Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

7 råd för att undvika brända coils

7 råd för att undvika brända coils

7 råd för att undvika brända coils

Idag vill vi prata om en helt otrolig smakupplevelse. Från första blosset känner du den delikata aromen av gamla, brända tidningar. Detta kommer med känslan av att någon håller på att slipa insidan av din näsa, en väldigt brännande känsla. När du andas in så känns det som om någon använder en het osthyvel på insidan av din hals och smaken som lämnas i din mun kommer låta dig törsta för vatten.

Nej, det handlar såklart inte om en smakbeskrivning för en helt ny E-juice. Det handlar om en beskrivning av smaken som orsakas av en bränd coil eller lite tydligare: en bränd veke. Och som om det inte var nog med att det smakar för jävligt så är din coil också ruinerad vilket kostar dig pengar.

De goda nyheterna är att det finns några enkla knep du kan använda dig av för att förhindra brända coils eller för att i alla fall undvika en förbränning så gott det går.

 

Ett steg tillbaka! Hur märker jag att min coil är utbränd? 

Om din coil är helt utbränd så kommer du märka det. Smaken som vi har beskrivit i inledningen är väldigt svårt att missa eller missuppfatta.

Om din coil bara är lite bränd så kommer du känna en lätt bränd smak. Det kommer smaka som om någonting inte är helt rätt. Eftersom vi vet att brända vekar kan producera skadliga kemikalier så är det dock ändå bäst att byta coilen även i det här fallet. 

Då och då kommer du också uppleva en bränd smak när du precis bytt din coil. Ibland försvinner denna efter några bloss men ibland får man också byta ut vätskan i tanken för att få en ren smak igen.

 

Varför bränns coils ens?

Om du vill undvika brända coils så är det viktigt att först förstå varför de egentligen bränns. Detta är rätt okomplicerat och styrker alla råd vi ger i denna artikel.

Tänk först på vejpandet utan att det smakar bränt. När du trycker på aktiveringsknappen på din E-cigarett så strömmar elektricitet genom din coil och den blir varm. Värmen som friges av coilen eller hellre spolen tas upp av vätskan i veken och vätskan omvandlas till ånga. Genom att vätskan tar upp en del av värmeenergin som spolen producerar ökar temperaturen i coilen inte för mycket.

När vätskan i veken har förångats så torkar denna ut lite. Du har dock en tank fylld med vätska rund din coil som konstant levererar mer vätska till veken. Detta betyder alltså att coilen redan är genomblött igen när du tar ditt nästa bloss och allt fungerar som det ska.

Men vad händer om det inte finns någon E-juice kvar i veken eller bara inte tillräckligt? Om du trycker på aktiveringsknappen nu och värmer upp spolen så finns det inte mycket som tar upp överskottet av värmen och två (lika oönskade) saker händer:

  • E-juicen som är kvar i veken överhettas vilket orsakar att PG’n löses upp till formaldehyd. Om det behövs mer förklaring än så: Formaldehyd smakar väldigt äckligt. 
  • Utan någon skydd mot hettan utsätts veken direkt för den glödande spolen. Eftersom att veken antagligen består av bomull så bränns den. Skulle veken vara helt torr så kan den faktiskt gå upp i eld. Och ja, bränd bomull smakar inte heller så bra.

Dessa två faktorer är huvudingredienserna i smakupplevelsen som beskrivits i inledningen. Bränd bomull med noter av formaldehyd eller hellre äckligt med lite äckligt på toppen.

 

Vad kan vi göra så att våra coils inte bränns? 

Efter förklaringen ovan så är det nästan självklart att det viktigaste är att försäkra sig att det alltid finns vätska i veken när man ångar.

Detta betyder att du inte borde torrbränna (”dry burn”) dina coils då de flesta vekar består av bomull och de ruineras helt enkelt när det inte finns någon vätska som skyddar dem. Dry burns är inga problem med keramiska vekar och om du har silikatvekar så kan du komma undan med några korta hits men tyvärr inte med bomull 

Risken är mindre när det finns E-juice i veken men du måste ändå ta några steg för att skydda din coil. När du aktiverar din E-cigarett så minskar du mängden av E-juice i veken och vi måste därför alltid säkerställa att enheten är inställd på ett sätt som tillåter vätskeflödet till coilen att hinna med takten i vilken vätskan förångas.

Och den balansen är det som är viktigast för att förhindra att coilen bränns. Men vad betyder det för oss vejpare? Vad är det vi faktiskt får göra?

 

7 knep för att undvika att din coil bränns

Prima coilen - Undvika brända coils1. Förbered din coil för ångningen (”Prima”)

Om du inte ”primar” din coil innan du börjar ånga så kan du bränna veken innan du ens har hunnit använda den.

