att forskningen visar att mer avancerade enheter lovar mer framgång vad gäller ditt rökstopp. Du måste alltså hitta en balans. Anledningen till att man oftast har mer framgång med en avancerad E-cigarett är antagligen att de levererar nikotinen snabbare och effektivare än gamla eller ”vanliga” modeller.

Uttorkning

Både PG (propylenglykol) och VG (vegetabilisk glycerin) attraherar vatten vilket hjälper med att får ångan du ser när du andas ut. Det kan dock här och där leda till uttorkning och ont i halsen vilket kan göra att du hostar.

 

4 strategier för att bli av med hostan när du byter till E-cigaretter 

1. Experimentera med olika tekniker

Som sagt varierar det från person till person vilken blossteknik som fungerar bäst. Många tycker att det leder till mindre hosta när man drar ångan in i munnen först och sedan ner i lungan men det finns också sådana verjpare som har upplevt precis motsatsen.

Det är alltså viktigt att du experimentera lite och därmed hittar den tekniken som är rätt för dig. Varje person är efter en individuell upplevelse. Prova dig alltså fram lite. 

PG/VG Bas med nikotin2. Ändra på förhållandet mellan PG och VG

Om du hostar vidare även efter de första försöken, är det en bra idé att ändra förhållandet mellan PG och VG du använder. De flesta E-juicerna består till en stor del av PG och VG. VG är mjukare och många vejpare med kraftfulla box mods upplever att de behöver en vätska med mycket VG för att undvika att hosta.

En liten del av människorna behöver E-juicer med 100% VG, dessa kan dock slita coils snabbare än andra vätskor. 

3. Experimentera med nikotinstyrkan

Vi har redan sett att nikotinstyrkan har stort inflytande på din throat hit. Om du alltså har problem med att du hostar kan du temporärt dra ner på nikotinstyrkan och se om det hjälper. 

Tänk dock på att forskningen visar att det inte är nikotinen utan röken som är farlig när du röker vanliga cigaretter. När du alltså har vant dig vid E-cigaretter kan det vara bra att höja nikotinen igen så att du verkligen klarar dig utan vanliga cigaretter.

4. Drick mycket vatten

Vi nämnde innan att PG och VG kan ha en uttorkande effekt. Det kan du lätt kämpa emot genom att dricka en massa vatten. Många upplever att det hjälper med att dricka mycket vatten när de byter från vanliga cigaretter till E-cigaretter. 

Det finns också några andra lösningar som eventuellt är värda att prova. När du till exempel andas in snabbar så går det mer luft förbi din coil. Det kunde också hjälpa att undvika hostan. Experimentera alltså också med hur snabbt du inhalerar. Det kan också hjälpa att andas ut långsammare och mer kontrollerat. Några vejpare tror också på att tillsätta lite mentol.  

Springande kvinna

E-cigarettens positiva biverkningar

När du tänker på att ge upp E-cigaretten direkt efter att du har provat den, kan det vara bra att titta på alla de positiva effekterna som den ha. 

Medan de flesta negativa biverkningar är lindriga och temporära visar forskningen att de positiva effekterna av att använda E-cigaretter kan vara jättestora, speciellt efter att du har gett upp cigaretten på riktigt. I vanliga fall har bytet en extrem positiv effekt på andningen, luktsinnet, smaksinnet, konditionen och allmän välbefinnande.

 

 

 

#E-cigaretter , #Hälsa
Posted in: E-Cigaretter
2017-06-25