Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

“Vaper’s Tongue” – Vad det är och vad man kan göra mot det

“Vaper’s Tongue” – Vad det är och vad man kan göra mot det

“Vaper’s Tongue” – Vad det är och vad man kan göra mot det

Har du någonsin vejpat din favoritsmak och helt plötsligt märkte du att du inte gillar den längre? Eller ännu värre att du inte kan smaka någonting och att din tunga blir lite avdomnad? Då har du det antagligen att göra med vad man kallar för ”Vaper’s Tongue”.

Först och främst: Var inte orolig! Vanligtvis är detta inte allvarligt och kommer gå förbi. I denna artikel kan du få redo på vad det är som orsakar vaper’s tongue och vad du kan göra mot det.

 

Vad är vaper’s tongue?

Begreppet vaper’s tongue använder man för en del olika problem med smaksinnet. Det täcker allt från att avstå från en individuell smak man brukade gilla till att inte kunna smaka någonting alls. Det första exemplet är mycket vanligare och det andra är potentiellt mycket farligare. Att tappa smaksinnet kan orsakas av bland annat uttorkning, vitaminbrist och sjukdom. I de flesta fallen är det dock ett temporärt problem och kommer försvinna ganska snabbt. Du kommer också se att det finns några saker du kan göra för att snabba på processen lite.

 

Hur smaksinnet fungerar

Smaklökar

Mikroskopisk bild av smaklökar. Originalbild från Fine Art America.

Din tunga är täckt av emellan 2000 och 10000 smaklökar. Om du är nära 10000 räknas du som en mästare av smak och du borde kanske överväga en karriär i te- eller vinprovning – eller kanske E-juice provning? Skillnaderna i människornas smaklökar kunde också förklara varför några fördrar steepad E-juice och andra har svårt att smaka skillnaden.

Cellerna i dina smaklökar befinner sig i en konstant cykel av att dö och att återväxa. Cykeln tar emellan 10 dagar och 2 veckor. Dina smaklökar kan testa för fem olika smaker: sötma, syrlighet, sälta, beska och umami.

 

Underskatta inte din näsa!

Även om du har tusentals smaklökar på din tunga så spelar luktsinnet ändå en stor roll vad gäller smaken. Meddelanden från din näsa kombineras med vad du smakar och denna kombination resulterar i den smaken du njuta av när du äter, dricker eller vejpar. 

Ett exempel: För en undersökning bad forskare några te-testare att blockera deras näsor. Te-testarna, kända för exceptionellt smaksinne, blev chockerade när de märkte att de inte kunde skilja på olika tesorter utan att kunna lukta någonting. Du kan testa detta själv. Smutta på lite te eller juice och sedan gör om det medan du blockera din näsa. Du borde märka att du kan smaka mindre när din näsa är blockerad. (Du kan också testa det med din E-cigarett men var försiktigt då det kan få dig att hosta.)

 

Psykologin av smak och lukt

Det är intressant att veta att inga smaker är skrivna i sten. Du vet säkert att smak förändras när man blir äldre men det finns också en del andra faktorer som kan förändra smaken. Ett exempel är att se kändisar njuta av någon slags mat eller drink som du inte gillade innan. Din smak kan också påverkas av dina förväntningar som de följande experimenten visar:

ColaPepsi / Cola experimentet

I ett blindprov gav forskare testpersonerna Pepsi och Coca-Cola att dricka. Majoriteten föredrog smaken av Pepsi. Men när forskarna berättade för testpersonerna vilken dryck som var vilken så föredrog de Coca Cola 4:1.

Någonting som luktar mynta

I ett annat experiment öppnade TV-programledare Derren Brown en flaska med mynta is och berättade för publiken hemma att många av dem borde kunna lukta myntan. Efter att många i publiken faktiskt luktade mynta erkände Brown att det faktiskt inte fanns någon myntlukt och att lukten hade orsakats av ett lågfrekvensljud. Sedan berättade han för publiken att de skulle höja volymen på teven och förvänta sig att ljudet kommer utlösa lukten. Sedan skulle de tweeta hashtaggen #darrensmells.

