Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

PG vs VG - Vilket PG/VG-förhållande är rätt för dig?

PG vs VG - Vilket PG/VG-förhållande är rätt för dig?

PG vs VG - Vilket PG/VG-förhållande är rätt för dig?

Här är en genomgång av grunderna i PG (Propylenglykol) och VG (vegetabiliskt glycerin) och några tips för att hitta ditt idealförhållande till din E-vätska.

 

Vad är Propylenglykol (PG)?

PG - Propylenglykol

Propylenglykol är en färglös, nästan luktfri alkohol. Det tekniska och kemiska namn är propan-1,2-diol. Detta berättar att den har en ryggrad med tre kolatomer, med två syre-väte (OH) alkoholgrupper fästade vid första och andra. Det är allmänt känt som säkert och är giftfritt. Som ett resultat används den i ett brett utbud av olika konsumentprodukter.

Det har många användbara egenskaper, inklusive att vara ett fuktighetsmedel (vilket betyder att det hjälper till att hålla fukten), ett konserveringsmedel och ett lösningsmedel. På grund av detta används det i kosmetika, läkemedel, människo- och djurmat och många andra produkter. Det är också lätt att förånga, vilket har lett till dess användning i astmainhalatorer och till e-vätska.

 

Vad används PG till?

Propylenglykol finns i olika vanliga hushållsartiklar. Bland annat ingår PG i följande produkter:

 • Nikotininhalatorer
 • Tandkräm och andra munhygienprodukter
 • Medicinska produkter som används oralt, injiceras eller som aktuella formuleringar
 • Djur mat
 • Skönhetsprodukter, inklusive smink, schampo och våtservetter

 

Vad är vegetabiliskt glycerin (VG)?

VG - Vegetabiliskt Glycering

Liksom PG är vegetabilisk glycerin (VG) en alkohol. Det är färglöst, luktfritt och sött i smaken, och tjockare i sin konsistens än PG. VG har också tre "OH" alkoholgrupper i stället för två, och det kemiska namnet är Propan-1,2,3-triol. Du kommer ofta att se den som glycerol. Precis som PG är VG giftfri och är allmänt erkänd som säker att förtära.

Det har också ett brett utbud av användningsområden. Detta beror på dess sötma, det faktum att det är ett konserveringsmedel och dess förmåga att hjälpa till att behålla fukt.

Det används i läkemedel (som hostsirap, salvor och krämer), kosmetika, saker som handkräm och tandkräm, som fukthållare i bakade livsmedel och som lösningsmedel för saker som smakämnen och färgämnen.

 

Vad används VG till?

Återigen kan det hittas i många medicinska, livsmedels- och kroppsvårdsprodukter:

 • Sötningsmedel som sockersättning
 • Skönhetsprodukter, till exempel smink, mousse, bubbelbad, aftershave och deodorant
 • Djurmat
 • Tvål och handkräm
 • Mat och bakverk, för att öka fuktigheten
 • För att ge tjock gel för vissa medicinska krämer, kapselpiller och geléer
 • Tandkräm och andra tandvårdsprodukter

 

5 huvudskillnader mellan PG och VG för Vapers

Baserat på deras kemi och tillämpningar finns det många likheter mellan PG och VG. Men det finns också flera viktiga skillnader. Dessa blir viktiga när du funderar på hur mycket du vill ha av respektive i din e-juice.


Här är fem viktiga punkter att tänka på när du gör ditt val.

PG ger ett starkt halsslag

1 – PG ger ett starkt halsslag

En av de viktigaste sakerna att tänka på är att PG ger ett starkare, mer cigarettliknande "halsslag". Det här kanske inte låter trevligt, men det är faktiskt en bra sak för många rökare som precis bytt till E-cigaretter. Det gör känslan av att vapea mer som en känsla av rökning, vilket kan underlätta övergången för nya användare.
Men det är inte bra för alla. VG-baserad e-vätska har en mycket mjukare känsla för halsen, så någon som finner PG för irriterande bör välja juice med högre VG-innehåll. Många långsiktiga vapers flyttar mot högre VG-innehåll eftersom en rökning-liknande hals träff blir en mindre viktig del i deras rökande.

VG förbättrar ångproduktion

2 – VG förbättrar ångproduktion

Medan VG kanske saknar samma “halsslag” som PG är den största fördelen att den ger tjockare ånga. Detta är anledningen till att "cloud chasers" - som vill maximera ångproduktionen - väljer högre VG e-vätskor.
För nyare vapers är det inte lika viktigt med högt VG-innehåll och stor ångproduktion, men du måste fortfarande balansera. Med liten eller ingen VG kommer ångproduktionen att vara svag och e-vätskan kommer inte göra lika bra jobb för att replikera den sensoriska upplevelsen av rökning.
Detta är en av anledningarna till att många nybörjarvänliga e-juicer använder omkring 40 till 60% VG i sina blandningar. Med denna blandning så är ångproduktionen stor, men man producerar inte onödigt tjocka moln. Det hjälper dig också att undvika några av nackdelarna med high-VG e-juice medan du fortfarande njuter av fördelarna.

