Blogg - Allt inom E-cigg & Vaping!

10 frågor som alla E-cigarett nybörjare behöver svar på

10 frågor som alla E-cigarett nybörjare behöver svar på

Är du ny till E-cigaretter? Eller har du inte ens börjat med dem än? Då har du säkert några frågor du önskar svar på.

1. Hur fyller jag min E-cigarett på med E-juice?

Allt beror alltid på vilken E-cigarett du använder.

  1. En cigarett-liknande E-cigarett fyller du inte på med E-juice. Här använder man ”kapslar” eller ”filter” som innehåller vätskan och dessa skruvar man på batteriet och inhalerar. Det blir inte enklare än så.
  2. En vätskebehållare, oavsett vilken typ du brukar fungerar så här:
    • Fyll på behållaren men låta inte vätskan komma in i det lilla röret i mitten.
    • Låta den fyllda behållaren stå i 5 minuter så att vätskan har tid att fördela sig i veken.

2. Hur mycket kostar det att bruka en E-cigarett?

Startkostnader

Kostnader för att komma igång med E-cigaretter är ganska små. Se hela vårt sortiment av startpaket för e-cigg!

När du känner dig säker och har bestämt dig att E-cigaretter är någonting för dig, rekommenderar jag att du uppgraderar till en tank med BDC/BVC coil. Det ger mer smak och mer ånga och på så sätt kan du vara säker att du får det mesta av din E-cigarett. Min rekommendation är att du uppgraderar till ett iSmoka Eleaf iStick set.

Du kommer se att många brukare av E-cigaretter lägger ner mycket mer pengar än jag nämnde men när jag pratar med våra kunder så upplever jag att många är jättenöjda med standard utrustningen. Därför: Var säker på att E-cigaretten är någonting för dig innan du investerar i dyr utrustning.

Förbruksomkostnader

Vätskebehållare och coils

Du kan köpa en ny CE4 V2 clearomizer för bara 29 kr hos Elekcig.se. Men det är faktiskt billigare i längden om du köper en lite dyrare vätskebehållare med utbytbar coil. Coils är nämligen inte för evig (de kan fungera i allt från några få dagar till en månad eller längre). Om du väljer en vätskebehållare med utbytbar coil som t.ex. Aspire CE5-S eller Eleaf GS Air så kommer du ha en månatlig omkostnad på omkring 30 kr.

E-juice

Omkostnader för E-juice kan variera mycket för att de beror på din E-cigarett och vilket märke du vill köpa E-juicen från. De flesta 20-om-dagen rökarna kommer behöva omkring 10 ml E-juice per vecka vilket resulterar i kostnader på 35 kr per vecka, alltså bara 140 kr per månad.

Batterier

Batterier är lite svårare att räkna ut eftersom att deras livstid varierar rätt mycket. Vi har hört från kunder att deras batteri har fungerat i två år utan några problem. Vanligtvis är det dock så att man skulle byta batteriet efter 6-12 månader. Några kunder uppleva också att deras batteri slutar fungera efter bara några veckor. I sådana fall ersätter vi batteriet såklart utan kostnad.

Standard-batterier som eGo batterier finns redan från 89 kr hos Elekcig.se och det borde inte kosta dig mer än 350 kr per år att använda dem. Skulle du däremot vilja prova ett batteri med variabel volt som Vision Spinner 2 så kan du räkna med en årlig omkostnad på 600-700 kr.

3. Kommer jag spara pengar?

På grund av det höga priset på vanliga cigaretter kommer du garanterat spara (mycket) pengar. Du kan faktiskt spara över 15000 kr per år ifall du nu röker ett paket om dagen.

4. Är det hälsosammare än vanliga cigaretter?

Forskare har berättat för oss att anledningen till att E-cigaretter är nyttigare för hälsan är sättet på vilket de fungerar i praxis.

Cigaretter är sämre för dig eftersom de producerar rök. När röken kallnar produceras det kolmonoxid och tjära.

