Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

10 tips inför jakten på den perfekta smaken

10 tips inför jakten på den perfekta smaken

10 tips inför jakten på den perfekta smaken

Är du inte heller på jakt efter de största ångmolnen? Är du inte en av de vejparna där just ångan är det allra viktigaste? Du får förstå oss rätt – det är ingenting fel på molnjakten men det finns vejpare som man inte kommer träffa på en molntävling. För många är det nämligen viktigast att deras E-cigarett producerar en bra, robust och nyanserad smak. Stora ångmoln är inte lika viktiga.

Problemet med det kan vara att de så kallade Cloud Chasers ligger mer i tiden. Det finns massvis med tips och råd där ute om du vill producera så mycket ånga som möjligt. Inte lika lätt är det däremot att hitta en guide som förklarar hur man får mest smak utav sin E-cigarett. Så hur går det till? Hur får man mycket smak? Vad är de bästa tipsen för Flavour Chasers?

 

1. Inställning av watt och temperatur

Den enklaste vägen till att förbättra smaken du får utav din E-juice är att anpassa dina inställningar. Olika nyanser i E-juicen visar sig ofta vid olika inställningar. Detta beror på att vissa smakämnen förångas vid olika temperaturer och dina inställningar (i kombination med motståndet på din coil) bestämmer hur varm din spole blir. För smakälskare är detta den största fördelen med enheter som har variabel watt/volt.

Det är bäst om du börjar vid en låg inställning och sedan arbetar dig fram till en högre tills du har hittat den perfekta punkten. Varje E-juice har en annan perfekt punkt så det gäller att experimentera på nytt med varje smakvariant. En E-juice smakar kanske bäst vid 20 watt, med en annan smak får du kanske gå upp till 35 watt tills den verkligen lyser.

Om vi går ett steg vidare så är det egentligen temperaturen i coilen som har mest inflytande. Enheter med temperaturkontroll limiterar den maximala temperaturen i din coil vilket gör dem perfekta till smakjägare. Processen är den samma: Börja lågt och arbetar dig fram – resultatet däremot kommer vara en mycket jämnare smakupplevelse.

 

Luftflöde - moln som sprutar luft2. Inställning av luftflödet 

För molnjägare är ett stort, öppet luftflöde en viktig faktor. När mycket luft strömmar igenom coilen så blir ångan mindre tät men det kommer mycket av den och det produceras riktigt stora moln. Nackdelen är att detta reducerar smaken.

För smakjägare är det bättre att reducera luftingången. Ett mindre luftintag producerar en varmare, tätare ånga som tar med sig mycket mer smak. Inställningen av luftflödet (airflow control) gör detta väldigt lätt att påverka. 

Du måste dock hitta rätt balans. Om ditt luftintag är för litet så produceras det lite ånga och ångan kan vara för varm. Lika som vid inställningen av watteffekten så borde du börja med ett ganska så stängt luftintag och sedan öppnar det gradvist tills du hittar den perfekta balansen för din smak.

Man måste även tänka på lite mer när det kommer till luftflödet. Om du har en coil som är ganska bred så kan reduceringen av luftflödet leda till en hårdare throat hit (riv i halsen). Det samma gäller för RBA atomizers (till att bygga själv) som har en stor kammare. Ett bra tips är att skaffa coils med en mindre diameter, om möjligt, för att stötta det reducerade luftflödet.

 

3. Val av atomizer

Typen av atomizern du väljer spelar en stor roll när det gäller mängden av smak du kan få av din E-cigarett. Personliga preferenser är så klart viktiga men det finns också några allmänna regler för att få den bästa smaken.

Enkla atomizers med en coil som sitter högt upp i tanken blir allt mer impopulära. Coilen ligger över tankens mittdel och får lita på att vätskan absorberas av veken emot gravationen - uppåt. Resultatet kan vara ett ineffektivt vätskeflöde och det betyder också mindre smak.

Eleaf Melo 3 -Atomizer Bottom-coil atomizers såsom Aspire’s CE5-S har gjort framsteg här. Gravitationen jobbar för dig då coilen sitter under tankens mittdel och veken behöver inte suger vätskan uppåt.

Nästa steg vad gäller allmän prestanda är sub ohm tanken. Sub ohm tankar stödjer coils med ett motstånd på under en ohm. Exemplen är Aspire Atlantis Evo eller Eleaf Melo 3. Dessa tankar har en signifikant högre ångproduktion jämfört med bottom-coil atomizers och ofta är också smaken bättre.

Den viktigaste faktorn är diametern på coilen. Trenden går till en större diameter vilket leder till större luftflöde genom coilen och resultatet kan bli mindre smak. I de flesta fallen är det alltså bättre att välja en sub ohm tank som har coils med ganska små diameter (om det är möjligt). Om dessa coils (och tankarna som stödjer dem) säger man oftast att de kan användas till mouth to lung inhalering (mun till lunga). 