PG funkar mer effektivt än VG

3 – PG funkar mer effektivt än VG

En av de största nackdelarna med e-juicer med högt VG-innehåll handlar om hur bra det suger in i vekarna. Eftersom VG är mycket mer trögflytande än PG, tar det mycket längre tid för vätskan att komma in i veken och nå din spole. Detta kan orsaka problem när du vapear.
Varje gång du tar en puff, tömmer du e-vätskan i veken och den ersätts av vätskan i tanken. När du tar nästa bloss, om din veke inte har blivit utbytt, får du en "torr puff" som smakar väldigt otäckt. Eftersom PG är mycket tunnare och suger in i veken snabbare, löser du med mindre sannolikhet detta problem med högre PG-blandning. Men för högre VG-blandningar tar det längre tid för vätskan att återfukta veken och torra bloss är mer troliga.
I många moderna sub-ohm-tankar spelar detta ingen roll. Dessa enheter har effektivare vekar, så du kommer inte att stöta på samma problem. Men om du använder en grundläggande clearomizer (till exempel, Aspire BVC eller Nautilus), kan VG-juicer leda till sämre prestanda.

PG ger mer smak

4 – PG ger mer smak

PG är i allmänhet bättre på att bära smaker än VG. Skillnaden är subtil, men det är fortfarande en viktig faktor i sammanhanget. En del av anledningen till detta är att VG är lite söt medans PG är nästan smaklös. Om du försöker med samma smak med olika VG/PG-förhållanden märker du en skillnad. Men det måste understrykas att effekten är ganska liten och svår att märka utan en direkt jämförelse.
Du kan också kompensera genom att justera dina inställningar för att öka smaken om du har en variabel wattmod. Men om du vill maximera smak är PG-baserade e-vätskor fortfarande bättre.Vissa människor är känsliga för PG

5 – Vissa människor är känsliga för PG

Slutligen är vissa människor känsliga eller till och med allergiska mot PG.
Några vapers känner att PG är irriterande mot halsen. Denna typ av reaktion är dock ganska sällsynt. Men det är fortfarande något att tänka på om du först börjar vapa eller om du känner att vaping är irriterande mot din hals. Det kan vara att du behöver VG-baserade e-juicer för att börja njuta av din E-cigarett till fullo.
Om du väljer en högre VG-mix och kopplar den med en kapabel förstärkare (som Aspire Cleito eller Anyvape Fury), kommer du förmodligen tycka att vaping är mycket roligare. Om du behöver gå för en maximal VG-blandning behöver du definitivt en högkvalitativ, avancerad tank eller clearomizer. För det mesta blandas höga VG-blandningar med lite vatten för att hjälpa till med wicking, men de kommer fortfarande att orsaka ett problem med en grundläggande clearomizer.
Det är dock värt att betona att hosta är normal när du börjar vapa. Så om du hostar först betyder det inte alltid att du är känslig mot PG. De flesta vapers rapporterar att problemet löser sig med tiden.

En kort introduktion till PG / VG-förhållanden

PG- och VG-innehållet i e-juicer uttrycks som ett PG/VG-förhållande. Detta har formatet "Procent PG / Procent VG." Så en 50/50 e-juice har lika stora mängder PG och VG, och en 70/30 har 70% PG och 30% VG. 
En 70% VG-blandning kan visas som 30/70, men ibland (i synnerhet med högre VG-juice) är ordern omvänd så att den kan visas som 70/30 VG / PG. Normalt anges de två ingrediensernas ordning för tydlighet. Se vårt 70% VG-sortiment här: https://www.elekcig.se/e-juice/70-vg

 

 

 

 

Gör ditt val: Vilket PG/VG-förhållande är rätt för dig?

Så nu vet du lite mer om fördelar och begränsningar för PG och VG-baserade e-juicer, frågan är: vilket förhållande är rätt för dig?
Det beslut du måste göra kommer ner till personliga preferenser. Vill du ha stora moln? Tror du att du behöver en cigarettliknande halsslag? Behöver du hålla VG-innehållet ganska lågt så att din clearomizer suger upp det effektivt? Om du kan svara på dessa frågor, har du en bra uppfattning om vilken ingrediens du bör prioritera.
Standarden för PG/VG-förhållande blir emellertid snabbt 50/50. Som du förväntar dig, erbjuder detta en bra balans mellan fördelarna med varje ingrediens. De flesta vapers vill inte avvika för långt från detta förhållande, med allt från 70/30 till 30/70 ligger i det normala intervallet.
Det bästa rådet är att prova något i standardutbudet och se vad du tycker, och då kan du basera ditt nästa beslut på din upplevelse. Till exempel kan du hitta vekningsproblemet med e-vätskan du köpte. Om detta händer kan du byta till en högre PG-blandning som är bättre anpassad till din utrustning.
Den enda gången som rekommenderas att avvika för långt från det vanliga området är om du har en specifik anledning. En PG-känslighet är ett bra exempel, men du kanske också letar efter ett starkare halsslag (alltså högre PG E-vätska) eller bättre ångproduktion (alltså högre VG E-vätska).

 

Ge det lite tid; Du hittar din VG/PG-Ratio!

Det här kanske låter lite komplicerat, men oroa dig inte för mycket. Den enda som inte gör att det är mer än en personlig preferens är om PG inte håller med dig eller om du behöver en halssbloss för att ersätta cigaretter. De flesta vapers är nöjda med vad som helst i det vanliga sortimentet. Vi kan ha preferenser, men vi är knappast strikta. Undersök bara alternativen och försök lite. Du hittar något som uppfyller dig på nolltid.

#E-Vätskor
Posted in: E-Vätskor
2017-10-29