Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Nybörjarguide: Clearomizers

Nybörjarguide: Clearomizers

Nybörjarguide: Clearomizers

Här hittar E-cigarett nybörjare allt de behöver veta omkring clearomizers (vätskebehållare).

Klicka gärna på teman i listan för att gå direkt till det du söker.

 

Innehåll:

Vad är en clearomizer?

Clearomizer typer

Hur påfyller man en clearomizer?

Hur rengör man en clearomizer?

Problemlösning

Clearomizer livstid & hur man vet att man behöver en nu

Hur byter man coilen och veken?

Om clearomizers med Air Flow Control

Ohm och motstånd

 

Hur clearomizers förändrar E-cigarett världen

E-cigarett branschen finns det hela tiden nya produkter och ny teknologi. Inte alla nya produkter stannar kvar, några försvinner lika snabbt som de kom.

En bit teknologi som kom för att stanna är dock clearomizern (toppen av en elektronisk cigarett med E-juicen i.)

Clearomizers har varit på marknaden i olika versioner i ett par år nu. Det är dock så att det var ganska nyligen att de fick mer uppmärksamhet i E-cigarett världen. Nu kan vi inte tänka oss E-cigaretter utan clearomizers längre.

 

 

 

Vad är en clearomizer? 

Innan vi börjar resan igenom clearomizer världen är det kanske bra att veta vad det egentligen är vi pratar om. För att göra det enkelt säger vi att en clearomizer är en klar cartomizer. Det finns många olika namn för vätskebehållare och clearomizer är nuförtiden nog det vanligaste. Deras huvudegenskap är som namnet indikerar att tanken är gjort av ett transparent material, vilket gäller för de flesta nya produkter.

Att de är transparenta är såklart inte allt. Clearomizerns företrädare var faktiskt av metall. Det som är viktigast är egentligen att det finns inget fyllmaterial i dem.

Traditionella cartomizers har ett absorberande fyllmaterial som håller E-juicen och transfererar den till en inbyggd coil. En clearomizer har ingen ”filler”. Istället har den en tank som innehåller E-vätskan i vilken vätskan är direkt transfererat till veken i brännaren.

Alla moderna clearomizers fungerar med samma princip, det finns dock individuella skillnader emellan olika modeller.

 

Clearomizer typer

CE2 clearomizers i olika färgerDe tidiga clearomizers

De första clearomizers som fick uppmärksamhet på marknaden (och bemästrade några tekniska problem) kallades för CE2. Dessa clearomizers hade ungefär samma storlek som deras traditionella motparter. Det som var speciellt med deras design var att de hade en stam som gick igenom hela längden av clearomizern. På toppen av stammen satt en keramisk kopp som innehåll värmespiralen utav vilken vekarna sköt ut genom hela längden av clearomizern.

Dessa modeller fungerade bra och brukarna kunde enkelt se hur mycket E-juice de hade kvar i tanken. Det var dock rätt komplicerat att fylla på dessa modeller och man behövde vanligtvis en spruta till det. Ett till problem var hållbarheten av själva transparenta röret som ofta fick sprickor.

 

CE3 clearomizers i olika färgerTredje generationen

Innan vi kom till var vi är nu fanns det ett krångligt stadium i utvecklingen då företag experimenterade med många olika designer. En av de största förändringarna var att man försökte flytta coilen till bottnen av clearomizern. Detta var en bra teori men de första försöken gick helt fel.

CE3n kom på marknaden under denna tid. Designen var helt annorlunda från CE2ns och den hade en botten/bottom coil. Modellen läckte inte lika mycket som andra men hade en liten ”stopper” som gjorde den väldigt svårt att fylla på. Modellen fick därför aldrig mycket uppmärksamhet.

Bortsett från det att man flyttade coilen började företag också experimentera med designer som liknade CE2n fast större. Det var vid den tiden man började trenden med stora tanksystem. Ett antal produkter kom på marknaden. Några fungerade bättre än andra.

Och sedan kom en design som ledde marknaden i den moderna riktningen. 

Vivi Nova tank i olika färger
Moderna clearomizers
 

Vivi Nova tanken var den första moderna clearomizer tanken och är fortfarande rätt populär. Vivi Novan var en radikal re-design av den gamla CE2n. Det som var helt nytt här var en ned monterbar design.

Man kunde ta isär alla delar av Vivi Novan: top cappen, munstycket, bottnen och röret. Men ännu viktigare var att värmeelementet, alltså coilen eller atomizer huvudet, var utbytbart. Det betydde att brukarna inte längre behövde kasta hela clearomizern när den var sliten. Man kunde nu bara byta ut en enda del och fortsätta använda resten.
En till fördel med utbytbara huvud var att det också ledde till variation. Det var inte bara enkelt att byta slitna huvud, det fanns nu också huvud i olika motstånd. Att ändra motståndet blev alltså lika enkelt som att köpa en ny clearomizer och skruva på den. Detta blev så populärt att de flesta nya clearomizers kom med utbytbart huvud.

Vivi Nova tanken hade dessutom fördelen att den var riktigt lätt att fylla på. Inga mer packningar i vägen och man behövde ingen spruta heller.