Bara efter många hade hävdat att de kunde lukta mynta avslöjade Derran att det inte fanns något ljud. Lukten hade orsakats av ingenting mer än publikens förväntning. Vi som vejpare får alltså undra: Smakar E-juice från lyx märken så gott för att den faktiskt är så gott eller för att vi förväntar oss att den är det? Eller kanske bara på grund av de fina förpackningarna? Kunde vi sluta gilla vår favoritsmak för psykologiska anledningar? Du kan faktiskt testa det. Ge en E-juice till en vän och säg att den är den bästa du har haft. Sedan ge vännen precis samma smak men låtsas att det var en annan som du blev jätte besviken på. Det är mycket möjligt att din vän kommer föredra den första. Det funkade här på kontoret i alla fall.

 

11 möjliga orsaker för vaper’s tongue 

1. Att använda samma smak i en för lång tid

Den här orsaken finns det inga vetenskapliga bevis för men man hör av många att de fick vaper’s tongue efter att de hade använt samma E-juice i en rätt så lång tid.

2. Skadade smaklökar

Tyvärr så kan smaklökarna blir skadade vilket kan leda till en avdomnad tunga. Orsaker till detta är bland annat rökning, infektioner, alkohol, extrem syr mat, kryddig mat och några läkemedel. Som tur är så läker smaklökarna sig själva även om de blir svagare när man blir äldre (en av anledningarna till varför smaken förändras från barndom till vuxenlivet.) Som vi har lärt oss så kan det tar upp till två veckor för smaklökar att regenerera så att det kan ta lite tills du får hela ditt smaksinne tillbaka.

3. Bytte från cigaretter till E-cigaretter

Det här nämnas bara för fullständighetens skull. Man hör det här ofta men det finns anledningar till att vara skeptiskt om du inte är en av dem som använder både cigaretter och E-cigaretter samtidigt.

Ja, rökning kan skada ditt lukt- och smaksinne (men lyckligtvis inte långfristigt). Det är faktiskt så att många vejpare berättar hur de någon morgon några veckor efter deras sista cigarett plötsligt kunde känna lukten av färskt kaffe. Detta är det positiva fallet såklart finns det många lukter som inte är så bra. Hur som helst vaper’s tongue betyder att man plötsligt förlorar smaksinnet så att det är väldigt osannolikt att det har med rökning att göra om du inte precis har börjat med det.

4. Uttorkning

En annan möjligt orsak till förlust av smak. Andra symptom du borde hålla ett öga på är huvudvärk, munsår och torr mun, trötthet och mörk urin. Ett glas vatten borde hjälpa men kom ihåg att uttorkning också betyder att du förlorar salt.

5. Torr mun

Torr mun orsakas av brist på saliv och det är sannolikt att du upplever detta då och då (speciellt när du blir äldre). Tyvärr kan det också leda till förlust av smaksinnet.

6. Blockerad näsa

Som nämnt innan arbetar ditt smaksinne och ditt luktsinne tillsammans för att bedöma smaker. Om din näsa är blockerad kommer det har inflytande på vad du smakar, speciellt när det handlar om komplexa smaker.

7. Andra sjukdomar

Blockerad näsa och sjukdomar som associeras med det såsom influensa och förkylning är en ganska uppenbar orsak. De är dock inte de enda sjukdomar som kan få dig att tappa smaksinnet.

Andra sjukdomar inkluderar skador till mun, näsa eller huvud; svullet eller inflammerat tandkött; brist på vitamin B12 eller zink och Alzheimers.

Kom ihåg att de flesta vejpare uppleva vaper’s tongue någon gång och att det vanligtvis går förbi. Det finns alltså ingen anledning att få panik att du har Alzheimers eller något annat allvarligt. Bara om problemet fortsätter måste du söka mediciniskt råd.

