Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Nybörjarguide: E-cigarettbatterier

Nybörjarguide: E-cigarettbatterier

Nybörjarguide: E-cigarettbatterier

I denna post hittar du information om allt från att undvika exploderande batterier till maximering av ditt batteris livstid. Det vill säga vi behandlar allt du måste veta om e-cigarettbatterier. Den här guiden är för nybörjare. Erfarna ångare kommer redan veta det mesta som kan läsas här men det finns också några avancerade knep som kanske är värda en titt.

Använd gärna innehållet nedan för att gå direkt till en viss punkt.

Innehåll:

Typer av batterier

Batterikapacitet och batterispänning 

Vilken livstid kan jag förvänta mig av mitt E-cigarett batteri?

Knep för att förlänga ditt E-cigarett batteris livstid

Varför exploderar E-cigarett batterier? 

Knep för att undvika ett exploderande batteri

Underhåll av batterier

Problemlösning 

Att resa med batterier

 

Typer av batterier – automtiskt och manuellt

Det är ganska sannolikt att din första e-cigarett kommer ha ett automatiskt batteri. De flesta rökare väljer dessa inte eftersom de är bättre utan eftersom de brukar bli använda med E-cigaretter som liknar vanliga cigaretter.

När du tar ett bloss från en cigarett liknande E-cigarett med automatiskt batteri, kommer en sensor upptäcka luftströmmen och aktivera batteriet. Vid manuella batterier trycker man på en knapp för att aktivera batteriet istället.



 

Joyetech eRoll-C - automatiskt batteri 

Automatiska E-cigarett batterier…

… är lätt att använda.

… liknar vanliga cigaretter.

… behöver en kortare laddningstid.

… kan ha en fördröjning mellan blosset och inhaleringen av ångan.

 

 

 Manuellt batteri

Manuella E-cigarett batterier…

… har vanligtvis mer kraft och erbjuder mer ånga och en bättre throat-hit.

… erbjuder mer kontroll och längre cut-off perioder (tiden du kan hålla knappen tryckt).

… kräver mer kunskap (men ändå inte så mycket).

… har vanligtvis en längre livstid än automatiska batterier pga större storlek.

… kan vanligtvis stängas av genom att trycka på knappen 5 gånger.

… håller vanligtvis längre än automatiska batterier

 

Vision Spinner batteri regnbåge

Batterier med variabel volt

Batterier med variabel volt såsom Vision Spinner II är nästa steg efter ett automatiskt batteri. De tillåter dig att höja eller minska voltantalet på batteriet. Vanligtvis sker det genom att trycka på en knapp eller vrida på ändan av batteriet. På så sätt kan du anpassa voltantalet till din E-juice, din vätskebehållare och dina personliga preferenser. Våra batterier med variabel volt finns här.

När du använder ett batteri med variabel volt tillsammans med en vätskebehållare med utbytbara coils såsom Aspire CE5-S, kan du kontrollera din E-upplevelse ännu mer genom att välja coils med olika motstånd.

Se tabellen nedan för att se hur du bäst kombinerar voltspänning och ohm-motstånd. (Klick på bilden för en större version.)

Ohm och Volt tabell

Batterier i olika färger 

Batterier finns i en massa olika typer och dessutom i många olika färger. Du kan alltså välja färgen som passar bäst till dig. Vi kan till exempel erbjuda ett Vision Spinner batteri i regnbågesfärger (se bilden ovanpå). 

 

Batterikapacitet och batterispänning 

En sak som förvirrar många användare av E-cigaretter är skillnaden mellan batteriets kapacitet och voltspänning.

Kapaciteten av E-cigg batterier är vanligtvis mätt i milli amperetimmar (mAh). Ju högre mAh-värdet är desto högre är batteriets kapacitet och desto längre håller det. De flesta inte justerbara E-cigarett batterier ha en uteffekt av 3,7 volt. Ett batteri med en kapacitet på 1100 mAh kan producera 3,7 volt längre än ett batteri med en kapacitet på 600 mAh. De kan dock fortfarande båda ha en voltspänning av 3,7 volt.

