Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Så borde du hantera din E-juice

Så borde du hantera din E-juice

Så borde du hantera din E-juice

Det kan vara lite svårt att se precis vad E-juice nu egentligen innehåller. Det är nämligen inte bara vätska pressat från färska äpplen och andra frukter. E-juicen innehåller också nikotin. Nikotin i sig är ett gift och måsta därför också behandlas som ett gift.

En av de viktigaste delarna av ens E-upplevelse är själva E-juicen. Därför borde man också hantera och förvara ens vätska på ett hållbart sätt. Vi har det att göra med ett stoff som är ganska giftigt i koncentrerat form. Tänker man inte tillräckligt på det kan det ha allvarliga konsekvenser.
Precis det är anledningen till denna artikel som kommer förklara hur du borde förvara din E-juice, hur länge den håller sig och mycket mer.
Hur man skulle hantera sin E-juice

Även om E-juicen är rätt koncentrerat så är den egentligen inte speciellt farlig. Det är dock en ingrediens i vätskan som kräver lite mer uppmärksamhet, nämligen nikotin. Det finns dock också några andra ingredienser som vi vill titta lite närmare på.

Innehåll i en E-vätska
Det varierar naturligtvis från E-juice till E-juice men dessa ingredienser ingår i vanligtvis i de flesta E-juicer från olika märken.

Nikotin
Nikotin ingår i nästan alla E-vätskor på marknaden. Mängden kan gå helt upp till 36 mg nikotin per ml. Det finns dock också E-juicer med betydligt mindre nikotin och de flesta produkter går också att köpa utan nikotin. 

Arom
Livsmedelaromer används i en lång rad livsmedel. Det samma gäller också för E-vätskor. Här använder man livsmedelaromer för att tillsätta smaken till vätskan.

Demineraliserat vatten
Helt vanligt vatten från vattenkranen från vilket man har tagit bort mineraler och salt. Det färdiga resultatet är ett helt rent vatten.

Propylenglykol (PG)
Ett organiskt tillsättningsstoff med massor av användningsmöjligheter. PG används också i allmänna livsmedel och en lång rad övriga produkter.

Vegetabilisk glycerin (VG)
Detta är också ett organiskt tillsättningsstoff som man känner ifrån många livsmedel och en lång rad andra olika produkter.


Gift symbolNikotin

Av de nämnda ingredienserna är det faktiskt bara nikotin som man måste ta på allvar som ingrediens.  I motsats till de andra produkterna är nikotin nämligen giftigt och måste därför hanteras med omsorg.
Nikotin använde man ursprungligen som bekämpningsmedel mot insekter men nuförtiden känner man det bättra som ingrediens i exempelvis cigaretter.
Nikotin utvinner man från tobaksplantor och den färdiga produkten som ingår i cigaretter och E-juicer har en beroendeframkallande effekt. Mer om nikotin i E-cigaretter kan du läsa här.

Nikotins effekt på barn och djur
Barn och bebis får inte komma i kontakt med nikotin eftersom att det kan leda till nikotinförgiftning. Detta händer till exempel när barn har tuggat på en cigarett eller ett nikotintuggummi. Det samma gäller för djur. Husdjur som hundar och katter kan blir utsatt på samma sätt. 
Skulle en hund eller en katt förtära E-juice som står på ett bord i vardagsrummet eller liknande kan det ha fatala konsekvenser. Därför borde man alltid förvara sin E-juice säkert och oåtkomligt, annars kan man utsätta de yngsta och de fyrbenta familjemedlemmarna för fara. Ett bra tips är därför att man alltid har sin E-juice i ett låst skåp och utanför räckhåll av barn och djur. I värsta fall kan det nämligen ha en dödlig utgång.

