Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Grunderna till hur man använder E-Cigg

Grunderna till hur man använder E-Cigg

Grunderna till hur man använder E-Cigg

Om du är ny med att vejpa, vill köpa din första e-cigarett, eller helt enkelt vill veta lite mer om de olika typerna som finns och hur de fungerar, så är det här inlägget för dig!

I det här inlägget kommer vi att täcka grunderna i vaping, från att köpa ditt första kit till att ta ditt första bloss.  

 

Hur E-cigaretter fungerar

En e-cigarett består vanligen av tre huvuddelar:

1. E-cigarett-batteri

Som namnet antyder är detta strömkällan. Se alla våra E-Cigarett-batteri här

2. E-cigarett-tank

Detta är en behållare som håller e-vätska. Se alla våra vätskebehållare här.

3. E-cigarett-coil

Installerad inuti tanken. Den rymmer en virad tråd omgiven av ett absorberande material, vanligtvis bomull, som absorberar e-vätska genom öppningar på sidorna. Se alla våra coils här

 

Hur dessa delar fungerar ihop

När batteriet aktiveras, levererar det ström till metalltråden i coilen som hettas upp. Detta får e-vätskan i det absorberande materialet att avdunsta, vilket skapar ånga. Mer e-vätska absorberas sedan från tanken så att processen kan börja om.

ecigg illustration

Olika typer av e-cigaretter

E-cigaretter finns i alla former och storlekar men de alla använder komponenterna ovan för att skapa ånga. Nedan finns några av de vanligaste typerna av e-cigaretter som finns att köpa idag.

 

Cigalike 

Cigalikes (Cig-a-likes)

Som namnet antyder ser en cigalike ut som en cigarett. Vanligtvis består de av en engångskapsel (innehållande e-vätska, bomull och coil) och laddningsbart batteri. Se Elekcig.se utbud av Cigalikes här.

Denna typ av e-cigarett har ingen knapp. När de väl är ihopsatta aktiveras de automatiskt när man drar ett bloss.

En av de främsta fördelarna med cigalikes är att de är otroligt lätta att använda. När kapseln är förbrukad kan du enkelt ta bort den och ersätta med en annan.

En bonus är att vissa rökare som byter till e-cigaretter vill ha något som ser ut och känns som en vanlig cigarett. Om du är en av dem, är cigalikes den perfekta lösningen för dig.

Men medan kits är kanske billiga är kapslar vanligtvis dyrare på lång sikt än e-vätska. Du har vanligtvis ett begränsat utbud av smaker, batteriet är inte så kraftfullt och du får inte ut lika mycket ånga som du skulle göra med tanksystem.

 

E-Cigarett 

E-Cigaretter med Tank

E-cigaretter med tank är mer avancerade men är ändå väldigt lätta att använda. E-cigaretter med tank har en behållare för att hålla e-vätska och det är därifrån de fått sitt namn.

Till skillnad från cigalikes kan E-cigaretter med tank fyllas på med flaskor med e-vätska. Fördelarna med detta är bland annat att man sparar pengar på lång sikt och får tillgång till ett brett utbud av läckra smaker!

Tanksystem har kraftfullare batterier än deras cigalike-motsvarigheter, vilket ger mer ström och längre tid mellan laddningar.

Ett exempel på ett tanksystem är Joyetech eGo AIO och Hangsen Genesis Kit. Det är enkelt för nybörjare att använda och man kan uppgradera coilen för att få samma upplevelse som man skulle få från en mer avancerad apparat. 

 

 

 

 

Se upp för up-sells

En bra e-cigarettbutik ger dig bra råd och service.

Men akta dig, vissa butiker är bara ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Det har faktiskt hänt att människor kommit till oss i tårar eftersom de inte kunde använda ett dyrt, komplicerat kit som hade sålts till dem. Och det är verkligen inte rättvist.

Givetvis kan man börja med en avancerad apparat, men innan du tar fram din plånbok, överväg huruvida säljaren säljer dig vad du verkligen behöver.

 

E-vätska 

Vad är e-vätska?

E-vätska är vätskan som används i e-cigaretter. Se vårt E-vätske sortiment här. E-vätska innehåller följande ingredienser:

 • Propylenglykol (PG)

 • Vegetabilisk glycerin (VG)

 • Smakessenser i livsmedelskvalitet

 • Nikotin i apotekskvalitet (utom nikotinfri e-vätska)

 

Hur man väljer en e-vätska

När du väljer en e-vätska är det viktigt att du köper en kvalitetsprodukt. Vi får många prover från tillverkare av e-vätskor, men oavsett hur bra de smakar, så måste de klara vår kvalitetstest innan den kan säljas vidare till våra kunder. Så här görs det:

Testning

Det är viktigt att köpa e-vätska som har testats ordentligt. Vi testar vårt eget sortiment som finns att köpa hos Elekcig.se för att säkerställa att den är så säker som möjligt. Vid testning kontrollerar vi styrkan på e-vätskan och ser till att den inte innehåller några skadliga ingredienser. För mer information klicka här.

