Blogg - Allt inom E-cigg & Vaping!

Hur länge håller en e-cigarett?

Hur länge håller en e-cigarett?

Som en helt ny användare av e-cigaretter kan det finnas många saker du behöver hålla reda på. Bland annat hur din nya e-cigarett fungerar och vad den ska innehålla, men också hur länge du kan förvänta dig att e-cigaretten håller innan du måste köpa en ny.

Som en tumregel kan brännaren i din e-cigarett hålla i ca. 2-4 veckor. Men om e-cigaretten fortfarande smakar som den smak du har valt och den fortfarande fungerar som den ska, behöver du inte byta ut den.

Det finns ett antal tips om vad du kan göra själv för att få din e-cigarett att fungera lite längre, och du kan läsa mer om det här i det här blogginlägget.

Vad är en coil?

En coil kallas också för spole eller förbrännare. Ordet coil är det namnet som är det vanligast och därför är det förmodligen också det namn du oftast kommer att stöta på när du pratar om e-cigaretter.

Coilen i en e-cigarett har det enda syftet att kunna värma e-vätskan i tanken. När du slår på din e-cigarett värms en metalltråd inuti coilen. Värmen kommer att få e-vätskan att avdunsta, och ångan som kommer är den ånga som du måste inhalera. Kort sagt betyder det att alla e-vätskor som du har valt oavsett smak osv. Alltid kommer att gå igenom din förbrännare.

Naturligtvis kommer detta också att betyda att coilen är det föremål i din e-cigarett som kommer att slitas ut först. Det kan därför vara nödvändigt att byta ut den till och från om du vill få ut mest möjliga smak utav allt ånga från din e-cigarett.

Hur får jag min coil att hålla längre?

Förbrännaren i din e-cigarett har stor inverkan på hur länge du kan vejpa på din e-cigarett. Om det är första gången du ska använda din e-cigarett, och därför också första gången coilen ska starta, är det viktigt att du som en av de första sakerna låter coilen fukta sig med e-vätska för att kunna ge det bästa villkoren.

Om coilen är helt torr när du kör igång e-cigaretten för första gången, riskerar du lätt att den smakar bränt och att brännaren därför skadas just för att den är för torr. Det är därför alltid en bra idé att blötlägga veken eller bomullen i din e-cigarett innan du börjar vejpa. För att vara helt säker på att den är helt fuktad efter att du har fyllt på med e-vätska, bör du vänta i ca 15 minuter innan du tar första puffen med din e-cigarett.

Du kan också välja att fukta bomullen manuellt, detta måste du göra innan du installerar den i tanken. Använd vid behov en liten pipett och droppa e-vätskan direkt på bomullen. Du måste fortsätta tills bomullen inte kan absorbera mer vätska.

Tyvärr kan vissa e-vätskor också vara för tjock för din förbrännare. Vanligtvis är det de söta vätskorna som tex frukt smaker. Tyvärr kan dessa förkorta livslängden eftersom metalltråden som du hittar inuti coilen har en förmåga att bli karamelliserad.

Skapa de bästa förutsättningarna för din nya e-cigarett

För att skapa de bästa förutsättningarna för bomullen i din e-cigarett bör du alltid se till att tanken på e-cigaretten inte blir tom. Om du inte har tillräckligt med e-vätska i tanken kommer din e-cigarett inte att kunna producera nödvändig ånga och smak när du vejpar kommer också att försämras avsevärt.

Om tanken tar slut på e-vätska kommer ångan i din e-cigarett att smaka bränt och du måste byta ut coilen mot en helt ny.

Här är tre tips om hur du får din coil att hålla så länge som möjligt.

  1. Se alltid till att din e-cigarett har tillräckligt med e-vätska. Om du vill få ut det mesta av vejpandet bör du alltid se till att tanken är helt fylld med e-vätska.
  2. Välj en e-vätska med hög PG-nivå. E-vätskan i din e-cigarett består vanligtvis av 3-4 olika saker: PG, VG, nikotin och arom. PG har en tunnare konsistens än VG, och bomullen har därför möjlighet att kunna absorbera vätskan snabbare än om det vore en vätska med hög VG. Därför, om du väljer en e-vätska med högt innehåll av PG, är risken för en bränd smak när du vejpar inte lika stor, eftersom coilen inte blir torr.
  3. Prova dig själv med mindre arom i din e-vätska. Du kan också prova en e-vätska med mindre arom, till exempel en av de standard e-vätskorna. Dessa innehåller betydligt mindre arom än en självblandande e-vätska. Tyvärr kan aromen karamelliseras, vilket kan minska coilens prestanda och resultera i en dålig och bränd smak.
  4. Om din coil har karamelliserats kan du också försöka göra rent den. Du kan göra detta med ljummet vatten eller ren alkohol - till exempel vodka.
  5. Slutligen kan du också välja en tank och ett batteri med temperaturreglering. Genom att använda temperaturkontroll kan du ge dina coils en betydligt bättre levnadsförhållanden. Fördelen med att använda temperaturkontroll är att du själv kan ställa in temperaturen till din coil. Detta innebär att coilen inte kan värmas upp över de angivna graderna. Om temperaturen i coilen sjunker återaktiveras batteriet automatiskt.

Om du har valt att sluta röka är det också troligt att du använder e-cigaretten varje dag, och ju mer du använder din e-cigarett, desto snabbare slits även e-cigaretten ut. Det betyder också att ju högre watt du vejpar på, och ju sötare e-vätskor du använder, desto snabbare slits coilen.

Om du fortfarande är osäker på hur du får din e-cigarett att hålla så länge som möjligt kan du alltid få bra vägledning från oss. Vi finns på chatten varje dag och vill vägleda dig om hur du kan få ut det bästa möjliga av ditt vejpande och vad du själv kan göra för att din e-cigarett ska hålla så länge som möjligt.

Logga in