E-cigaretter förångar nikotin istället för att bränna tobak. Det är inte heller 100% hälsosamt men experter uppskattar att det är 95% nyttigare än vanliga cigaretter.

Under de senaste åren fanns det otaliga undersökningar om E-cigaretter. En av de största undersökningarna med flera tusen E-cigarett brukare visade att de som bytte från vanliga cigaretter till E-cigaretter upplever enorma fördelar.

5. Fungerar E-cigaretter? Kommer de hjälpa mig med att sluta röka?

! En undersökning bland våra kunder med hela 2000 svarande visade det här:

  • 85% av de svarande brukar idag bara E-cigaretter.
  • 14% av de svarande röker nu mindre vanliga cigaretter.
  • 1% av de svarande har slutat helt med både E-cigaretter och vanliga cigaretter.

Utöver det så upplevde hela 92% av de svarande fysiska förbättringar efter att de bytte till E-cigaretter.

6. Hur mycket nikotin skulle jag välja?

En av de frågorna vi får ganska ofta är vilken nikotininnehåll man skulle välja. Vi rekommenderar:

  1. Börjar med en styrka som är lite högre. Ligger du t.ex. mellan 12 mg och 18 mg så skulle du välja 18 mg.
  2. Var öppen för att prova olika styrkor (de flesta E-cigarett brukare drar så småningom ner på deras nikotinstyrka).

Här är vår nikotinguide:

    • 0 mg – Innehåller inget nikotin, bara smak
    • 6 mg – Till dig som har rökt mindre än 10 cigaretter om dagen.
    • 12 mg – Till dig som röker ca 10-15 light cigaretter om dagen.
    • 18 mg – Till dig som röker ca 20 cigaretter om dagen.

7. Vilken typ av E-cigarett skulle jag ha?

Ifall du önskar en E-cigarett med tank där du kan påfylla E-juice och ifall ångan och smaken är viktiga för dig, så skulle jag rekommendera att du använder ett batteri med variabel volt redan från början. iSmoka Eleafs iStick set kunde vara en bra idé för dig.

8. Kan min E-cigarett antända sig själv?

Att bruka en fel laddare till E-cigarett batteriet är anledningen till nästan alla olyckor med E-cigaretter. Det värsta du kan göra är att ladda ditt batteri med din iPhone laddare.

Laddningen med en fel laddare kan inte bara orsaka olyckor, det kommer också ta bort alla garantier från försäljaren.

När du köper från oss kommer både batteriet och laddaren har skydd mot överladdning. Men inget är 100% säkert när det blir använt på fel sätt. Använd alltså alltid en laddare som är gjord för E-cigaretter.

Vi rekommenderar:

  1. Använd aldrig ett batteri som är trasigt eller defekt.
  2. Håll batteriet borta från extrem hetta och kyla.
  3. Låta inte batteriet får direkt solljus.

9. Kan jag bruka min E-cigarett inomhus?

Det finns ännu ingen lag om att du inte kan använda din E-cigarett inomhus. Några sjukhus och andra institutioner har dock infört ett rökförbud som omfattar vanliga och elektroniska cigaretter.

Är du osäker så är det alltid bäst att fråga innan du brukar din E-cigarett. 

10. Hur många bloss skulle jag ta?

När du röker en cigarett så kommer du uppleva att den tar slut om du vill det eller inte. Ironiskt är att det höga priset på cigaretter (som skulle få rökare att sluta) gör att rökare inte vill slösa bort något av cigaretten.

Det är såklart inget svar på hur många bloss du skulle ta för att täcka ditt behov. Detta är så eftersom undersökningar har visat att rökare är ”själv-täckande”. Det betyder att rökaren intar nikotinet han eller hon behöver och inte mer. Du bestämmer alltså själv men du kommer uppleva att du tar färre bloss från din E-cigarett fast oftare. Anledningen till det är att du kan täcka ditt behov över tiden istället för att röka en hel cigarett varje halvtimme.

Har du fler frågor eller tankar en nybörjare behöver svar på? Låt oss veta.

Logga in