8. Läkemedel

En del läkemedel har funnits kan leda till förlust av smak. Dessa inkluderar

-       sköldkörtelläkemedel

-       Captopril

-       Griseofulvin

-       Litium

-       Penicillamine

-       Procarbazine

-       Rifampin

-       Några cancerläkemedel

Om du har vaper’s tongue och tar en av dessa läkemedel kan det vara orsaken till ditt problem.

9. Stress och ångest

Ångest kan också få smaken att förändras. Och konstigt nog så kan du uppleva förändringar även om du inte känner att du drabbas av ångest. Man känner inte till alla anledningar till varför smaklökarna förändra när vi är stressade men några anledningar är

-       Smaklökarna är upprörda på grund av stress

-       Andning genom munnen – När man drabbas av ångest tendera man till att andas genom munnen vilket kan leda till en annorlunda smak (möjligtvis på grund av att det påverkar spottkörteln och bakterierna i munnen)

-       Sura uppstötningar

-       Ökad känslighet – Ibland när man är stressad så är man bara känsligare för dåliga smaker

10. Gammal E-juice

När E-juicer blir gamla så kan smaken minska. Ibland leder det till en pepprig smak. I så fall är det möjligt att du inte ens har vaper’s tongue utan att du bara behöver ny E-juice. 

11. Smutsiga Atomizer kontaktställen

Det finns vejpare som tror att vapour’s tongue kan orsakas av smutsiga atomizer kontaktställen. Om du drabbas av det kan det alltså vara värd att rensa eller utbyta din clearomizer.
 

LäkemedelVad du kan göra mot vaper’s tongue

Såklart kan vi inte ansvara för de mediciniska problemen som nämndes innan. Om du är orolig över vitaminbrister, ångest eller sjukdom borde du alltid prata med en läkare eller expert, det kan inte vi så mycket om. Det är dock så att det finns en del lösningar som fixar problemet i 99% av alla fall. 

1. Byt smaken

Det är en enkel lösning som funkar för många. Byt helt enkelt till en annan smak och kom tillbaka till din favoritsmak efter några veckor. Förhoppningsvis kommer den smaka lika gott som innan igen. 

2. Använd en starkare smak

Det kan också vara en bra idé att bli av med en subtil, nyanserad smak du kanske vejpa och istället använda någonting stark och intensiv såsom riktigt stark mentol. 

3. Drick vatten

Att dricka vatten kan lösa två essentiella problem: Det rensa munnen och hjälpa mot uttorkning. 

4. Inhalera lukten av färska kaffebönor

Det här är någonting som professionella vin- och parfymtestare använder. Vi vet inte hur det fungerar men dessa experter tror att inhalering av doften av färska kaffebönor ”nollställer” ditt smaksinne. Måste vara värt ett försök. 

5. Sug på en citron

Lika som kaffebönor sägs det också att citron kan ”nollställer” dina smaklökar. Om citron känns lite för sur kan du också prova citronsorbet.

6. Munvatten 

Det finns olika åsikter här. Några tror att munvatten hjälper mot vaper’s tongue, andra tror att munvatten orsakar det. Man kan dock i alla fall prova det om inget annat hjälper. 

7. Använd steepad E-juice 

Det finns vejpare som rekommenderar att använda en steepad E-juice, alltså en som har lagrats i en viss tid. Det sägs att detta ger mer smak. Man kan dock också argumentera det leder till en mjukare, mer nyanserad smak och inte direkt till en starkare.

8. Ge det hela lite tid

Som sagt så tar det upp till två veckor för skadade smaklökar att återväxa. Ge de alltså lite tid och du upplever kanske att din tunga regenererar sig själv. 

9. Sluta med dual användning

Om du både vejpa och röka så hade det varit idealiskt att försöka att bara vejpa i några veckor och se om det gör en skillnad. Det kan också vara sista steget till att faktiskt sluta röka. 

10. Prova E-juice utan smak

Några vejpare föreslår att du ånga en basvätska utan någon smak ett tag. Två veckor är en bra tidsperiod att börja med. 

Posted in: E-Cigaretter
2017-11-14