Blogg - Allt inom E-cigg & Vaping!

Sanningen om passiv vapning

Passiv rökning får mycket uppmärksamhet, och nu när vaping är populärt kommer uppmärksamheten till passiv vapning istället. Vissa studier visar att passiv vapning är godartat, medan andra hävdar att det är lika farligt som passiv vanlig rök.

Vi gick igenom en del forskningen och försökte hitta sanningen bakom passiv ånga och huruvida det utgör någon risk.

Vad vi vet idag

De allra flesta vetenskapliga studierna visar att passiv ånga inte utgör ett hot mot vår hälsa. Även om detta kan vara sant, har det inte stoppat flera källor i media och vetenskapliga samfund från att uttrycka avvikande åsikter.

Vad kan orsaka dessa olika åsikter? Vad konkluderar de studier som har undersökt passiv ånga?
Innan vi tittar på varför vissa tror att passiv ånga utgör ett hot, låt oss först räkna ut…

Vad är passiv vapning? Passiv vapning är ånga som är producerade efter det att en individ utandas med ånga från en elektronisk cigarett eller e-cigarr.

En studie som publicerades i Journal of Chromatography undersökte mängden “volatile organic compounds” (VOC) i sekundär ånga och jämförde dem med antalet VOC i en vanlig utanding, inomhusluft och rök från tobakscigaretter.
VOC är organiska ämnen som har en låg kokpunkt som gör att de blir gasformiga lätt. Vissa av dem kan vara giftiga och resultera i långsiktiga hälsoeffekter. 

Undersökningen drog slutsatsen att det inte bara var passiv ånga som hade mindre VOC än tobaksrök, det hade också mindre än utandad luft. Studien hittade nikotin i passiv ånga. Det var dock i så låga mängder att det inte skadade dem.

Hittills vet vi att passiv ånga innehåller mindre toxiska VOC än tobaksrök.

Vad finns där för mer information ute angående detta ämne?

Luftprovstudier på passiv ånga

The California Department of Public Health utförde luftprover i olika E-cigarettbutiker i hela Kalifornien.
Provtagningarna ägde rum i E-cigarettbutiker med över 10 kunder och anställda som alla puffade på sina E-cigaretter. Butiken var inte ventilerad och för att uttrycka det så att en vape-entusiast kan förstå, "Där fanns några episka moln".

Forskarna fann inga spår av nikotin eller andra föreningar som är kända för att vara farliga. De fann spårmängder formaldehyd, men i nivåer som överensstämmer med normal utomhusluft.
Resultaten visade att passiv ånga utgjorde nästan inget hot mot människor i miljön för exponering för farliga toxiner.
För att sammanfatta det: I en molnig E-cigarettbutik med mer ånga än på någon annan plats som den genomsnittliga personen någonsin kommer att besöka, upptäcktes inga farliga exponeringsnivåer för farliga toxiner.
Listan över studier som undanröjer passiv ånga från ett hot mot människors hälsa är enormt. Vi kommer att inkludera några fler länkar längst ner i den här artikeln.

Det borde ju betyda att med denna mängd bevis borde kunna avfärda att passiv ånga skulle bli klassificerad som ofarlig.
Tror någon där ute att den passiv ånga utgör ett hot mot människors hälsa? Svar: Ja!

Oppositionen

En artikel som publiceras på scarymommy.com lyfter fram de viktigaste punkterna för dem som tror på att passiv ånga utgör en risk för allmänheten.

Det första huvudargumentet som presenteras i artikeln syftar på en studie av CDC som fann att majoriteten av amerikanerna tror att passiv ånga orsakar lite eller ingen skada. Studien drar slutsatsen att det är viktigt för vuxna och barn att bli medveten om potentiella skador av passiv ånga.

Var fick CDC idén om att passiv ånga skulle vara skadligt?

En rapport från 2016 som publicerades av Surgeon General hävdade att passiv ånga innehöll nikotin, tungmetaller och andra farliga toxiner. Denna rapport uppmuntrade idén att passiv ånga var ett skadligt ämne som allmänheten borde undvika. CDC använde denna rapport som grund för sin studie och hävdade att det faktum att allmänheten inte hade någon aning om "farorna" var en anledning till oro.
Varför fick Surgeon General's rapport så olika resultat jämfört med de studier vi nämnde tidigare?

Det fick den inte.

Rapporten noterade att dessa kemikalier var närvarande, men den lyckades inte att berätta att de var närvarande i så låga kvantiteter att de inte skulle ha någon inverkan på människors hälsa och att många också existerar i den normala luften vi alla andas.

The Surgeon General’s rapport citerade studier som hittade skadliga kemikalier i ånga och använde det som ett sätt att argumentera för att passiv ånga utgör ett hot mot allmänheten. Studier som endast visar på att passiv ånga har inte givit dessa resultat.

Detta kan leda till att du undrar om vaping i sig är dåligt för dig. The Surgeon General’s rapport nämner att formaldehyd upptäcks i aerosolen emitterad av förångare.

Myten om formaldehyd

En av de mest publicerade studierna om vaping publicerades i New England Journal of Medicine 2015.

Du kan ha sett rubriker som antyder att e-cigarettånga innehöll formaldehyd. NBC, NPR och andra viktiga nyhetsutbud omfattade denna historia. Det tog Internet med storm och orsakade mycket rädsla bland allmänheten om de potentiella farorna med vaping.

Det finns några problem med denna studie. Dr Konstantin Farsalinos lysde ett kritiskt ljus på studien och upptäckte de många bristerna som var närvarande.