Enkel påfyllning blev därefter också en trend. CE4 och senare CE5 designerna kom på marknaden snart efter Vivi Novan. Dessa nya annorlunda modeller kom i spetsig form, med förbättrade E-juice kapacitet och var enkla att påfylla. De var också gjorda för att passa perfekt till större batterier i eGo stilen.

Bottom Coil Clearomizers (BCC)

Det nyaste på marknaden är bottom coil designen. Bottom coil modeller har coilen i bottnen av röret. De som kom upp med designen kastade bort hela idén av CE2n och började på nytt och nu fungerar det faktiskt riktigt bra.

Moderna bottom coil clearomizers kan man få i många olika former och färger. Alla har utbytbara huvud. Nyckeln till att göra en bra bottom coil design som inte läcker möjligt var att vända om hela clearomizern.

Istället för en fixerad botten och avtagbar topp har man en fixerad topp och kan skruva av bottnen för att fylla på och byta coilen. Detta tillät en förbättring av packningen som förhindrar att E-juicen rinner ur tanken genom batterikontakten. 

Vertical Coil teknologi

I en traditionell clearomizer design sitter coilen som värmer vätskan över luftintaget vilket kan leda till luftströmmotstånd och ojämnt uppvärmning av coilen. Några nya clearomizers såsom Aspire Nautilus Mini har en coil som sitter vertikalt över luftintaget vilket minskar motståndet, förbättrar ångproduktionen och därmed hela upplevelsen.

 

Hur påfyller man en clearomizer?

Oavsett om man använder en top eller bottom coil clearomizer så gäller de samma påfyllningsprinciper. Även om det nu finns mycket mer plats mellan röret och tekniken skulle man dock vara lite försiktig.

Den viktigaste regeln av påfyllningen är enkel: Fyll ingen E-juice in i röret i mitten. Alla moderna clearomizers har någon form av rör i mitten av tanksektionen. Om man får vätska in i den kan det leder till problem vid användningen eftersom att coilen svämmar över eller E-juicen läcker.

Kvinna påfyller e-cigarett

Att vara försiktig är det som är viktigast. Beroende på clearomizerns design kan det vara bra att fylla på med en nålflaska. Det bästa sättet är att välta clearomizern lite och låta vätskan rinna längs insidan av själva tanken.

Om det finns markeringar på tanken skulle du aldrig fylla vätskan på högre än markeringen. Passerar du markeringen kan E-juice kommer in i röret i mitten när du skruva ihop clearomizern igen.

Ifall du använder en ny clearomizer direkt efter påfyllningen riskerar du en bränd smak. För att undvika det skulle du låta clearomizern stå i ett par minuter innan du använder den så att E-juicen kan fördela sig i veken.

För mycket vätska i clearomizernSkulle du märka att du har överfyllt din clearomizer och höra ett gurglande ljud få inte panik. Du kan enkelt lösa det. Ta av clearomizern från batteriet och lägg en pappersduk över kontakten. Pusta sedan in i munstycket ett par gånger för att få bort vätskan.

När du fyller på en bottom coil clearomizer vänd clearomizern på huvudet och fyll på den från bottnen. Ta inte av toppen, det kommer rinna ut annars. Och igen: Se till att du inte få vätska in i röret i mitten. 

 

Hur rengör man en clearomizer? 

Som de flesta andra delar av en E-cigarett har också clearomizern en begränsad livstid. Smuts samlar sig på värmespiralen, plast spricker och delar sliter. Det finns dock några saker du kan göra för att förlänga livstiden av dina produkter.

Det grundläggande rengöringen är simpel och kan förlänga livstiden på dina produkter. En enkel spolning räcker vanligtvis för att förhindra att allt för mycket smuts samlar sig t.ex. på coilen. Ta bara isär alla delar av clearomizern och spola dem med varmt vatten för att ta bort allt smuts.

Tvätta och torkaVeken på coilen kan också spolas men det är viktigt att låta den torka ordentligt efter. Blötta vekar fungerar inte lika bra därför att
vatten inte förångas lika lätt som E-juice. Ta bort så mycket vatten/E-juice blandning från veken som möjligt med en pappersduk och låta den sedan torka i minst 24 timmar.

Ifall du har en extra coil så kan du bara rotera ut dina coils. Om du har bråttom med torkningen, försök att lägga coilen i en container med ris som har lock. Riset kommer absorbera fuktigheten och gör torkningen snabbare.

Om din coil är speciellt smutsig kan du försöka blötlägga den i rent sädesbrännvin eller klar starksprit. På så sätt bryter du ned delar av smutsen innan spolningen. Använd inte vanlig tvättsprit.

 

 

Problemlösning 

Vi levar inte i en perfekt värld, ibland går saker fel. Här är några knep ifall du uppleva att din clearomizer inte alls fungerar.

Först försäkra dig att alla förbindelser sitter fast. De flesta problem med läckage ursakas av delar som inte sitter ihop ordentligt.

