Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Allt du behöver veta om temperaturkontroll

Allt du behöver veta om temperaturkontroll

Allt du behöver veta om temperaturkontroll

Elektroniska cigaretter och deras teknologi har utvecklats extremt snabbt under de sista åren och det ser inte ut som att denna utveckling kommer att slå av på takten i den närmaste framtiden.

De första E-cigaretterna var antigen mekaniska eller så levererade de en konstant, reglerad spänning till atomizern. Självklart var detta inte nog för kräsna användare och därför utvecklades flera och flera modifikationer som tillät vejpare att justera på spänningen själv efter behov.

E-cigaretterna tog sedan ett steg vidare i utvecklingen av teknologin och man gjorde också wattoutput till en variabel. Mods med variabel watt gör egentligen samma sak som dem med variabel voltspänning men på ett mer praktiskt sätt. Mods kunde nu känna av motståndet på coilen och ställa in spänningen automatiskt även efter byte av coil, så att du kunde bibehålla den önskade strömstyrkan.

Och det nyaste på listan? Det är såklart temperaturkontrollen. Temperaturkontroll har snabbt blivit en rejäl must-have när det gäller moderna E-cigg mods. Den första temperaturkontrollchip, Evolv DNA40 lanserades först förra året men det finns ändå redan ett stort antal av konkurrensprodukter på marknaden.

Konceptet bakom temperaturkontrollen är egentligen rätt så simpelt. Du väljer inte längre watt eller volt som din E-cigarett ska leverera utan du väljer temperaturen vilken din atomizer ska arbeta med. När du använder aktiveringsknappen så övervakar modden temperaturen och ställer automatiskt in strömstyrkan så att coilen når den önskade temperaturen så snabbt som möjligt och sedan stannar kvar på den.

Utvecklingen av en temperaturkontroll för E-cigaretter var ett logiskt steg framåt. Temperaturen i coilen har ett stort inflytande på hur du upplever smaken av din ånga. Blir temperaturen för högt så upplever du en bränd smak, är temperaturen däremot för låg så förångas inte E-juicen på rätt sätt. Samtidigt har moddens möjlighet att hålla temperaturen konstant ett inflytande på hur mycket ånga som produceras.

Skulle din fantastiska veke leverera mer E-juice än vad din coil kan hantera så kan temperaturen sjunka. Kan coilen däremot inte hänga med så stiger temperaturen så snabbt att du får en dry hit – och det vill verkligen ingen ha. Det är alltså helt uppenbart att det är fördelaktigt att ställa in temperaturen och att kunna hålla den konstant. Detta gör det mycket lättare att producera precis så mycket ånga som du vill ha – vid varje bloss.

 

Arbetet har sina gränser

Naturligtvis kommer temperaturprojektet med en del tekniska utmaningar. Den största är att mods egentligen inte har en möjlighet att mäta hur varmt det blir i coilen.

Det hade varit möjligt att bygga en atomizer med inbyggd temperatursond som sedan levererar informationen till moddens chip men det är omöjligt med en vanlig 510 gänga. Gängan har helt enkelt för få kontaktpunkter. En 510 kontakt har bara den positiva kontakten i mitten och den negativa skruven och dessa är redan väldigt upptagna med att transportera strömmen till coilen. Temperaturkontroll hade varit mycket mindre attraktiv om du behövde ge upp alla dina favorittankar.

Lyckligtvis har Evolv hittar en möjlighet att undvika problemet och samma lösning används nu i alla temperaturchips på marknaden. Lösningen är baserad på karakteristikerna av metaller som speciellt alla som jobbar med elektronik – som Evolv – har känt till i väldigt länge. Motståndet på en bit metall som din coil är inget konstant värde. Under vissa omständigheter kan motståndet variera och en av dessa omständigheter är en förändring av temperaturen.

 

Givakt - vetenskap!

Metall är en bra ledare av elektricitet eftersom att elektronerna av varenda atom inte är fast fixerade vid den. Om det finns en spänningsskillnad mellan de två ändarna av metallen så dras elektronerna till den positiva polen och de flyttar sig mot det hållet. Detta tillåter batteriet att mata in fler elektroner genom den negativa polen. Elektroner kan dock inte röra sig helt fritt. De måste tränga sig fram genom en massa av lätt vibrerande atomer.

När temperaturen stiger så befinner sig mer energi i metallen och atomerna vibrerar mer energiskt. Detta gör det svårare för elektronerna att röra sig. Med andra vejparvänliga ord: Motståndet ökar.

Din mod med temperaturkontroll mäter alltså faktiskt inte temperaturen i coilen, den mäter motståndet – såsom alla andra moderna mods också gör – och följer dess förändring. Om du inte har fryst ner din mod till temperaturen av flytande kväve (vilket vi inte kan rekommendera) så är relationen mellan temperatur och motstånd ganska lätt att förutsäga. Om motståndet ökar så kan alltså modden lätt få redo på i vilken omfattning temperaturen stiger. 