 

 

 

Vilken livstid kan jag förvänta mig av mitt E-cigarett batteri?

Det är nästan omöjligt att ge en uppskattning av ett batteris livstid eftersom den beror på:

… hur du använder din E-cigarett.

… hur du laddar och tar hand om ditt batteri.

… individuella batteristorlekar och modeller.

… vilken voltspänning du använder (för batterier med variabel volt).

… vilken coil du använder i din vätskebehållare.

Vi säger vanligtvis att ett batteri ska bytas varje 6 – 12 månader. Som sagt beror det på men så långt håller de flesta batterier och när ditt batteri närmar sig slutet kommer du märka att effekten blir mindre och tiden mellan laddningarna blir kortare.

 

Knep för att förlänga ditt E-cigarett batteris livstid

Första laddning: Ge ditt batteri en bra först laddning när du får det. De flesta E-cigg batterier är litium-ion batterier och kan inte överladdas. En bra först laddning kan dock hjälpa förlänga livstiden.

Förvaring: Förvara ditt batteri på en kylig och mörk plats speciellt om du lagrar den i en längre tid. Om du planerar att lagra ditt batteri i jättelänge skulle det vara minst 40% laddat. På så sätt kan batteriet ladda ur lite men har tillräckligt ström kvar för att hålla skyddsströmkretsen på gång. Några sidor rekommenderar också att du ladda upp batteriet helt innan du lagrar det.

E-cigarett batterier

Använd batteriet regelbundet: De flesta batterier är gjorda för att bli använda varje dag.

Ladda innan batteriet är helt tomt: Några påstår att det är bättre för ett batteri att inte bli urladdat helt.

Ta hand om ditt batteri: Se underhållsanvisningar längre ner.

Stäng av: Stäng av ditt batteri när du inte använder det. Detta är speciellt viktigt när du har E-cigaretten i fickan eller väskan. De kan aktiveras i fickan och använder ström.

Hålla batteriet borta från höga temperaturer och direkt solljus.

Använd ett etui för att skydda ditt batteri: Batterier kan få slag och samla ludd i fickan. För att bäst ta hand om batteriet kan du ta med det i ett etui speciellt till E-cigaretter. Se några exempel här.

Det är också en bra idé att inte låta E-cigaretten ligga rund i lägenheten. Många batterier har gått sönder för att man satt sig eller trampade på dem.

 

Varför exploderar E-cigarett batterier? 

Litium-ion batterier är högst effektiva vad gäller att producera ström även om de är ganska små. Tyvärr gör deras egenskaper och kemikalierna i dem att varje li-ion batteri kan explodera. 

I ett sådant batteri finns det litium, natrium, kalium och andra jätte brandfarliga ämnen. Hade du slängt dessa i vatten in deras ren form skulle de explodera. När en cell blir varm kan det leder till en kedjereaktion som kan få batteriet att svullna eller explodera. 

Exploderade batteri

Lyckligtvis betyder modern design att explosioner sker väldigt sällan (bara en i tio miljoner). Men det kan ändå hända när batteriet blir för varmt. Detta kan orsakas av en defekt såsom kortslutning eller dålig isolering mellan batteriets celler eller det händer pga fel användning.

De flesta standard li-ion E-cigarett batterier har inbyggd överladdningsskydd. Skyddet upptäcker när för mycket spänning kommer in i batteriet och hindrar sedan batteriet att ta emot mer laddning. Dessutom finns det ett proppsystem i batteriet som borde gå ifall det kommer till överurladdning och det finns en strömkrets bakom knappen som gör att man bara kan aktivera batteriet längre än en viss tid i streck.

