Blogg - Allt inom E-cigg & Vaping!

Hur lång tid sitter lukten kvar om du röker e-cigg inomhus?

Hur lång tid sitter lukten kvar om du röker e-cigg inomhus?

De allra flesta av oss är väl medvetna om att rökning inte är hälsosamt. Det är just därför det också finns många rökare och icke-rökare som istället bestämmer sig för att istället “vejpa” på de moderna och smarta e-cigaretterna, som istället för tobak innehåller både smak, arom och nikotin i flytande form med vegetabiliskt glycerin som huvudingrediens.

E-cigaretterna, som består av en brännare, en tank och ett  batteri, är också ett bättre alternativ till de vanliga cigaretterna, eftersom det är ånga istället för rök och heller ej  i närheten samma mängd skadliga ämnen.

Vejpa är därför ett helt annat sätt att röka. Bland annat för att det görs genom att tända “cigaretten” med hjälp av en knapp och inte med hjälp av eld - och det bästa är att du inte utsätter dig själv, ditt hem eller dina nära för lukten av den skarpa och skadliga tobaksröken.

Vad är en e-cigarett?

En e-cigarett kallas också en elektronisk cigarett. Den består av en brännare, en tank och ett batteri. Batteriet i en e-cigarett är uppladdningsbart och har en kapacitet uppmätt i mAh. Inuti tanken finns det plats för den e-juice som du väljer enligt dina egna önskemål. Du kan välja mellan många olika typer som frukt, pannkaka, vanilj och många andra.

När du röker på en e-cigarett undviker du de över 4000 skadliga ämnen som vanliga cigaretter innehåller. Detta inkluderar även de ämnen som på kort tid sätter sig i dina kläder och i dina möbler och som får ditt hem att lukta som cigaretter och nikotin.

Om du vill hitta ett bra alternativ till de illaluktande cigaretterna som innehåller tobak är den elektroniska cigaretten ett självklart val. Du behöver inte tvunget använda söta fruktsmaker, du kan också välja att röka med en smak av t.ex tobak. Skillnaden då blir att det är ett rökfritt alternativ och att lukten av tobak inte dröjer kvar, varken i dina kläder eller i dina möbler. Ångan försvinner i luften när du andas ut.

Bli av med den skarpa lukten av cigarettrök

En av fördelarna med vape är att du inte längre behöver lukta rök långt efter du rökt en cigarett. E-cigaretterna skapar ånga och därför kan du helt undvika att lukta efter din rökpaus och till och med undvika lukten av tobaksrök hemma. När du vejpar andas du in ånga istället för rök och ångorna du andas ut försvinner snabbt från luften igen. Det betyder att lukten inte sätter sig i dina möbler och liknande, och därför kommer det inte att lukta av cigaretter i ditt hem när du bytar till vape.

E-cigaretter med ånga är bättre än cigaretter med rök

Om du har gjort valet och börjat vejpa, behöver du inte längre oroa dig för dåliga dofter i hemmet. Ångan från e-cigaretterna luktar inte på samma sätt, eftersom ångan snabbt försvinner från luften. Ångan innehåller inte heller tjära eller andra skadliga ämnen som luktar, så som du känner igen det från vanliga cigaretter, och du behöver därför inte ventilera på samma sätt som om du rökt en cigarett med tobak inomhus. Cigarettrök har en förmåga att tränga in och sätta sig i något. Detta innebär att ditt hem snabbt kommer att lukta av frän cigarettrök eftersom röken sätter sig i alla möbler, gardiner, mattor, kuddar och även väggar. Men allt detta undviker du helt och hållet om du vejpar istället. Ångan försvinner snabbt och lukten sätter sig inte på samma sätt.

Hur man kan bli av med den fräna cigarettröken?

Om du nyligen har valt att lägga cigaretterna på hyllan och börja vejpa, har ditt hem förmodligen redan utsatts för den skadliga och illaluktande cigarettröken. Därför är här en detaljerad liten guide som kan hjälpa till att eliminera dålig lukt och därmed få en fräsch och härlig start på din övergång till e-cigaretter.

För att rengöra dina möbler och tyg i allmänhet som kuddar, mattor och gardiner behöver du bland annat:

  • Hushålls vinäger
  • Bakpulver
  • Rengör trasor
  • En hink

Om dina kuddar, gardiner och filtar luktar av cigarettrök kan du ta av skyddet och tvätta det i tvättmaskinen tillsammans med ca. 500 ml vinäger. Detta bör ta bort den dåliga lukten och lämna tyget rent och friskt.

Tyvärr sätter sig cigarettrök också i dina möbler. Till exempel i din soffa, men också i dina madrasser. För att bli av med lukten av tobak kan du välja att använda bakpulver. Du måste fördela pulvret över hela soffan eller madrassen för att få bort allt. Du kan med fördel använda en liten sil, vilket underlättar arbetsprocessen eftersom du kan strö den över soffan eller madrassen i ett jämnt lager. Låt bakpulvret sitta och verka i ca. 30-60 minuter.

Du kan rengöra väggar och andra släta ytor med vinäger och vatten. Om du har tapeter i ditt hem kommer det antagligen också absorberat mycket tobaksrök. Här kan du i en stor hink blanda 75% ättika och 25% vatten och rengöra alla väggar i hemmet med en trasa.

Se till att ventilera varje dag

Det är alltid en bra idé att ventilera ordentligt hemma, oavsett om du är rökare eller inte. Speciellt efter rengöring med vinäger och bakpulver finns det goda skäl att göra en ordentlig ventilering i huset.

Men förutom det bör du även göra till vana att lufta ut varje dag i 5-10 minuter. Detta hjälper dig att få ett bättre, friskare och mer hälsosamt inomhusklimat i din bostad, även när du vejpar inomhus.

Slut med de ildelugtende askebægre

En anden og god fordel ved at skifte til en elektronisk cigaret er, at du ikke længere har brug for at have askebægre stående på bordet. Slut med de lugtende sure askebægre, ikke flere brændehuller i tæpper, tøj eller møbler. De smarte e-cigaretter producerer nemlig ikke aske, og der er ikke et skod der skal skoddes, når du er færdig med at ryge. Det eneste du skal sørge for, er at slukke din e-cigaret og derefter putte den elektroniske cigaret i lommen, når du er færdig med at dampe. 

Alt i alt er de elektroniske cigaretter et godt alternativ til de almindelige tobakscigaretter, ikke kun fordi de ikke indeholder rigtig tobak, men også fordi de ikke får hele dit hjem til at lugte af sur røg. 

Logga in