När du sätter in en ny coil för första gången så måste veken går från helt torr till helt genomblött. Detta tar lite tid och du måste därför vanligtvis vänta i ungefär fem minuter efter att du har fyllt på tanken och innan du tar ditt första bloss. Väntar du tillräckligt länge så är det egentligen inte nödvändigt att ”prima”. Problemet är att det är väldigt svårt att se varken coilen redan är genomblött eller inte och om det inte finns tillräckligt med E-juice i veken för att absorbera värmen när du aktiverar E-cigaretten så uppstår det de problemena som beskrivits ovan.

Att ”prima” coilen betyder helt enkelt att du blöter veken manuellt innan du installera coilen. Coils har vanligtvis en öppning på toppen och hål vid sidorna där du kan se veken. För att ”prima” coilen droppar du några droppar E-juice på toppen av veken (3-5 droppar borde räcka) och blöter sedan den synliga veken genom hålen vid sidorna. Du behöver bara lite för varje hål. Försäkra dig helt enkelt att alla synliga delar av veken är ordentligt genomblötta.

Som ett alternativ så tar några vejpare några bloss från E-cigaretten utan att trycka på aktiveringsknappen för att ”prima” coilen. Detta suger E-vätskan in i veken. Var dock försiktigt när du provar detta då det kan drunkna coilen om du överdriver det. 

Din coil är nu redo för att användas. För att vara helt säker är det fortfarande bra att vänta i fem minuter efter att du har fyllt på tanken. Detta är kanske inte nödvändigt då du redan har genomblött coilen men om den inte är korrekt förberedd än så kan du ruinera den direkt. Det är alltså verkligen lönt att vänta och vara helt säker.

 

Varning: Kedjevejping2. Sluta kedjevejpa

Att kedjevejpa – alltså att ånga och ånga tills du inte kan se din E-cigarett för alla moln kan leda till en bränd coil. Anledningen till det är den ovannämnda balansen: Du måste försäkra dig att veken är helt genomblött innan du trycker på aktiveringsknappen igen. Vid normal användning är detta inget problem eftersom att du ger coilen tid att återfukta efter kort användning. Ångar du dock kontinuerligt över en längre tid så kommer veken torka ut. Om du då ångar vidare så riskerar du att den bränns.

Lösningen är väldigt enkel: Ta en paus. Den direktaste signalen för att du ska sluta är att smaken minskar. Detta är ett tecken för att det inte finns tillräckligt med E-juice i coilen och att du närmar dig en förbränning. Din veke behöver tid till att återfukta. Eftersom coilen är varm nu så rekommenderar vi att du helt enkelt tar en paus på 5 till 10 minuter och att du låter din atomizer göra sitt jobb.

 

3. Dra ner på din wattinställning 

När du skruvar upp på wattantalet så förångar du med varje bloss mer E-juice. Detta är jättebra om du vill producera stora ångmoln men det kan också påverka dina coils. Coilsen förångar E-juicen snabbare och därför har de ibland svårt att hinna med. Och om coilen inte hinna med att blöta veken så kan veken brännas. Problemet är ganska lika det vi har med kedjevejpingen men det sker efter betydligt mindre bloss.

Watt inställningenLösningen är att dra ner på wattinställningen. När du märker att smaken minskar så blir veken antagligen torrare och torrare och behöver tid för att suga upp vätskan. Du behöver ta en paus när detta händer (lika som ovan) men för att minska risken att det händer igen så borde du bara dra ner på wattantalet lite. 

Vanligtvis så kan du hitta någon rekommendation vad gäller wattinställningen som ska användas till enstaka coils. Om du håller dig inom det rekommenderade området så borde det egentligen inte uppstå några problem. Det är dock ändå bäst att börja lågt och sedan arbeta sig fram till maximumet. Om du upplever smakminskning och dina coils bränner vid din nuvarande inställning så är den enklaste lösningen att gå ner i watten.

 

E-juice Påfyllning4. Toppa upp tanken regelbundet

Om mängden av E-juice i tanken är för liten så kan tanken eventuellt inte blöta veken tillräckligt. Vid många coils måste juicenivån stanna över en viss linje för att ens kunna nå öppningarna till veken. Om veken får mindre kontakt med E-juicen i tanken så kommer den inte absorberas lika snabbt. Om vätskenivån i din tank alltså är väldigt liten så kan detta lätt leda till problem.

Den enklaste lösningen är att toppa upp tanken regelbundet. Om du känner at prestandan och smaken minskar så kan det vara dags att ge upp på resten av vätskan i tanken och fyller på. Om du inte vill blanda smaker så kan du tömma tanken först. Alternativt kan du också rotera tanken lite för att få veken att suga upp resten av vätskan men det är ingen speciellt pålitlig åtgärd och blir svårt när det verkligen är väldigt lite E-juice i tanken. Det är bäst att fylla på.