Smak

Människor som är ny med e-cigaretter vill ofta använda e-vätska med tobak- eller mentolsmak. Men det är värt att prova även andra smaker. Många e-cigarettanvändare tycker att smaker som inte påminner dem om rökning faktiskt är effektivare.

Nikotin

Många e-cigarettanvändare vill minska nikotinnivåerna. Men om du vill lyckas byta till vaping är det viktigt att du känner dig tillfredsställd. När du börjar, kommer en högre nikotinstyrka mer sannolikt att hålla dig borta från cigaretterna än en lägre styrka som kanske inte kommer att tillfredsställa ditt sug.

Kom ihåg att nikotin inte är orsaken till rökningsrelaterade sjukdomar. Som professor Farsalinos har påpekat, även om vaping uppskattas vara 95% säkrare än rökning, om det finns någon skada, kommer den att komma från ångan, inte nikotinet. Så du gör bäst i att inhalera mindre ånga med mer nikotin än att desperat inhalera stora mängder ånga i ett försök att få mer nikotin.

Ju längre du rör dig bort från rökning, desto mindre sannolikt är det att du kommer att gå tillbaka till cigaretter.

Med vårt eget Halo-sortiment testar vi både e-vätskan och ångan för att säkerställa att den är så säker som möjligt. Se här för mer information...

 

PG:VG-förhållande

PG:VG-förhållandet varierar från e-vätska till e-vätska och påverkar vaping-upplevelsen. Vanligtvis kommer en e-vätska som har hög PG-halt att ge mer riv i halsen, medan en e-vätska med hög VG-halt kommer att vara mildare.

När man är ny med att vejpa, är ett PG:VG-förhållande på 50:50 bra att börja med. Du kan läsa mer om skillnaderna mellan PG och VG här.

 

Hur du kommer igång med E-cigaretter

Cigalikes

Det är superlätt att komma igång med en cigalike. Det är bara att ladda batteriet, skruva kapseln på batteriet och puffa på!

Tank-e-cigaretter

Precis som med cigalike är det första man ska göra att se till att batteriet är fulladdat.

Påfyllning Av Tanken

Förbered din tank för påfyllning genom att ta bort (vanligtvis genom att skruva av) ena änden. Detta kan vara antingen toppen eller basen beroende på tankens design.

Droppa e-vätska i tanken, var försiktig så att den inte kommer in i röret i mitten (skorsten). Stoppa påfyllningen innan du når toppen av skorstenen.

När du väl fyllt på tanken kan du skruva tillbaka basen/toppen.

E-cig tank being filled with e-liquid

 

Byte Av Coil

Coilen i din tank måste då och då bytas ut. Coils håller inte för alltid, och med tiden kommer du att märka av en minskning i smak och ångmängd.

Det är lätt att byta coilen och tar bara några minuter. Här är vad du ska göra;

 1. Skruva av basen på tanken

 2. Skruva bort coilen från basen*

 3. Skruva i en ny coil i basen

 4. Skruva tillbaka basen på tanken

Låt stå i 5-10 minuter efter bytet av coilen för att se till bomullen suger upp e-vätska från tanken.

*Det kan finnas lite e-vätska på coilen när du tar bort den. Du kan använda handskar, kökshandduk eller bara tvätta händerna efteråt. 

 

Hur du ska inhalera när du vejpar

För många människor erbjuder e-cigaretter ett effektivt alternativ till rökning, men det är viktigt att komma ihåg att vaping inte är rökning. Du kommer att upptäcka att du använder en e-cigarett på ett annat sätt än en vanlig cigarett för att uppnå en liknande nivå av tillfredsställelse. 

Längre bloss

Vanligtvis, när du röker en cigarett, drar du ett kort skarpt bloss. Men när det gäller e-cigaretter tar det längre tid för ångan att komma in i munnen.

E-cigarettanvändare drar vanligtvis längre bloss med e-cigaretter än vad de gör med vanliga cigaretter.

En viktig anmärkning om batterisäkerhet

Litiumjonbatterier är säkra när de hanteras på ett korrekt sätt, så det är viktigt att du behandlar dem varsamt.

 • Undvik extrem temperatur och direkt solljus

 • Använd ALLTID rätt laddare

 • Stäng av batteriet när det inte används

 • Undvik att bära batterier tillsammans med lösa mynt eller andra metallföremål

 • Undvik kontakt med vatten

Rengöring av batterikontakter

Din e-cigarett är utsatt för mycket smuts och ludd i fickan. Med tiden kan detta samlas på batterikontakterna vilket leder till dålig anslutning.

Detta kan enkelt rengöras med hjälp av en bomullspinne. Vid svårare smuts använd lite rengöringssprit eller rengörare för elkontakter.

#E-cigaretter
Posted in: E-Cigaretter
2017-06-12