Även om det finns alla dessa skyddsmekanismer kan det finnas en defekt i ett individuellt batteri som leder till problem. Om du vill minska risken kan du göra så här:

 

Knep för att undvika ett exploderande batteri

Använd inte fel laddare: När du laddar ditt batteri, använd alltid den laddare som kom med batteriet eller en som är lämplig för ditt batteri. Laddare kan likna varandra men de kan ha olika voltspänningar.

Om du laddar ett batteri med en laddare från en annan fabrikant kan du orsaka problem. Det är faktiskt så att de flesta olyckor med batterier händer på så sätt.

Köp från en ansedd försäljare: I USA exploderade ett batteri när en ångare köpte billiga batterier på nätet och använde dessa med sin E-cigarett. Köp alltid dina batterier från en ansedd försäljare!

ROHS-certifiering: Alla batterier skulle bli levererade med ROHS certifikat som bevisar att de har blivit testade. Tyvärr finns det förfalskade certifikat i branschen vilket gör det extra viktigt att du känner att du kan lita på din försäljare.

Säker laddning: Ladda inte ditt batteri över natten eller när du inte är hemma. För säkerhetsskäl ladda ditt batteri på ett brandsäkert underlag.  Om du har ett manuellt batteri, stäng av det innan du laddar. Du kan dessutom köpa en säkerhetsetui.

Överladdningsskydd: Kolla med din försäljare ifall ditt batteri har ett överladdningsskydd. Oftast finns det information om detta i produkttexten.

 

Underhåll av batterier

Rengöring av batterikontakten

Rengör batterikontakten: Inget komplicerat här. Vrida ihop en näsduk och skrubba på kontakten. En bomullspinne kan användas om det behövs lite intensivare rengöring. För den mest effektiva rengöringen använd en bomullspinne med tvättsprit och rengör kontakten. Låta batteriet torka en stund innan du använder den igen.

Håll batteriet laddat: Som nämnt innan är det bättre att alltid lämna lite ström kvar i batteriet för att förlänga livet på det, speciellt när du inte kommer använda det ett tag. 

Lagring av batteriet 

 • Stäng av batteriet när du inte använder det.
 • Ta av vätskebehållaren.
 • Ladda inte ur batteriet helt innan lagring.
 • Lagra batteriet vid låga temperaturer.

 

Problemlösning 

Batteriet producerar ingen ånga:

 1. Se till att vätskebehållaren inte är tom. På de flesta kan du se det genom glasat med några måste du titta in i behållaren.
 2. Se till att batterikontakten är ren.
 3. Se till att vätskebehållarens anslutning är ren.
 4. Se till att batterikontakten är ansluten till vätskebehållaren.
 5. Testa batteriet med en annan vätskebehållare för att vara säker att felet är på batteriet och inte på vätskebehållaren. Om det finns ett problem med vätskebehållaren, försök att rengöra den.
 6. Om du använder en vätskebehållare med utbytbar coil, försök att byta coilen.

Batteriljuset stannar på:

 1. Knacka FÖRSIKTIGT med batteriets LED sida på ett underlag av träd.
 2. Ta vätskebehållaren av batteriet och inhalera och andas in och ut på batteriet.
 3. Blås försiktigt på batteriknappen.
 4. Låta batteriet ladda ur helt och ladda upp det igen. Detta skulle vara sista steg eftersom det inte är bra att ladda ur batteriet helt.

Batteriet är död:

Vi antar att du nyligen har laddat batteriet. Lämna batteriet på rumstemperatur i 24 timmar och sedan ladda det igen. Se också till att batterikontakten är fri av ludd. Om den inte är ren rengör den med papper eller en bomullspinne. 

 

Att resa med batterier

Som med lagring av batterier skulle du ta av vätskebehållaren och stänga av manuella batterier på resor. Några flygbolag förbjuder att ha li-ion batterier i bagaget, vilket betyder att du måsta ha din E-cigarett i handbagaget. Om du inte är säker kontakta flygbolaget. 

#E-cigaretter
Posted in: E-Cigaretter
2017-06-12