Volt, wall och ohms

Det finns hur många olika elcigaretter som helst. Många av dom är beroende att man kan volt, watt och ohms. Då alla dessa fungerar på olika sätt och att det finns i tusentals olika märken och olika former, så kommer vissa förstå direkt hur dessa fungerar medans andra inte gör det. Då ska jag förklara för att förenkla dessa svåra begrepp.

Som en nybörjare så kvittar det om man smakar en ego eller om man röker ett mod, men för användare som rökt under ett längre tag så är deras elcigg rökande avgörande om just volt, watt och ohms. När man köper sin första elcigg som oftast så köper man en ego förbränare och ett ego batteri. Denna kombination kan vara det som får en att sluta röka cigaretter för det är huvudmålet med att röka elcigg. Men för andra så är det mer av en hobby än ett sätt att sluta röka cigaretter. 

 

 

Ohms Ω:

Ohms är den stryrkan på en spole som avgör hur elcigaretten ska fungera. Många har säkert läst eller hört om 1.8 ohms eller 2.5 ohms och så vidare. Dessa olika styrkorna beror på hur man har gjort sin spole av khantal eller annan tråd som går att röka med. Detta kan låta väldigt förvirrande för många men jag kommer snart in på innebörderna av dom olika spolarna och trådarna. Det finns olika typer av ohm styrkor som har många olika för- och nackdelar. Destu lägre motstånd man har destu mer elektricitet kommer strömma igenom och vise värsa. Om man har lägre ohms på sin atomizer så kommer detta vara fördelarna:

  • spolen som man använder kommer bli varmare
  • det kommer mer rök och bättre smak
  • röken kommer bli varmare och mer intensiv

Dom negativa sidorna med att ha en spola med lägre motstånd är följande:

  • Batteriet kommer ta slut snabbare för användningen av mer elektricitet
  • man kommer använda sig av mer e juice
  • om man har en atomizer med låga ohms så kommer atomizerns livslängd förkortas
  • det finns större risk att man får en så kallad "dry hit" vilket innebär att man känner en torr smak

 

 

Volt:

Styrkan på en atomizer är inte den ända faktorn till mer ånga. För att ens atomizer ska kunna producera ånga så är den beroende på volten som man använder sig av. "Varible volt" är den faktorn som behövs för att kunna värma upp coilen till den nivån så att man är nöjd. Ett batteri som har variable volt (Vision spinner 2 eller Eleaf iJust D14 till exempel.) Där vrider man upp eller ner ens volt till den nivån så att man känner sig nöjd. Man får då mycket mera smak och även mer ånga.

Men som jag nämnde innan så finns det risker som man tar när man använder sig av volt och ohms. Man kan få en dry hit som gör att smaken smakar bränt, batteriet dör snabbare och smak kommer gå åt snabbare. När man läser detta kan det låta komplicerat men det är oftast inte svårare än att snurra på ett hjul fram och tillbaka eller trycka på en knapp som gör att det går upp eller ner. Om man sen vill ha ännu mer ånga från sin atomizer måsta man kombinera låga ohms tillsammans med höga volts. Detta gör då att coilen värms snabbare ch varmare. 

 

Watts:

Skillnaden mellan volt och watts är ungefär samma sak som en automatisk bil och en manuell bil. En automatisk bil växlar automatiskt din bil medan med en manuell måsta man göra det själv. Samma är det med volt och watts, med volt ett batteri som bara använder sig av volt så måste man reglera detta till en rätta volten som man vill ha. Medans om man använder sig av watt så reglerar man watten till där man känner att man vill ha den men då reglerar samtidigt volten sig till din nivån som ger "output". Så om jag då tillexempel har en atomizer på 0.3 ohms (sub ohm), så kommer man kunna reglera watten till dit man vill ha dom. Och då kommer volten automatiskt ändra sig med så om jag har min atomizer på 0.3Ω och watten på 77watt så kommer volten ställa sig på ungefär 4.9 volt och det är då den kraften som genereras från sitt mod. Så för att förenkla lite grann så kan man säga att watt är hur mycket kraft elcigaretten producerar medans volten är hur mycket kraft som går igenom modet. 

Som jag skrev innan så krävs det lägre ohms för att man ska kunna använda sig av högra watts, en RDA (Rebuildable Dripping Atomizer) är en sub ohmares favorit. På en sån använder man sig av Khantal tråd som man gör till en spola som man sedan sätter i bomull och drippar på sin favorit vätska. På en RDA kan man bygga hur låga ohms som helst då destu tjockare tråd man använder sig av och destu mindra varv man gör destu lägre ohms krävs och då kan man använda sig av mer watts. Tillexempel om man använder 22 gauge ( .77mm) och gör 6 varv med en dubbel coil så kommer ohmsen ligga på ungefär 0.2ohms. Detta låter säkert hur kompliserat som helst men för att demonstrera hur man bygger sin egna coil ska jag länka en video HÄR. Denna video är på Engelska men det kommer komma upp en på Svenska.