Renhet är en dygd

Så klart har möjligheten av moddens chip att kunna fastställa vad som händer i coilen gränser. Med några undantag så kan den till exempel inte känna av precis vilken material coilen består av.

Detta är ett problem eftersom att olika metaller, speciellt legeringar som t.ex. kanthal, ändrar sina motstånd i olika hastigheter när de värmas upp. För att temperaturkontrollen kan fungera måste själva coilen vara av en ren metall och inte en legering och inte ens alla rena metaller är lämpliga.

De första coils som var lämpliga för temperaturkontroll tillverkades av Ni200, en väldigt ren form av värmebehandlad nickeltråd. Ni200 är fortfarande det mest populära materialet för dessa coils men titanium blir också allt mer vanlig. Båda dessa material är värmetåliga och har bra ledningsförmåga. De är därför perfekta till att tillverka coils som kan hantera uppmaningen av att ånga med hög strömstyrka.

För tillfället är det inte möjligt att tillverka chips som kan analysera coilen och känna av vad det är för tråd som används. Det är dock möjligt att tillverka en som kan känner igen en eller två specifika typer efter deras elektroniska egenskaper. Eleafs iStick TC 40W till exempel kan känna igen en nickel coil och i detta fall aktiverar temperaturläget. Vid annat material aktiveras det automatiskt det vanliga VW läge. Många andra enheter kan också känna igen t.ex. titanium och väljer sedan ett läge som passar just till det.

 

Är nickel coils säkra att använda?

Många blev oroade att nickel coil kanske inte var säkra till användning i E-cigaretter. Det verkar finnas två huvudpoäng som folk oroar sig över. Först så fruktar man att nickeln kunde laka ur när den blir varm eller när den utsatts för E-juice. Dessutom så är man orolig över eventuella allergiska reaktioner.

Enligt vetenskapsmannen Tom Pruen från ECITA är nickel redan en huvudkomponent av E-cigarett coils och mängderna av nickel som har funnits i ånga är extremt låga. Det verkar därför vara så att en coil som tillverkas i ren nickel inte skulle höja risken på ett signifikant sätt. Pruen säger också att användningen av rena nickel coils med temperaturstyrda mods logiskt sett även borde minska risken. Temperaturen i coilen hänger sannerligen ihop med avgivandet av metaller och med temperaturkontroll är det mindre sannolikt att coilen når extrema temperaturer. Självklart måste man undersöka dessa antaganden så fort man har data kring det men på grund av vad som nämns ovanpå så finns det fler anledningar till att ta det lugnt än till att oroa sig.

 

Att vejpa i temperaturläge

En mod med temperaturkontroll har vanligtvis en meny i vilken man kan byta från VW till TC. På en iStick till exempel så kan du göra det genom att trycka långt på en liten knapp mellan upp- och nerknapparna. Du kan justera på temperaturen lika som du annars justerade på volt eller watt.

Du kommer att uppleva att du kan inställa temperaturen i ett ganska stort omfång. På iStick TC 40W till exempel kan du ställa in allt mellan 100°C och 315°C. En låg temperatur betyder en kyligare och mindre tätt ånga. En högre temperatur betyder varmare och tätare ånga. Lika som vid VV (variabel volt) och VW (variabel watt) är det bra att börja lågt och sedan långsamt gå upp tills du hittar den perfekta ångkänslan.

Om du befinner dig i TC läge så kommer moddens skärm anpassar sig så att du får de informationerna som är viktiga. Så länge du inte håller in aktiveringsknappen så visar iStick 40W vilka temperatur som du har ställd in. Så fort du trycker på aktiveringsknappen så kommer detta värde öka väldigt snabbt tills det når den önskade temperaturen. I TC läge visar skärmen dessutom hur mycket watt det krävs för att nå temperaturen och det är alltid bra att veta.

 

Mod med temperaturkontroll - Håller koll på temperaturen

Är det värt det?

Det är inte helt okomplicerat att ånga i TC läge. Det räcker inte att köpa en ny mod och ställa in den perfekta temperaturen. Du måste dessutom byta ut dina coils och kanske även din tank. Idag finns det en massa tankar för vilka du kan få Ni200 eller Ti coils men för det mesta bara i sub ohm världen.

Är denna nya teknologi alltså värd sitt pris och att man måste lära sig allt om det först? Kort sagt: Ja! Och det har två anledningar. För det första så bjuder temperaturkontrollen på en konstant ångupplevelse. När du har experimenterat lite och hittat precis de inställningarna som täcker dina behov så kommer temperaturkontrollen eliminerar all variation som annars kommer med vejpandet. Om du alltså söker efter en enhet som fungerar på precis samma sätt varje gång du trycker på aktiveringsknappen så kommer temperaturkontrollen erbjuder det – tills den sista droppen av E-juice i tanken.

