Chat with us, powered by LiveChat

Snabb leverans

Alltid fri frakt

4,7 stjärnor på Trustpilot

Volt, watt och ohm – här kommer en förklaring

Volt, watt och ohm – här kommer en förklaring

Volt, watt och ohm – här kommer en förklaring

Man har kanske inte alltid lyssnat i fysiklektionerna i skolan eller det var kanske bara för länge sedan och man minns inte riktigt.
Det är faktiskt så att det kan vara svårt för många att få reda på vad volt, watt och ohm egentligen är när vi pratar om E-cigaretter eller allmänt om fysik.

Innan vi börjar med en riktigt lång förklaring vill vi att du vet att du lätt kan få en bra E-upplevelse med variabel voltmängd och med coils med olika motstånd även om du inte förstår fysiken bakom det hela.
I sin enklaste form handlar det bara om att variera voltmängden tills man uppnår precis den ånga, smak och throat hit man känner för. Lika så kan du experimentera med olika coils och atomizers som har olika motstånd.

Det finns dock också människor som gärna vill veta mer om fysiken bakom E-cigaretten och därför finns detta blogginlägg. 
Blogginlägget är delat i två delar. Först har vi en introduktion till volt, watt och ohm och efter det kommer en lite mer avancerad förklaring där vi också pratar om Ohms lag.


Vad är Ohm?

Ohm är en enhet som används till att mäta motstånd.
Man kan säga att jo lägre motståndet i din coil är desto större mängder elektricitet kommer gå igenom den. Ökar du motståndet i coilen kommer mindre elektricitet löper igenom den.
När du använder en coil med lågt motstånd går alltså mer elektricitet igenom den och kommer du uppleva följandet:

- mer värme blir genererad av coilen
- det produceras mer ånga
- du kan uppleva en intensivare smak 
- ångan blir varmare 

Beroende på dina preferenser och önskemål vad gäller din E-cigarett kan det alltså vara väldigt positivt. Det finns dock också några negativa konsekvenser:

- ditt batteri tömmas snabbare
- batterilivstiden kan bli reducerad
- du förbrukar din E-juice snabbare
- livstiden av coilen reduceras 
- möjligheten av en ”dry hit” blir större

Såklart händer de samma saker när du använder en coil med hög motstånd, bara omvänt.


Vilket ohm-motstånd borde jag använda i min clearomizer?

Det finns inget enkelt svar på detta. Det beror på dig och ångan och throat hit som du önskar. Dessutom beror det på voltmängden du kombinerar med motståndet.
Därtill kommer att du kommer uppleva att olika E-juicer reagerar på olika sätt och att motståndet du väljer har stor betydelse för några smaksvarianter. Här finns det alltså plats för att experimentera lite för att hitta lösningen som passar en bäst. Du kan dock orienterar dig lite vid denna tabell (klick för en större bild).

Ohm och volt tabell

 

Förklaring av E-cigaretter med variabel voltmängd

Motståndet i din coil är inte det enda som styr mängden av ånga, smak och throat-hit.
Det beror också på strömstyrkan i din atomizer. Som vi har sett kan du få en intensivare upplevelse om du minskar motståndet i din coil. Du kan göra det samma genom att öka strömstyrkan i din E-cigarett. Det kan låta komplicerat men vanligtvis är det ganska lätt om du har en E-cigarett med variabel voltmängd. Det kräver bara att du trycker på en knapp eller något liknande. 
Och om du vill ha ännu mer ånga? Då kan du kombinera ett lågt motstånd med en stor strömstyrka. Observera dock att en sådan kombination av ett väldigt lågt och ett väldigt högt antal kan leda till att du bränner din coil eller i alla fall att coilens livstid i blir reducerad ganska mycket. Om du vill mer information om hur du får mer ånga kan du fortsätta läsa här.


Variabel voltmängd vs. Variabel wattmängd

Eleaf istick 30wSkillnaden mellan variabel volt och variabel watt kan man enkelt jämföra med skillnaden mellan en bil med automatisk växel och en bil med manuell växel. Med variabel voltmängd kan du manuellt kontrollera strömstyrkan (volt) som går igenom din E-cigarett. Mängden av energi som faktiskt kommer ut beror på hur motståndet i din atomizer agerar med strömstyrkan som går igenom den. 
Med variabel wattmängd kommer du istället för att säga till E-cigaretten hur mycket strömstyrka du vill ha fram för allt säger till den hur mycket som ska gå igenom din atomizer. Den kommer alltså själv producerar det energi-output du behöver.