Sådana sub ohm tankar är dock inte alltid lätt att hitta och om du är efter bättre smakproduktion så kan det ändå vara en bra idé att använda en tank med mindre coils såsom Aspire Nautilus istället även om det inte är en sub ohm tank. 

För många smakälskande vejpare bjuder dock att bygga själv på den ultimativa smakupplevelsen. Här får man själv använda händerna men om du känner dig bekväm med att bygga egna spolar så kan det vara värt att överväga. Att bygga själv ger dig mycket större möjligheter till individualisering av din ångupplevelse än andra enheter gör.

Om det ska bli riktigt tekniskt så finns det massvis med olika specifika spolar som du kan testa. Möjligheterna tar aldrig slut och det kan kännas lite mycket men en riktig smakälskare borde kanske gå på upptäckt.

 

4. Val av veke- och coilmaterial

Materialet du använder till din veke kan ha ett stort inflytande på den resulterande smaken. Silikatvekar var standard för E-cigaretter i början men dessa dämpar smaken av E-juicer. Detta är en av anledningarna till varför bomull har tagit över som standard vekematerial för många modeller och vejpare.

Bollar av ekologiskt bomull har varit den mest använda optionen i en lång tid men idag finns det många flera möjligheter vad gäller bomullsvekar. Oftast rekommenderar man japansk ekologisk bomull. Denna bomull kan du köpa i lilla, fyrkantiga blad och den används som standard i många färdiga coils. Japansk bomull ger dig en väldigt ren smak från din E-juice och den har dessutom goda absoberingsegenskaper.

Koh-Gen-Do BomullDen japanska bomullen är dock inte allas favorit. Andra möjligheter som många använder är till exempel cellulosavadd (cellucotton) eller ”Cotton Bacon”. Utöver det så har också keramiska vekar gjort en comeback. Dessa är inte bara värmeresistenta (och håller därför oftast längre), de producerar också fantastisk smak som många tycker är den bästa som finns. (Observera att några är oroliga över hälsoeffekten av keramiska coils.)

Testa gärna de olika möjligheterna men generellt så kan man säga att all bomull av hög kvalité eller en modern keramisk veke kommer ge dig överlägsna smakresultat.

Bredvid vekematerialet så är också tråden som används i coilen en viktig del av processen. Lyckligtvis så är det fortfarande kanthal som används mest av smakskräsna vejpare och det frambringar en ren, naturlig E-juice smak. 

Den största förändringen under de senaste åren har varit lanseringen av temperaturkontroll. Med detta kom nya coils på marknaden i vilka det används trådar som nickel, titan eller rostfritt stål. Nickel ger generellt samma smakkvalité som kanthal medan titan och rostfritt stål kan bifoga en lätt metallisk komponent till smaken.

Skillnaden mellan dessa material kommer inte vara extrem men om du märker att din E-juice inte lyser lika mycket när du byter till temperaturkontroll så kan trådmaterialet vara problemet.

 

5. E-juice med mer PG

De flesta vejparna utvecklar någon slags preferens vad gäller VG/PG fördelningen i deras E-juice över tiden. Molnjägare föredrar oftast högt VG-innehåll då detta producerar tjockare ånga och större moln. Om du vill maximera smaken så är dock VG inte riktigt rätt för dig. 

Det finns några problem med VG. VG är nästan smakfri men har ändå en gnutta sötma och dessutom så är det inte lika effektiv som smakgrund. Det är därför att koncentrerade aromer blir framställda med PG och inte VG.

Valet av en E-juice med högre PG-innehåll kommer alltså generellt ge bättre smak. Nackdelen är att PG producerar en starkare throat hit och att en väldigt högt PG-innehåll därför kan kännas lite för tung på halsen.

En 50/50 fördelning är perfekt för många vejpare. Med denna fördelning får du en bra smak med excellent ångutveckling och en lagom throat hit. Om du vill ha ännu bättre smak så kan du gå upp till 60% eller 70% PG.

 

 

6. Luftflöde under coilen kan hjälpa smaken 

Lika som styrkan av luftflödet så är också positionen på lufthålen viktig. Luftintaget finns på sidan av coilen i de flesta tankarna och även om detta kan fungera bra så finns det ett bättre koncept.

När luftintaget finns under coilen så förbättrar den direkta vägen till munstycket smaken. En del sub ohm tankar använder detta som standard och det är en av anledningarna till varför de kan producera en så pass bra smak.

Positionen på lufthålen är speciellt viktigt för smakjägare som letar efter en dripper. Använd gärna en option med luftintag från bottnen istället för sidorna.