Den andra anledningen är kanske inte viktigast men för alla advokater av den offentliga hälsan kommer det kännas så för att det handlar om säkerhet. Det har blivit tydligt att anledningen till att några undersökningar har hittat ett högt innehåll av formaldehyd i ånga är att deras experiment orsakade dry hits. Självklart skulle ingen vejpa vidare under sådana omständigheter så att risken egentligen är väldig låg men skeptikerna är så klart inte av samma åsikt.

Användningen av temperaturkontrollen löser detta problem. Dry hits händer när coilens kapacitet att förånga E-juice är högre än vekens kapacitet att levererar den. Finns det inte tillräckligt med vätska kring coilen så stiger temperaturen snabbt och kvarstående vätska och ibland också delar av veken bränns. Som alla rökare vet så är det förbränningen som friger carcinogener. Detta borde vi alltså undvika. Med temperaturkontroll är det möjligt. Så fort modden märker att temperaturen stiger så sänker den spänningen för att kompensera. Coilen stannar vid rätt temperatur, veken är säker och de sista dropparna av E-juice förångas istället för att brännas. Dry hits och därmed risken av att det friges mycket formaldehyd finns tillhör alltså med en TC mod dåtiden.

 

Vilka möjligheter har du?

När det började med temperaturkontrollen kunde man bara få DNA40 chipset och det innebar antigen att köpa en väldigt dyr box mod eller så fick man köpa den och uppgradera en gammal DNA30 enhet. Mycket hat förändrats sedan dess.

De flesta återförsäljare erbjuder enheter med temperaturkontroll idag. Såklart finns det fortfarande väldigt dyra produkter till de kräsna vejparna men det finns också många möjligheter till ett mycket lägre pris. En iStick TC 40W kan få till ett väldigt bra pris och det lanseras nya produkter hela tiden som inte heller är så dyra.

När du har en mod måste du också bestämma dig för en tank. Sub ohm tankar är mest lämpliga för att ånga med temperaturkontroll och här händer också det mesta vad gäller utvecklingen. Ni200 eller titanium coils finns idag till ett stort antal tankar från t.ex. Kangertech, Aspire och Eleaf. Nuförtiden finns det dessutom coils av rostfritt stål som går att använda till temperaturkontroll. Det kan dock bli svårt för äldre tankar.

Självklart kunde du försöka bygga dina egna coils till äldre tankar men det kan vi inte rekommendera. Nickel och titanium är väldigt bra ledande och alla spolar av dessa material som skulle passa i en Evod tank hade haft ett väldigt lågt motstånd. Äldre tankar ska inte användas till att ånga på så pass hög energinivå, det borde du alltså absolut inte testa.

Med RBA tankar som är lämpliga till att bygga själv, oavsett om det är en dripper eller en tankmodell ligger det helt annorlunda till. Vejpare som gillar att pyssla har börjat bygga sub ohm coils till dessa för väldigt länge sedan. Med en Ni200 eller titanium tråd kan du alltså bygga en spole som är TC-kompatibel, det finns dock några svårigheter med dessa typer av tråd.

Om du är van vid att bygga kontaktcoils på vilka spolarna rör vid varandra så borde du sluta med det. Det är nämligen ingen bra idé för TC spolar. Modden läser av en genomsnittstemperatur över hela coilen. Om två eller fler spolar rör vid varandra kommer det till en kortslutning. Chipset antar att coilen är kyligare än vad den verkligen är och kommer tillföra mer spänning för att kompensera.

Du kommer antagligen arbeta med en tunnare tråd än vad du är van vid annars blir motståndet för lågt och nickel kan vara svårt att hantera som det är. Nickel är väldigt elastisk och töjas lätt om man använder för mycket kraft. Om tråden töjas minskar det diametern av tråden vilket ökar motståndet. Med det kan du orsaka varma ställen i din färdiga coil vilket borde undvikas. Du ser alltså att det bara är kul att jobba med TC coils om du verkligen älskar att pyssla och om du har mycket erfarenhet med att bygga själv. För alla andra vejpare så är en atomizer till vilken man kan köpa färdiga TC coil antagligen ett mycket bättre val.

 

Det börjar bli hett!

Temperaturkontrollen har kommit för att stanna. Jämförd med äldre modeller finns det många fördelar inte minst att man undvika dry hits. Skillnaden som TC vejping gör för både säkerheten och ångupplevelsen är uppenbar och kombinerad med en vejpares kärlek för nyheter gör den att TC vejpingen vidareutvecklas med full fart.

I slutet av 2014 var temperaturstyrda mods fortfarande extremt specialiserade. Idag kan du få dem överallt och man kan räkna med att mods utan temperaturkontroll kommer vara minoriteten på hyllorna inom kort. Självklart kommer inte alla använda den nya teknologin men med förbättringen av den ökar också antalet av tankar som är kompatibla med TC. Lika som VV och VW är också TC ett steg framåt och det ger dig ännu flera möjligheter att anpassa din vejping precis efter dina behov.

Posted in: E-CigaretterMods
2018-02-25