"Denna studie är ett resultat av allvarliga personliga frustrationer genom att man ser fullständig brist på förståelse av flera forskare om hur e-cigaretter fungerar och hur de används av konsumenterna.", Säger Farsalinos i en artikel på e-cigarette-research.org.

Studien misslyckas med att överväga hur människor använder e-cigaretter. Forskarna som genomförde studien skapade väsentligen en maskin som skulle efterlikna en persons handling med en förångare. De kopplade förångaren till maskinen, avfyrade den och mätta kemikalierna i ångan.

Och okej, de hittade formaldehyd vid den högsta temperaturen de testade. De lägre temperaturerna producerade inte formaldehyd eller andra cancerframkallande ämnen alls.

Vad de inte övervägde

Vad de inte kunde överväga var att de temperaturer de använde var för varma för att någon skulle kunna andas in. Den som har använt en förångare känner till termen "torr hit". Detta uppstår när vapen överhettas eller inte har tillräckligt med e-vätska för att producera en träff.

Det är en av de värsta känslorna du någonsin kommer att uppleva som en vape-användare. Ingen i sitt rätta sinne skulle någonsin använda sina vapen vid dessa höga temperaturer, och ändå använde studien temperaturer i detta torra träffområde för att söka efter kemikalier.

Föreställ dig det här: En grupp forskare vill testa om biff är cancerframkallande. De steker köttet så att det är bränt och förkolat till den punkten att ingen i sitt rätta sinne skulle konsumera det och sedan prova för cancerframkallande ämnen. De hittar cancerframkallande ämnen och rapporterar att kokad biff har cancerframkallande ämnen.

Det är vad som hände här, men med vaporizers.

Så, låt oss summera denna informationskedja. New England Journal of Medicine publicerade en studie som genomfördes på ett sätt som inte efterliknar den verkliga användningen av vaporizers. Studien fann formaldehyd när den användes vid höga temperaturer, ingen kunde faktiskt andas in. Dessa resultat användes av Surgeon General att dra slutsatsen att passivö ånga är osäker. CDC genomförde en undersökning som anger att människor inte förstår vaporizers skadepotential och uppmanade allmänheten att bli mer medveten. Nyhetsbutiker publicerade historier om att sekundär ånga utgör en risk för allmänheten.

Dr. Konstantin Farsalinos genomförde en motstudie i journalen Addiction. Han upptäckte att det var möjligt att få e-cigaretter att producera formaldehyd, men endast vid temperaturer och inställningar som skulle vara outhärdliga för alla som använder en förångare.

En del mycket diskutabel information leder till ett massivt skrik från allmänheten och media.

Professor Peter Hajek, chef för Tobacco Dependence Research Unit, sade följande om Farsalinos studie,
“Dessa fynd betonar vikten av att klargöra villkoren för test av detta slag och undvika svåra påståenden som kan vilseleda allmänheten. Vapers utsätts inte för farliga nivåer av aldehyder. Min läsning av bevisen är att e-cigaretter är minst 95% säkrare än att röka.”

 

Slutsatser om effekten av passivt ångande

Det förefaller inte finnas någon koppling mellan inhalation av andrahandsånga och faror för hälsan.
Detta kan få dig att känna dig lite förvirrad. Varför finns det så mycket negativt tryck kring sekundär ånga?
Många människor är rädda för att vaping kan inleda en "renormalisering" av rökning igen. Det finns många människor och organisationer som tror på att fler människor vågar röka offentligt och att det blir en normaliserad del av samhället. Om det händer, blir rökning normaliserad som den en gång var.
Andra oroar sig också för att det inte finns tillräckligt med långsiktiga studier som har gjorts eftersom förångare introducerades 2007. Även om detta är sant är det lätt att analysera ångan och se vilka kemikalier som finns och jämföra det med vetenskapen bakom luftrenhet och farorna med gasformiga ämnen och komma till slutsatsen att det inte finns någon risk med ångande.

De överdrivna effekterna av passivt ångande

Har du hört folk överdriva effekterna av begagnad ånga? Tror du att det borde finnas i allmänhetens medvetenhet om att många vetenskapliga undersökningar drar slutsatsen att andrahandsånga inte utgör något hot? Vad kan vi göra åt det?
Berätta för dina tankar i kommentarerna på vår Facebook-sida. Vi skulle gärna höra dina åsikter!

 

Ytterligare studier och bevisning

Andrahandsexponering av ångor från elektroniska cigaretter: "Att använda en e-cigarett i inomhusmiljöer kan oavsiktligt utsätta icke-användare för nikotin men inte giftiga tobaksspecifika förbränningsprodukter."


En systematisk granskning av vad kemikalier av föroreningar i elektroniska cigaretter berättar om hälsoriskerna:
"Nuvarande kunskap om kemikalier för vätskor och aerosoler associerade med elektroniska cigaretter indikerar att det INTE finns några bevis för att vapning ger inhalerbara exponeringar mot föroreningar i aerosolen som skulle garantera hälsofrågor enligt de standarder som används för att säkerställa arbetsplatsernas säkerhet."


Jämförelse av valda analyser i utandad aerosol från e-cigaretter med utandad rök från en konventionell cigarett: "Resultatet tyder på att utandad e-cigarettens aerosol inte ökar exponeringen för fenoler och karbonyler över de nivåer som observeras vid andningsskydd i luften, i motsats till de kvantifierbara nivåerna av dessa analyter i utandad konventionell cigarettrök."

Logga in