 

5. Använd en E-juice med mer PG

PG har en tunnare konsistens än VG vilket betyder att det absorberas lättare av veken. Detta har viktiga konsekvenser för balansen mellan hastigheten av förångningen och hastigheten av juiceflödet till veken vilken vi absolut måste hålla. Om din E-juice inte absorberas tillräckligt snabbt, så är risken att du upplever ”dry puffs” och möjligtvis bränner din veke mycket större.

Liquideo Peach PitDetta betyder att E-juicer med högre VG-innehåll (70% eller mer) kan orsaka problem med vätskeflödet och ruinera din coil. Om du alltså har en del svårigheter med ”dry hits” och brända coils, så kan det beror på din E-juice. Testa att ersätta din hög-VG E-juice med en 50/50 eller hög-PG variant. 

Självklart är hög-VG inte alltid ett problem. Sub ohm tankar till exempel är oftast jättebra till att hantera E-juicer med högt VG-innehåll och kan även fungera bättre med dessa. Är din tank dock inte tänkt till användningen med den typen av E-juice så kan VG lätt orsaka problem. 

 

6. Testa en E-juice med mindre sötningsmedel

Om en E-juice innehåller mycket sötningsmedel så kan den tilltäppa din coil. Sockerämnena i E-juicen kan karamellisera vilket låter väldigt gott om man pratar om dessert men det är också ett säkert sätt att förstöra coils. Den klibbiga veken kan inte absorbera ny E-juice lika bra och om du sedan ångar, så kan det uppstå de samma problemen som vi har pratat om innan.

Socker - Pyramid med sockerÄven om problemet oftast har med sötningsmedel att göra så finns det många olika E-juicer som tenderar till att tilltäppa coils. Kaffe E-juicer och tyngre, dessertinspirerade E-juicer till exempel finns det ofta problem med men det finns även andra. Generellt så är det mer sannolikt att E-juicer med en mörkare färg påverkar dina coils än klarare juicer.

Om du har det att göra med en tilltäppt coil så kan du testa att rengöra veken. Använd vatten eller sädesbrännvin (eller något annat klart, starkt och drickbart – ingen rengöringssprit). Om du gör det så får du dock låta din coil torka i 24 timmar (eller längre). Veken måste vara helt torr igen innan den kan användas.

Vad gäller rengöring av coils så är dock inte alla eniga. Det finns inte bara många metoder för att göra det oftast så gör även en grundlig rengöring inte heller att coilen når den samma goda kvalitén igen, speciellt inte när du redan har försökt att använda den tilltäppta coilen och eventuellt skadat veken.


 

7. Använd temperaturkontroll 

Att ånga med temperaturkontroll löser problemet med brända coils lite mer direkt. TC enheter följer de mätbara förändringarna i motståndet som förekommer när en viss typ av tråd värms upp. På så sätt gör enheterna det möjligt att inställa en maximaltemperatur för coilen. När coilen når denna temperatur så slutar E-cigaretten levererar ström så att coilen inte blir ännu varmare.

Temperaturkontroll - Säkert att ånga med Temperaturkontroll

Om det fanns en magisk lösning för brända veken så hade det varit temperaturkontroll. När du försöker att ånga med en veke som inte är tillräckligt genomblött med vätska, så kommer en TC enhet inte låta dig göra så. Även om du aktivt försöker att bränna din veke så kommer du antagligen inte lyckas. Temperaturkontroll kan alltså lösa problemet utan att du behöver använda de andra knepen. Problemet är bara att du då behöver en E-cigarett som stödjer temperaturkontroll med vissa typer av tråd i coilen såsom nickel, titan eller rostfritt stål. Dessa enheter är oftast ganska komplicerade och kan inte riktigt rekommenderas till nybörjare.

 

 

 

Spara pengar och skydda dina smaklökar 

Det ser kanske ut som det är lite mycket grejer man måste hålla koll på här men detta är definitivt ett tema där det är lönt att lägga ner lite extra tid. Att skydda dina coils är viktig då varje bränd veke betyder att du slösar bort pengar. Här kan du nämligen inte gå tillbaka: Är coilen bränd så får du ersätta den. Detta gäller speciellt när du glömmer att ”prima” din coil och som konsekvens ruinerar en helt ny coil. Och oavsett kostnaden så är det också säkert ingenting du vill uppleva igen när du en gång har smakat den fina smaken vi beskrev i inledningen.

Om du vill njuta av din E-juice, få det mesta ur dina coils och undvika smaken av bränd veke, så är det en bra idé att ha dessa råd i bakhuvudet när du använder din E-cigarett.

#Coils
Posted in: Coils
2018-05-07