Nyckel i dörrFörvara din E-juice oåtkomligt
E-vätska innehåller nikotin vilket är som nämnt innan är giftigt. Du borde alltså alltid förvara E-juicen oåtkomligt. Du hade inte ens tänkt på att förvara starksprit på ett ställe där dina barn kan nå den. Det samma måste gälla får E-vätskor, de är nämligen ännu starkare och farligare än alkohol. 
Faran är lätt att överse. E-vätskan ser inte ut som mycket när den står på bordet i sin flaska. Det är dock mycket viktigt att man inte glömmer bort att nikotin är giftigt.

Var speciellt uppmärksam vad gäller förvaringen om du har barn eller husdjur 
Som nämnt tidigare borde E-vätskan alltid vara långt utanför ett barns och ett djurs räckhåll. Om du har ett medicinskåp som du kan låsa eller ett annat rum i lägenheten som du kan låsa så kan dessa vara bra platser för E-juicen. 
Skulle du dock förvara din E-juice i ett rum som är tillgängligt för andra borde du försäkra dig att vätskeflaskorna har barnsäkra lock och se till att du placera de bäst möjligt till exempel uppe på översta hyllan i skåpet eller bakom en rad andra produkter.

Ställ din E-juice tillbaka efter att du har använt den
Du är antagligen inte den enda som tar sin tid i sitt hem. Det kan verka ganska ofarligt att låta en E-juice flaska står på bordet i vardagsrummet en stund men man kan aldrig förutse vad andra personer gör. Det är ditt eget ansvar att förvara vätskan oåtkomligt vad angår ditt hem. Det hade varit hemskt om fel hantering av din E-juice leder till att ett av dina gästers barn eller djur kommer i kontakt med den och blir sjuk eller även värre. En stor del av skulden hade hamnat på dig och det kan vara svårt att hantera. 
Därtill kommer att du också borde förvara din E-cigarett säkert ifall den innehåller E-juice. Djur eller barn kan enkelt förstöra eller ta isär en E-cigarett.

Skydda dina händer och tvätta dem
Efter en viss tid kan man uppleva att vätskebehållaren läcker, man kan också lätt tappa E-juice eller hälla vid sidan av behållaren eller liknande. I sådana fall kan man få lite vätska på huden och det är därför en bra idé att ha latexhandskar på när man hanterar E-juice. Skulle du ändå ha fått E-vätska på huden finns det bara en sak att göra: skynda dig till badrummet och tvätta händerna grundligt. Nikotin kan absorberas genom huden vilket faktiskt sker ganska snabbt. Man skulle alltså alltid tvätta utsatta ställen på huden så fort som möjligt.

 


Hållbarhetsdatum på flaskaHur länge håller min E-juice?

Nu ska vi titta lite på hållbarheten av E-juice. Oavsett om man har det att göra med mjölk, färg eller E-vätska de kommer överskrida deras hållbarhetsdatum någon gång. 
E-juicen innehåller livsmedelsprodukter och därför har den också ett ”minst hållbar till”-datum som du känner det från andra livsmedel i butiken.
Fröst och främst är den bästa regeln att E-juice borde behandlas som ett livsmedel. Vätskan är till exempel känslig för hetta och hållbarheten kan variera mycket beroende på temperatur, förvaringsställe och liknande. Därtill kommer att man inte borde utsatta E-juice för direkt solljus, alltså till exempel i fönstret. Detta kan nämligen leda till missfärgning och skada vätskan. Slutsatsen är att du skulle förvara din E-juice på ett mörkt, torrt och kyligt ställe, till exempel i ett låst skåp.

De flesta märken och försäljare anger oftast att vätskan håller sig i upp till två år. Det är antagligen riktigt att vätskan inte kommer vara skadlig efter två år men kvaliteten minskar mycket över tiden. Du kommer uppleva den bästa smaken väl innan de två åren har gått. 
Vi rekommenderar att du brukar din E-juice inom 6 månader för att få den bästa upplevelsen. Det är dock möjligt att förlänga denna tid. Hållbarheten ökar till omkring 8 månader om du förvarar E-juicen i kylskåpet och till upp till två år om du har den i frysen. 