För att säga det på ett annat sätt: Watt är i grunden hur mycket power E-cigaretten producerar i output medan volt handlar om hur mycket power som ska skickas genom E-cigaretten. 
Det vill säga att när du ökar wattmängden kommer voltmängden också bli ökad – och omvänt. 
Volt är dock inte det enda som påverkar wattmängden. Du borde också räkna med motståndet i din coil. Coils med lågt motstånd producerar mer smak, ånga och värme vid en låg voltmängd än coils med hög motstånd för att de använder mer watt.

Ett exempel: Om du har en 1,8 ohm coil som använder 3,7 volt kommer du får en output av ungefär 7,3 watt. 
Om du istället använder en coil med ett högre motstånd, till exempel 2,8 ohm, kommer du snabbt märka att du får mindre smak, ånga och värme och att wattmängden minskas till omkring 4,4 watt. Därför kommer du behöva öka voltmängden för att öka wattmängden, vilket ger en bättre upplevelse.
Eftersom att coils med lågt motstånd behöver mer watt kommer de oftast också producera mer värme och det finns en risk att de bränner ut snabbare än en coil med högt motstånd.


Vad betyder mAh i E-cigarett batterier?

Du har säkert sett ”mAh” när du har kollat E-cigarettbatterier. ”mAh” är viktig, antalet hjälper dig nämligen veta hur länge batteriet kan hålla. Om vi använder jämförelsen med bilen igen, så kan man säga att volt är bensinen medan mAh är storleken av bensintanken – jo större tanken är, desto längre kan bilen köra innan man behöver tankar igen. mAh står för milliampere per timme. Vi pratar lite mer om det senare.


Vad är ”Sub Ohm Vaping”

Vi har sett att du kommer uppleva mer ånga, en större throat hit och lite mer smak om du minskar motståndet i din coil och samtidigt ökar mängden av volt. Sub Ohming är den extrema varianten av detta. Här använder du ett motstånd av under 1 ohm vilket är otroligt lågt. Detta producerar stora mängder av ånga men det sliter också både batteriet och coilen i din clearomizer. 
Oftast använder man det på mekaniska mods som har inga som helst elektroniska säkerhetsmekanismer. Det ökar såklart risken för att batteriet exploderar om man inte använder det på rätt sätt. Tills ganska nyligen har Sub-Ohming varit reserverad för erfarna ångare som önskade att gå över gränserna med ”rebuildable” atomizers. 

 


Avancerad förklaring av volt, watt och ohm

En E-cigarett är en otroligt enkel strömkrets som innefattar ett batteri, en kontakt och en coil. 
Vi kommer här gå igenom några av de begreppen vi redan har pratat om tidigare men på ett lite mer avancerad nivå. 

Milliamperetimmar (mAh)
En milliamperetimme är en tusendel av en amperetimme (Ah). Båda används till att mäta ett batteris kapacitet. Ett högre antal betyder större kapacitet. Observera att mAh bara används till att mäta kapaciteten och borde inte förväxlas med volt.

Ampere
Ampere, ibland förkortad till amps, mäter mängden av konstant ström. Ampere definieras som antalet av elektroner som går igenom en strömkrets i en sekund.

Volt
Volt mäter mängden av den potentiella energin mellan två punkter i en strömkrets. En punkt kommer vara mer laddad än den andra. Skillnaden mellan laddningarna av de två punkterna kallas för volt. 

Watt
Watt mäter mängden av ström som blir konsumerad av en elektrisk enhet. 

Ohms lagOhms lag
Ohms lag behandlar en beräkning som visar förhållandet mellan volt, ampere och ohm.

V = mängden volt
I = mängden ampere
R = mängden ohm

Lagen säger att om man känner till två av värdena så kan man alltid räkna ut det tredje. Detta gör man genom att använda formeln V= I x R. 
Skulle du alltså exempelvis använda en coil på 0,5 ohm (mycket lågt) med ett batteri som ger dig 4,2 volt, kan du använda Ohms lag till att räkna ut hur många ampere strömkretsen tar från batteriet. 
Med hjälp av enkel matematik isolerar vi ampere (I), vilket ger:

I = 4,2 / 0,5 = 8,4 A. Det ger alltså 8,4 ampere.

Matematiken behöver användare av E-cigaretter som vill bygger sina egna coils. Numret du får genom att använda Ohms lag kan alltså vara väldigt viktigt. Du borde aldrig använda en coil av vilken du inte känner motståndet eller ett batteri med okänd voltmängd. 

Posted in: E-CigaretterMods
2018-03-30