Kolla också alla silikon packningar på coilen och andra delar. Dessa lilla vita gummidelar kan lossna så småningom. Många tänker inte på dem när de försöker lösa ett problem.

Skulle du uppleva en konstig eller bränd smak från din clearomizer är det möjligt att smuts har samlat sig på värmespiralen. Dessa avlagringar förbrännas vilket resulterar i ganska äckliga smaker. Använd anvisningar från rengöringssektionen ovanför eller byt coilen helt för att lösa problemet.

Ifall coilen verkar vara ren, försök att justera på silikon packningarna som sitter över värmespiralen. De blockerar ibland flödet av E-juicen från vekarna om de inter sitter rätt på coilen.

 

Hur länge håller min clearomizer och hur vet jag att jag måste byta den? 

Clearomizers fungerar inte för evig. Erfarenheten visar att de kan håller sig i allt ifrån ett par veckor till några månader beroende på hur ofta man använder dem. Rengöring kan förlänga livstiden men någon gång kommer du behöva byta hela clearomizern om det är en engångsprodukt (som t.ex.  eller coilen/atomizerhuvudet om den är utbytbar.

Du vet att din clearomizer/coil är sliten när E-cigaretten börjar smakar bränt, ger mindre eller ingen ånga eller bara slutar fungera.

Clearomizers med utbytbar coil är vanligtvis billigare i längden för att du bara behöver köpa en ny coil istället för en hel clearomizer.

 

Extra coils

Hur byter man en coil/atomizerhuvud i en clearomizer?

När en coil är sliten eller en veke är nersmutsad är det vanligtvis mycket billigare att köpa en ny coil till clearomizern än att köpa en hel ny clearomizer.

Modeller varierar såklart men vanligtvis handlar det om en enkel process av att skruva av bottnen av clearomizern, skruva ut coilen och skruva in en ny. Sedan sätter du ihop clearomizern igen och den är som ny.

 

 

 

Om clearomizers med Air Flow Control

Det här låter komplicerat men justerbar Air Flow är riktigt enkelt att använda på produkter som en Kangertech Subtank Mini.

Air Flow Control produkter får man med en rad olika lufthål storlekar. För att ändra på ditt luftflöde behöver du vanligtvis bara vrida på en Air Flow ring för att ställa in den på rätt hål storlek. Detta tillåter dig att inställa precis hur mycket luft som ska gå genom produkten för att anpassa luftflödet till t.ex. E-juicer med olika smaker eller PG/VG sammansättningar.

 

Ohm och motstånd

En del clearomizers finns nu med utbytbara coils/atomizerhuvud. Det blir intressant när du kan använda olika coils i din clearomizer för att variera din E-upplevelse.

Självbyggd coilHur producerar en coil värme? 

Värme produceras av coilen i din clearomizer. Elektricitet går igenom värmespiralen i din coil. Spiralen ger motstånd mot elektriciteten. Eftersom att inte allt energi kan bli ledat måste den omvandlas till någon annan form. I en E-cigarett coil så blir det värme.

Motstånd och ohm

Mängden av motstånd en coil ger mäter man i ohm (Ω). Om motståndet är högt, ledas det mindre elektricitet genom coilen. Om du alltså vill producera mer värme kan du använda en coil med mindre motstånd. Tänk dock på att det används mer energi för att producera mer värme. Ditt batteri kommer därför tömmas snabbare.

Olika människor har väldigt olika preferenser vad gäller motstånd. Ett motstånd som fungerar bra för en person kan alltså vara helt fel för dig. För att hitta den bästa coilen för dig kommer du behöva experimentera lite med coils med olika motstånd.

Mindre motstånd: 

  • Mer värme
  • Mer ånga
  • Kortare batterilivstid
  • Mer ”throat hit”
  • Högre förbrukning av E-juice

Mer motstånd:

  • Mindre värme
  • Mindre ånga
  • Längre batterilivstid
  • Mjukare ”throat hit”
  • Mindre förbrukning av E-juice

Tabellen nedan ger dig en översikt över vilka voltspänningar du kan använda med vilka ohm-motstånd. Klicka på tabellen för att få en större version.

Ohm och Volt Tabell

På Elekcig.se finns det coils i alla möjliga olika motstånd. Coilen med det minsta motstånd är Kangertechs Subtank NI-200 coil med bara 0,15 ohm. Dessa coils är speciellt till clearomizers på vilka man kan reglera temperaturen i coilen. De vanligare coils med ett litet motstånd ligger på 0,3 eller 0,4 ohm och därifrån går det upp till mer än 2,0 ohm. Vårt stora urval av coils hittar du här.

Dual Coil atomizer huvud

Ett till sätt för att öka motståndet är bruket av dual coil atomizer huvud i din clearomizer. Med en dual coil blir samma mängd av elektricitet skickat genom två spiraler istället för bara en. På så sätt produceras det mer värme och mer ånga. Idag finns det även en coil med tre spiraler som är Joyetechs Delta C3 coil.

Igen dual coil clearomizers använder mer energi. Vi rekommenderar därför att du använder ett starkare batteri med en dual coil clearomizer. 

#Tankar
Posted in: Tankar
2017-06-18