Därtill kommer att du alltid borde skruva locket fast på flaskan efter användning annars riskerar du att E-juice minskar i smak, ångproduktion och att du får en mindre ”throat hit”. Man kan bäst jämföra det med en flaska läsk som har stått utan lock i en längre tid. Nikotinet i vätskan kommer oxidera snabbare (tar in luft) när locket inte är på. Av samma anledning skulle man hålla nikotin bort från direkt solljus, värme och syra.

Har min E-juice blivit för gammal?
Har du inte använt din E-juice i en längre tid är det möjligt att den ändra sina egenskaper. Du kan därför uppleva att ingredienserna börjar skilja sig från varandra, vilket man ser direkt. Detta är dock oftast ganska ofarligt och du får bara skaka på flaskan ordentligt så att ingredienserna i E-vätskan förbinder sig igen. Skulle de inte göra det även efter att du har skakat ordentligt så betyder det antagligen att vätskan har blivit för gammal. I så fall borde du inte använda den längre. Om du inte är helt säker kan du också smaka vätskan i E-cigaretten. Om den inte smakar som den ska måste den självklart ut.


KaffesumpAtt bli av med E-juice

Har du köpt fel smak och tycker inte om den? Har din E-juice blivit för gammal? Eller har du någon helt annan anledning för att du måste bli av med din E-juice? Det händer ibland att det blir nödvändigt att man måste kasta en E-juice och det borde man såklart göra på rätt sätt. 
Varken för miljön eller för grundvattnet är det bra att hälla E-juice ut i vasken, mest på grund av nikotinet i vätskan.
Ett litet tips är att du blandar vätskan med en produkt som suger upp vätska – exempelvis kaffesump eller kattsand. När vätskan har sugits upp kan du kasta sumpen eller sanden i soptunnan. Se dock till att du informerar familjemedlemmar eller gäster så att ingen kommer i kontakt med E-juicen. 
Det kan verka vara en lång och mödosam process att bli av med E-juice men till sist måste man göra det förnuftigt eftersom att det är skadligt och ohållbart att hälla E-juice ut i vasken.


Hundvalp Ivy

I denna artikel har vi lagt mycket fokus på förvaring av E-vätska. Vi har berättat att man inte borde förvara sin E-juice på ställen till vilka barn och husdjur har tillgång. E-juice i sig är en riktig bra produkt och ger fantastiska upplevelser till många människor men man måste alltid tänka på att vi har det att göra med en vätska som innehåller ett giftigt stoff i form av nikotin. 
Lyckligtvis händer det inte speciellt ofta att det händer svåra olyckor med E-vätska men det finns några exempel på fall där oförsiktig hantering av E-vätska har haft dödliga konsekvenser. 

Ett av dessa exempel hittar vi på andra sidan av Nordsjön i England. Här har vi det att göra med hundvalpen Ivy som dog tillbaka i 2014. 
Ägaren av Ivy var en ivrig brukare av E-cigaretter och därför också av E-juice. E-juicen som ägaren köpte var märkt med farosymbolen för gift vilket indikerar att vätskan kan vara giftig och att förtäring av den kan ha fatala konsekvenser. 
Vätskan stod ändå inte på ett säkert ställe och det hände tyvärr att hundvalpen kom åt den och intog en del vätska. En kort tid efter dog hunden. 
Det är viktigt att göra uppmärksam på att detta inte är en kritik av E-juice. Det är däremot en kritik av oförsiktig hantering och förvaring av E-juice. 
Det är precis därför denna artikel är så viktig. E-juice måsta förvaras oåtkomligt, tänk på det! Denna gång kostade det ett hundliv men E-juice kan också leda till alvarliga sjukdomar och i värsta fall till döden i människor. 
Man borde inte vara rädd av att använda E-juice. Tusentals människor gör det varje dag. Man måste bara tänka efter, använder sitt förnuft och förvara E-juicen säkert. På så sätt kommer det hela inte leda till något som helst problem.

#E-Vätskor 2018-01-02