 

7. Val av munstycke

Du tror kanske inte att drip tippen du använder ha någon som helst inflytande på smaken men det gör den faktiskt. Moderna, trendiga tankar kommer oftast med en drip tip som är så bred som möjligt. Dessa leder till en luftig känsla och är bra för kylig ånga och stora moln. 

Lika som vid inställningen av luftflödet så är öppenheten inte heller här ideal för smakproduktionen. Om du har skaffat en atomizer med en väldigt bred drip tip så kan det hjälpa smaken om du byter till en mindre.

Inte alla är eniga i denna punkt men generellt så förbättrar smalare drip tips smaken. Självklart har det inte lika mycket effekt som luftflödet men det gör ändå en liten skillnad.


 Drip Tips med olia färger

 

8. Renhet av vekar, spolar och tankar

Antagligen hade du inte ätit en curry och sedan använt den samma, smutsiga tallriken till din efterrätt. Om smaken är viktigt för dig så borde du också använda denna princip på dina coils.

Ett simpelt faktum är att nya coils och rena vekar ger bättre smak. Problemet med jämförelsen med tallriken är att det går lite för långt att använda en ny coil eller att rensa veken varje gång du byter smak. Grundtanken gäller dock ändå: E-juice smakar bättre när veke, coil och tank är rena.

Du behöver inte spola eller byta din coil innan varje smakbyte men efter en eller två dagar av användning så kommer smaken börjar drabbas. I vissa fall så kan rensning av färdiga coils faktiskt hjälpa till att ge dem en längre livstid och till att förbättra smaken. 

I vår nybörjarguide till clearomizern hittar du en lite utförligare beskrivning av hur man rensa en tank men principen är ganska enkel. Ta isär din tank så mycket det går, rensa delarna och ge dem mycket tid att torka. Coilen måste torka tills veken är helt torr (ca. 24 timmar). Det är då en bra idé att ha en annan coil till hands under tiden den första torkar.

Om du bygger själv så kan du enkelt byta din veke. Här ger det mycket mer mening att byta veke varje gång du byter smak. Ta bort den gamla veken, värma upp din coil (utan veke) för att torka, låt den kyla ner och sätt in en ny veke.

 

Vaper's Tongue9. Kampen mot Vaper’s Tongue 

Dina inställningar och ditt material är bara en del av smakupplevelsen. Den andra delen är du faktiskt själv och det största problemet är att du kan drabbas av Vaper’s Tongue. Orsaken till detta tillstånd kan variera men det är lättast att förstå som en slags smakutmattning. Smaken av din E-juice förlorar sin kick efter långfristig användning och det kan även vara svårt att smaka andra E-juicer men en likadan smak.

Det går oftast över och det finns många lösningar till detta problem men den lättaste är att byta till en helt annan smak. Du kan naturligtvis också testa några andra metoder först för att nollställa dina smaklökar: Drick mycket vatten, lukta kaffebönor eller bit i en citron.

 

10. Ta hand om din E-juice 

Sist men inte minst så vill vi hänvisa dig till att din E-juice själv faktiskt kan vara problemet. Det är viktigt att förvara E-juice på rätt sätt eftersom att kvalitén av vissa smakämnen kan minskar vid dålig hantering. Utsätt din E-juice inte för värme eller mycket ljus och minimera kontakten med luft för att hålla din E-juice i bra skick.

Några E-juicer kan också bli bättre från att man låta de ”steepa” eller ”mogna”. Detta kan du jämföra med vin som åldras och förbättrar sin smak under tiden. När du låter din E-juice steepa, så framhävs det ibland vissa smaknoter först då på riktigt. Det finns många olika steeping metoder men de flesta har två saker gemensam. Först så förvaras E-juice på en kylig och mörk plats och den skakas då och då. Och sedan så ska man låta vätskan ”andas” några gånger (för en kort tid) genom att låta den stå öppen.

Inte alla E-juicer måste steepa och resultatet är inte heller alltid det man förväntar sig. Om du dock letar efter den bäst möjliga smaken så kan det ändå vara värt ett försök.

 

 

Att förbättra smaken är lätt men perfektion är svårt att uppnå

Dessa tips ska hjälpa dig att njuta lite mer av smaken av dina E-juicer men så klart ligger det mycket mer bakom jakten efter den perfekta smaken. Man stöttar på en massa olika taktiker, hetta debatter över egenskaperna av olika coils och såklart också på många, många personliga preferenser. 

Kort sagt så ska detta blogginlägg hjälpa dig hitta rätt väg men resten av resan genom smakdjungeln måste du gå själv. Följ dina smaklökar och tappa inte huvudet i molnen! 

#E-Vätskor
Posted in: E-Vätskor
2018-03-18